Kurban bağışı yapayım derken siber suçlulara para kaptırmayın
Kurban Bayramının yaklaşmasıyla vatandaşlar bağış yapacak hayır kurumu aramaya başladı. Ancak bağışı yapayım derken siber suçlulara para kaptırılmaması konusunda dikkatli olunması lazım.
Kurban bağışı yapayım derken siber suçlulara para kaptırmayın

Yaklaşan Kurban Bayramı için tüm hazırlıklar devam ediyor. Hz. İbrahim'in Allah'ın emriyle oğlu Hz. İsmail'i kurban etmesiyle başlayan ve günümüze kadar gelen İslam'ın şiarlarından kurban, mana yönüyle birçok mesaj içeriyor.

Hem zamandan tasarruf sağladığı hem de kolay olduğu için, hayır kurumlarına internet üzerinden bağış yapmak daha çok tercih ediyor. Ancak online ödeme, bankacılık işlemi ve alışveriş yapanların sayısının artmasıyla finansal kimlik avı saldırıları da yıl genelinde yüksek düzeyde oluyor.

Kurban Bayramı gibi dini günlerde insanlar doğal olarak başkalarına yardımcı olmak ve topluma katkıda bulunmak istiyor. Ancak dolandırıcılar bundan nasıl para kazanılacağını iyi biliyor. Sahte bağış siteleri ve hesapları açan dolandırıcılar, insanların para göndermesi için duygusal bir e-posta gönderiyor. Toplanan paralar ise ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor.

Bu yöntemler, insanların iyi niyetini kullandığı için başarılı oluyor. Bu nedenle her zaman kendi araştırmanızı yapmanız gerekiyor. Gerçek hayır kurumlarının, hedeflerini açıkladığı ve vergi muafiyeti belgesinin yer aldığı düzgün websiteleri mutlaka vardır. Bu noktada, bağış sitelerinin gerçek olup olmadığını araştırmak ve temsil ettikleri kurumlarla gerçekten bağlantıları var mı diye kontrol etmek ve şüpheli görünen siteler üzerinden bağış göndermemek önemli.

Uzmanlar, yalnızca Kurban Bayramı gibi özel dönemlerinde değil tüm yıl, internet üzerinden bağış yaparken kendinizi korumak için şunları tavsiye ediyor:

“Bağlantıların gerçek olduğunu varsaymayın: Bir bankanın internet şubesini, bir internet mağazasını veya bir ödeme sitesini ziyaret etmeniz gerektiğinde bir bağlantıya tıklamak yerine URL’yi adres satırına kendiniz yazın. Yardım etmek istediğiniz kişinin adını kontrol edin. Ödeme detaylarını internet arama sistemleri üzerinden kontrol etmelisiniz. Siber suçlular, benzer websiteleri veya mesajlar oluşturup ödeme bilgilerini değiştirerek gerçek yardım taleplerini kopyalayabilir. İnternet işlemleri için kendi bilgisayarınızı kullansanız da açık Wi-Fi ağlarıyla internete bağlanmaktan kaçının. Herkese açık bir Wi-Fi ağında trafiğin ağ yöneticisi veya siber suçlular tarafından izlenebilme riski bulunur. Ağ solucanlarıyla saldırılar da düzenlenebilir. Ana kredi kartınızı veya banka kartınızı kullanmayın: Sadece internet üzerinden yaptığınız alışverişlerde kullanacağınız özel bir karttan faydalanabilirsiniz. ‘İnternet için kullandığınız kredi kartınızın’ limitini kısıtlamanız veya ‘internette kullandığınız banka kartının’ içinde sınırlı bir miktar para tutmanız da mümkün.” 

Öteye yandan her yıl Kurban Bayramı’nda on binlerce ihtiyaç sahibi aileye kurban eti ulaştıran Umut Kervanı Vakfı, bu yılki kurban çalışmalarını "Kurbanlarımızı Umutla Paylaşalım" sloganıyla yapacaklarını duyurdu.

Bu yılki kurban bedelini 800 TL olarak belirleyen Umut Kervanı Vakfı, hayırseverlere kurban bağışı çağrısında bulunuyor. (İLKHA)



Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-