Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında pilot üniversite olan Bingöl üniversitesi çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bingöl Balı’na kimlik kazandırma çalışmaları ve Bingöl Balı’nın gerçek değerine ulaşması için Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği ile işbirliği içerisinde Bingöl’de 2018 yılında üretilen balların duyusal ve kimyasal analizlerini yaparak bal yarışması düzenleyecek.
Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği’nden yapılan açıklamada; “Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne üye olan bütün arıcılar yarışmaya katılma hakkına sahiptirler. Yarışmada Jüri üyesi olanlar, jüri üyelerinin birinci dereceden akrabaları ve ticari markalar yarışmaya katılamayacaklardır” denildi.
2018 yılında Bingöl sınırlarında üretilmiş olmalı
Yarışmaya katılacak üreticilerin bal örneklerinin 2018 yılında Bingöl İli sınırlarında üretilmiş olması gerekliliğinin vurgulandığı açıklamada; “Süzme bal örnekleri 3 ayrı renksiz kavanozda gönderilmeli ve her bir kavanoz 450-500 gram arasında bal içermelidir. Kavanozlardan birisi balların üretim bölgesini ve arıcının ad-soyadını içerecek şekilde etiketli olmalıdır. Diğer iki kavanoz ise etiketsiz şekilde gönderilmelidir. Yarışmaya katılacak tüm örnekler 10/09/2018 günü saat 17.00’a kadar aşağıdaki başvuru adreslerine elden teslim edilmelidir. Yarışmanın değerlendirmesi 10/10/2018 tarihinde tamamlanacaktır. Sonuçlar, yapılacak olan Bingöl Bal Festivali ve Arıcılık Çalıştayı’nda açıklanacaktır. Yarışmaya katılan bal örnekleri, Bingöl Bal Festivali ve Arıcılık Çalıştayı’nın düzenleneceği Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde sergilenecek. Dereceye giren katılımcılar madalya, plaket ve çeşitli hediyelerle ödüllendirilecektir. Kazananlar, ayrıca Bingöl Üniversite’sinin web sayfasından (www.bingol.edu.tr) ilan edilecektir” ifadelerine yer verildi.
Bal örneklerinin değerlendirilmesi:
“Bal örnekleri öncelikle duyusal özelliklerine göre değerlendirileceklerdir” şeklinde devam eden açıklama şöyle devam etti: “Kavanozun durumu değerlendirmenin bir parçasıdır. Bu nedenle eski ve kötü kavanozlar değerlendirmede düşük puan almaya neden olacaktır.Yarışma karışık süzme çiçek balı kategorisinde düzenlenecek olup, duyusal analiz konusunda uzman ulusal bir jüri tarafından değerlendirilecektir. Duyusal/görsel analiz kriterleri: Görünüm, renk, koku, tat-aroma, doku-akışkanlık ve kavanozun temizliğidir. Duyusal analizler tamamlandıktan sonra ballar kimyasal analizlere tabii tutulacaktır. Değerlendirilen balların, duyusal analizlerden aldığı puanın %50’si ve kimyasal analizlerden aldığı puanın %50’si toplanarak nihai değerlendirme puanı hesaplanacaktır.
Herhangi bir analizde olumsuz sonuç alan balın takip eden sıradaki analizine geçilmeyip, bal yarışma dışı bırakılacaktır. (Yarışmaya katılan ballar üzerinde yapılan kimyasal analizler sonucunda elde edilen sonuçlar 27.07.2012 tarih ve 28366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (Tebliğ No: 2012/58) ve AB Konseyi’nin 20 Aralık 2001’de yayınladığı 2001/110/EC numaralı Bal Tebliği dikkate alınarak değerlendirilecektir).
Analizlerde tarafsızlığı garanti altına almak için her örnek katılımcı kimliği ile kodlanarak etiketlenecektir. Bu kod numarası aynı zamanda katılımcının kayıt formuna yazılacaktır. Örnekler jüri üyelerine ve analiz laboratuvarına isimsiz olarak teslim edilecektir.”
Başvuru Adresleri:
BİNGÖL İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ
Saray Mah.Tarım İl Müd.Düzağaç Kampüsü MERKEZ / BİNGÖL
Tel: 0 (426) 214 39 34
0 (545) 482 28 88
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ PİKOM BİRİMİ
Selahaddin-i Eyyubi Mah. Aydınlık Cad. No: 1 MERKEZ / BİNGÖL
Tel: 0 (426) 216 00 12 (Dahili: 5922)