Bingöl Üniversitesi, Avrupa Uluslararası Eğitim Derneği (EAIE) tarafından İsviçre’nin Cenevre şehrinde düzenlenen 30. Uluslararası EAIE Kongre ve Eğitim Fuarında tanıtıldı. Avrupa'nın en saygın ve geniş kapsamlı uluslararası yükseköğretim kongre ve fuarı olarak kabul edilen etkinlik, 11-14 Eylül 2018 tarihleri arasında 95 ülkeden 5 bin 700 katılımcı ile gerçekleştirildi.
Yükseköğretimde uluslararasılaşma hakkında katılımcılar arasında fikir ve deneyimlerin paylaşımına olanak sağlayan EAIE Fuarı, özellikle uluslararası eğitimle ilgili konularla ilgili bir dizi çalıştayı da kapsıyor. Bingöl Üniversitesi Uluslararası İlişkilerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Erasmus Birim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Kayıntu, Öğr. Gör. Soner Kaya ve Öğr. Gör. Semra Çamuka’nın katıldığı Fuarda, Erasmus+ Programı kapsamında hali hazırda partner üniversitelerin üst düzey temsilcileri ile birebir görüşülerek ikili işbirliklerinin daha da genişletilmesi ve derinleştirilmesi için çalışmalar yapıldı. Özellikle gelen öğrenci/personel ve anlaşma sayısını artırmak amacıyla Erasmus+ Programı kapsamında hali hazırda partner üniversitelerin üst düzey temsilcileri ile birebir görüşmeler yapılan fuarda, ikili işbirliklerinin daha da genişletilmesi ve derinleştirilmesi için çalışmalar yapıldı.
Programda, Avrupa'daki üniversiteler yanında ayrıca Amerika, Tayvan, Tayland, Kanada, Güney Kore, Hindistan, Rusya, Malezya, Endonezya, Kazakistan, İrlanda, Brezilya, Katar gibi dünyanın pek çok ülkesindeki çok sayıda üniversitenin üst düzey temsilcileriyle görüşülüp yeni işbirliklerinin temelleri atıldı.
Uluslararası İlişkilerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz yaptığı açıklamada “Üniversitemizin uluslararasılaşmasına katkı yapmak amacı ile EAIE Kongre ve Fuarına önceden belirlediğimiz üç ana hedef ile katılım sağladık. Bunlar, KA103 Programı (Program ülkeleri arasındaki değişim), KA107 (Ortak ülkeler arasındaki değişim) ve Mevlana değişim programı kapsamında ikili anlaşma sayısını artırmak ve Erasmus+ ile Mevlana değişim programı kapsamında gelen öğrenci/personel sayısını artırmak; Erasmus+ staj hareketliliği öğrencileri için işbirliği ağları kurmak; Horizon 2020 ve diğer Erasmus+ programları için işbirliği ağı oluşturmak. Yapmış olduğumuz çalışmalarla 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde Öğrenim Hareketliliği Programı kapsamında 34 farklı üniversiteye 67 öğrencimizi, Öğrenci Staj Hareketliliği programı kapsamında ise 10 farklı kurum veya şirkete 10 öğrencimizi gönderdik. Aynı programlar kapsamında 16 akademik ve idari personelimizi yurtdışına gönderdik. Erasmus+ kapsamında yurtdışı üniversitelerle anlaşma sayımızı 30’a çıkarırken, Mevlana Değişim Programı kapsamında ise 5’ten 17’ye çıkardık. Bu sene de dünyanın farklı bölgelerinden çok sayıda üniversite temsilcisi ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdik. Anlaşma sayılarımızı arttırarak öğrenimlerinin bir kısmını yapmak üzere daha çok öğrencimizi yurtdışına göndermeyi ve özellikle yurtdışından üniversitemize öğrenci getirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki günlerde bölüm ve program koordinatörlerimizle de bir araya gelerek Üniversitemiz adına öğrenci hareketliliğini daha da canlandırmak için bilgi paylaşımı yapacağız” dedi.