Kurban etini doğru pişirmenin 5 yöntemi
Diyetisyen Dilek Çiçek, etin sağlık kurallarına göre ve doğru pişirme yöntemleriyle hazırlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Kurban etini doğru pişirmenin 5 yöntemi

Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirmek için özellikle kronik hastalıkları bulunan kişilerin bayram sofralarında porsiyonlarına dikkat etmesi gerekiyor. Bayramda et tüketimi de ayrı bir önem kazanıyor.

Etin sağlık kurallarına göre ve doğru pişirme yöntemleriyle hazırlanması büyük önem taşıyor. Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Dilek Çiçek, sağlıklı et pişirme teknikleri hakkında bilgi verdi.

"Eti pişirmeden önce 24 saat buzdolabında bekletin"

"Eti pişirmeden önce 24 saat buzdolabında bekletin." diyen Çiçek "Kurban etinin ortalama 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi uygundur. Dinlendirilen et daha kolay pişer, daha lezzetli olur ve vücudun eti sindirmesi daha kolaydır. Bunun yanında kurban etlerinin tereyağı veya kuyruk yağında, yüksek sıcakta pişirilerek kavurma yapılması sağlık açısından uygun değildir. Yüksek ateşe maruz kalan yoğun hayvansal yağ, eti kanserojen içeriği yüksek bir besin haline getirir. En ideali, eti kendi suyunda, bol sebze ile pişirmektir." dedi.

"Mangal yaparken et ile ateş mesafesini ayarlayın"

Etler, mangalda ızgara olarak pişirilecekse, vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için önlem alınması gerektiğini de söyleyen Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:

"Kömür tam olarak yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra etler pişirilmeli, ateşle et arasındaki mesafenin en az 15 santimetre olmasına dikkat edilmelidir. Etin besin değerinden maksimum fayda sağlamak ve yağını olabildiğince azaltmak için en uygun ve sağlıklı yöntem buharda pişirmedir. Bu sayede besinlerin vitamin, mineral değerlerinde ve posasında kayıp yaşanmaz. Buharda pişirme yöntemi ile besin içerisindeki nişasta yumuşar, sebzeler daha yumuşak hale gelir. Böylece sindirim kolaylaşır ve glisemik indeks düşer, uzun süre tokluk hissi sağlar. Lezzetli ve sağlıklı bir et yemeği için baharatlardan faydalanılabilir. Kekik, biberiye, kırmızıbiber, kimyon gibi baharatlar kullanılarak, hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile sindirim sisteminin, antioksidan özelliği ile de tüm vücudun yükü hafifletilebilir."

"Kurban bayramı olduğu için et sınırsız bir şekilde tüketilmemelidir"

"Dinlendirilmemiş çok taze etteki sertlik hem pişirme sırasında hem de sindirimde zorluğa neden olur. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etini en az bir gün dinlendirerek tüketmesi önemlidir." ifadelerini de kullanan Çiçek, son olarak şunları söyledi:

"Buzdolabında bekletilen et haşlama, fırınlama ya da ızgara yöntemi ile pişirilmelidir. Et, besin öğelerini kaybetmemesi ve mikro organizmaların çoğalmaması için buzdolabında 0-2 derecede 3-5 gün, derin dondurucuda -18 derecede 3 ay boyunca saklanabilir. Öncelikle her şeyin bir sınırı olduğu unutulmamalıdır. Kurban bayramı olduğu için et sınırsız bir şekilde tüketilmemelidir. Kadınların günlük et tüketimi 100-120 gram, erkeklerin de 150-180 gram civarında olmalıdır. Et tüketirken mutlaka yanında tam tahıllı ekmek ya da bulgur, karabuğday, kepekli pirinç gibi tahıllardan yapılmış pilav ve taze sebzelere de yer verilmelidir." (Hamza Adiyaman - İLKHA) 

Kategori: Sağlık & Yaşam
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-