Valilik toplantı salonunda gerçekleşen toplantı İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin’in açış konuşması ile başladı.
Engin konuşmasında, “2018-2019 eğitim öğretim yılı için okullar ve çevrelerinde alınan güvenlik önlemleri’ni ana başlıkları ile şöyle özetledi: “Okullarda kemera sistemleri kuruldu, 2 okulda entegre kamera sistemine geçildi. Pansiyonların tamamında iş sağlığı ve güvenliği denetimleri yapıldı. Konu ile ilgili olarak rehber öğretmenlere ve Okul Aile Birliği üyelerine eğitici seminerler verildi. Okullarda uyuşturucu ile ilgili bilgilendirici ve önleyici çalışmalar yapıldı. Okullara güvenlik amirleri görevlendirildi; İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ile uyum içinde çalışmalar yapıldı. Servis şoförlerine 60 saatlik eğitici kurs hizmeti verildi. TYP kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevlendirilecek 350 personel okullarda değerlendirilecektir.” Konularına değindi.
Daha sonra söz alan Asayiş Şube Müdürü Levent Okyay ise İl Emniyet Müdürlüğünün okul ve çevrelerinde aldığı tedbirleri aktardı ve şu konu başlıklarına değindi: “84 okulda 64 görevli sabah okulun açılışından akşam okullar kapanıncaya kadar güvenlik ile ilgili görevini yürütecektir. Mahallelerdeki metruk binalar yıkılacaktır. 26 internet cafe 13 ekip ile düzenli olarak denetlenecek. Kantin çalıştırıcıları ile ilgili olarak çok yönlü incelemeler yapılacak. Park, bahçe ve diğer kamuya açık alanlarda öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunması amacı ile diğer kurumlarla koordineli çalışmalar yapılacaktır.”
Son olarak yeni eğitim öğretim yılı için alınan güvenlik tedbirleri konusunda bir değerlendirme yapan Vali Mantı ise şu hususlara dikkat çekti: “Eğitim ve öğretim konusu toplumun her kesiminin gönüllü olarak görev alması gereken ciddi bir konudur. Çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan ve zararlı davranışlardan uzak kalabilmeleri için el ele vermeli, sabırlı çalışmalar yapmalıyız.
Her insan farklı bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bireysel istekler ve tatminler farklıdır. Burada önemli olan ortak menfaati tanımlayabilmek ve bunu çocuklarımıza sunabilmektir. Hep birlikte gençlerimizin ve ülkemizin menfaatlerine yoğunlaşmalıyız.
Her fert kendinden sorumludur ve her ne iş yapıyorsa onu doğru yapmalıdır. Bu doğrular bir araya geldiğinde toplam kalite artacak, her alanda nitelikli dönütler alınacaktır.
Söylediklerimiz ile yaptıklarımız arasında çelişkilerin ve derin uçurumların olduğu marazi bir durum var. Özellikle eğitim camiamızın rol model olmak, teori ve pratik arasında tutarlı olmak konusunda ciddi sorumlulukları olduğunu hatırlatmak isterim.
Bilgi toplumu olmak ve medeniyet ailesinin bir ferdi olarak yerimizi alabilmek için akıl nimetini daha çok kullanmalı, bilgelik ve hikemilik yüklü bir ilişkiler ağı yaygınlaştırmalıyız. Aksi takdirde 21. yüzyılın söz sahibi ülkeleri arasında yer alamayız.
Kişi söylediği değil, yaptığıdır. Artık konuşmaktan çok üretmeliyiz. Her alana ait ve özelliklerde yavrularımızın mutlu yarınlarına ait somut, uygulanabilir, sürdürülebilir pratikler geliştirmeliyiz.
Tasarrufu, temizliği, dürüstlüğü, sevgi ve saygıyı, öğrenmeyi sevmeyi, kendini yetiştirmeyi, zamanı dolu dolu kullanabilmeyi, iyiye ve iyiliklere yakın durmayı, kötüye ve kötülüklere uzak kalmayı kendimizden başlatmalıyız.
Kafamızdaki eski, köhnemiş ve geçerliliği kalmamış malumat ve fikriyatı bir kenara koyalım. Bilgide doğruluğu ve tutarlılığı ilke edinelim ve kendimizi yenileyelim’.
Toplantı, okul idarecileri ile Okul Aile Birliği Üyelerinin söz alarak gündeme taşıdığı güvenlik eksenli soruların İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı yetkililerince cevaplandırılması ile sona erdi.