Bingöl Üniversitesi'nin TÜBİTAK Projesi Kabul Oldu
Bingöl Üniversitesi'nin Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Işık’ın TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında sunduğu projesi kabul oldu.
Bingöl Üniversitesi'nin TÜBİTAK Projesi Kabul Oldu

Fiziki altyapısı ile büyüyen ve gün geçtikçe modern bir kampüse kavuşan Bingöl Üniversitesi, bilimsel başarılarıyla da adından söz ettirmeye devam ediyor. Doç. Dr. Murat Işık’ın TÜBİTAK 1001 – Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 360 bin TL bütçe ile sunmuş olduğu “Kolay Erişimli BODIPY–Tetrazin Boyalarının Geliştirilmesi ve Protein İşaretleme Uygulamaları” başlıklı TÜBİTAK projesi kabul oldu.

Kurulduğu günden bugüne gerek hız kesmeden büyüyen ve gelişen Bingöl Üniversitesi, bilimsel alanda da büyük bir başarıya imza attı. Pilot Üniversite seçilmesi, Kıraat Merkezi’nin açılması, Sütaş ile yapılan burs ve staj programı antlaşmaları, Gebze Teknik Üniversitesi ve yurt dışında farklı ülkelerden pek çok üniversite ile yapılan işbirliği protokolleri, Diş Hekimliği Fakültesi’nin ve 14 yeni programın öğrenci alınması bunlardan bazıları. Son derece modern ve donanımlı yeni kütüphane binası, BESYO, yeni yapılacak İlahiyat Fakültesi binası ve daha birçok farklı atılımla güzel başarılara imza atan Bingöl Üniversitesi, başarıya doymuyor.

Proje içeriği ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Murat Işık, “TÜBİTAK  tarafından desteklenmeye değer görülen proje kapsamında kolay erişimli, özgün Florofor–Tetrazin bileşikleri geliştirmeyi hedefledik. Tasarladığımız bu yeni aday moleküllerin eldesi çok pratik olacak, öncü literatürdekiler gibi saflaştırmaları  problemli de olmayacak. Biraz daha açmak gerekirse, yüksek florojenik özellik gösterebilir, kolay erişimli, geniş emisyon yelpazesi sunabilecek özgün boyalarının eldesini mümkün kılacak bir özgün sentez platformu öneriyoruz. Elde edeceğimiz özgün Florofor–Tetrazin bileşikleri ile  HSA (human serum albumin) model proteinini hem lisin artıklarından (NH2), hem de sistein artığından (SH) florojenik işaretleyerek çalışmamızı noktalamış olacağız. Bu proje sonuçlarımızın başarıyla sonuçlanması halinde, organik kimya, biyokimya ve malzeme laboratuvarlarının bahsi geçen tetrazin içeren floroforlara erişimini önemli ölçüde kolaylaştıracağımıza dair şüphemiz yoktur. Gelecekte bu boyalarımızın in vivo uygulamaları üzerine yoğunlaşacağız” diye konuştu.


Kategori: Eğitim
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-