"Hayvancılığın gelişmesi için yetiştiricilere pozitif ayrımcılık yapılması gerekir"
Bingöl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, Bingöl’de hayvancılığa verilen desteğin şu ana kadar 42,5 milyon TL'yi bulduğunu belirterek, hayvancılığın daha fazla gelişmesi için yetiştiricilere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurguladı.

Bingöl Karlıova’ya bağlı Şerafettin Yaylalarında bulunan hayvan yetiştiricilerini ziyaret eden Bingöl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, burada hayvan sahiplerin sorunlarını dinledi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Bahadır, yetiştiricilerin sorunlarını yerinde dinlemek için Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği başkanı Ali Kaysadu ile birlikte 2 bin 300 rakımdaki Karlıova Şerafettin Yaylasına geldiklerini söyledi.

Bahadır, "Küçükbaş hayvancılık, meraya dayalı bir hayvancılık kolu olduğundan dolayı küçükbaş hayvancılık için olmazsa olmazlardan biri de mera hayvancılığıdır. Meralarımız ilimizin toplam yüz ölçümünün yaklaşık olarak yüzde 42,4’nü oluşturmaktadır." dedi.

Bingöl’ün küçükbaş hayvancılığına geçmişten gelen bir ilgisi olduğuna dikkat çeken Bahadır, "Bu ilginin başında şairlerin Bingöl çobanlarına olan ilgisini de kendini göstermektedir.  Tabii küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği yapan yetiştiricilerimizin bakım ve besleme soruları diğer bölgelerde olduğu gibi maalesef buralarda da vardır.  Küçükbaş hayvanlarda beslenme koşullarının zor olması, kışın kışlak, yazın da yaylak bölgelerine gidilmesinden dolayı yetiştiricilerin ailelerinin de göçebe hayatı yaşamak zorunda kalması ve durumunda çocukların eğitim ve sosyal hayatlarını etkilemesinden dolayı maalesef küçükbaş hayvancılığa olan ilgide gün geçtikçe azalmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Bingöl’de hayvancılığa verilen şu ana kadar 42,5 milyon TL'yi bulmaktadır"

"Bakanlığımız 2014 yılından itibaren başlatmış olduğu sürü yöneticisi istihdamı projesiyle ilimizde şu ana kadar toplamda 69 işletmeye destek verilmiş ve toplamda 345 bin TL’lik bir destek ödemesi yapılmıştır." diyen Bahadır,  "Bakanlığımız, küçükbaş hayvancılığı desteklemek amacıyla koyun ve keçi yetiştirici birliğine kayıtlı, bakanlığımız sistemlerine kayıtlı olan ve en az 25 anaç hayvanı olan yetiştiricilerimize hayvan başına 25 TL destek vermektedir. Bugüne kadar Bakanlığımızın toplamda vermiş olduğu destek miktarı yaklaşık olarak 42,5 milyon TL'yi bulmaktadır.  Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu ve halen devam eden halk elinde küçükbaş hayvan ıslah projesi ilimizde 5 adet proje ile devam etmektedir. Bunun yapılmasının en büyük sebeplerinden biri olarak, bu projeyle koyun keçi ırklarının muhafaza edilmesi, korunması, et, yün ve süt veriminin artırılması, damızlık hayvanların kalitesinin artırılması ve bu anlamda yetiştiricileri ıslah uygulamalarını öğretilmesi amaçlanmıştır." diye konuştu.

Bingöl’de 2017 yılında halk elinde ıslah projesi kapsamında 227 yetiştiriciye yaklaşık olarak 3 milyon 50 bin TL’lik bir para yardımı ile desteklendiğini belirten Bahadır, şunları söyledi:

"Bu projenin uygulandığı tarihten bugüne kadar bakanlığımız yaklaşık olarak 10 milyon TL'lik bir destek ödemesi yapmıştır. Ayrıca ilimizin de dahil olduğu 41 ilin bulunduğu yüzde 50 hibeli,  ahır- ahıl inşaat projesi ile ilimizde bugüne kadar 24 adet ahıl-ahır yapılmıştır.  İnşaatı biten bu ahılların toplam yatırım tutarı 2 milyon 480 bin TL olup, bunun yaklaşık olarak 1 milyon 100 bin TL'lik bir hibesi Bakanlığımız tarafından ödenmiştir. Yine aynı proje kapsamında 2014 ve 2015 yıllarında 647 yetiştiricimize yüzde 80 hibeli 863 baş koç, teke dağıtımı yapılmıştır. Dağıtılan koç ve tekenin toplam yatırım tutarı bir milyon 185 bin TL olup, bu tutarın 948 bin TL'lik bir kısmı yine Bakanlığımız tarafından ödenmiştir."

"Hayvancılığın gelişmesi için yetiştiricilere pozitif ayrımcılık yapılması gerekir"

Bakanlık tarafından uygulamaya koyduğu destekler neticesinde 2012 yılında 437 bin 800 adet olan küçükbaş hayvan sayısı, 2017 yılında 504 bin 32 baş hayvana ulaştığını söyleyen Bahadır, "Yaz döneminde diğer illerden gelen göçer hayvanlarla beraber ilimizdeki küçükbaş hayvan sayısı bir milyon âdete ulaşmaktadır.  Bu da ilimizin mera varlığı, yetiştiricilerimizin küçükbaş hayvana olan ilgileri, desteklemelerle paralel artış gösteren küçükbaş hayvan sayıları ilimizde küçükbaş hayvan yetiştiricileri için pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğinin en önemli göstergesidir.  İnşallah bundan sonra da mera ıslahları yaparak, uzun vadede ıslah amaçlı mera ve yaylak kiralamaları yaparak ve üretici ve yetiştiricilerimizin sorunlarını yerinde dinlemek için her zaman sahada olacağız." şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)









Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-