“Kerbela’yı birleştirici unsur olarak görmemiz gerekir”
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ayiş, Kerbela olayının ayrıştırıcı değil, birleştirici unsur olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
“Kerbela’yı birleştirici unsur olarak görmemiz gerekir”

Muharrem ayının 10’ncu günü ve Kerbela olayının yıl dönümünde açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Şirin Ayiş, “Yeni kerbelaların yaşanmaması için Kerbela’yı iyi bir şekilde idrak etmeliyiz.” dedi.

Muharrem ayı ve Aşura gününün öneminde değinen Ayiş, Muharrem ayı, Aşura gününde meydana gelen bir takım önemli olayların ve kabul edilen duaların vuku bulduğunu söyledi.

Aşura gününde meydana gelen önemli olaylardan birinin Kerbela hadisesi olduğuna dikkat çeken Ayiş,  “Malum Kerbela olaylarının Muharrem ayının 10’nu olan Aşura gününde meydana gelmesinden dolayı, Aşura gününün daha fazla Kerbela ile özdeşleşmiş ve günümüze bakan bir hali durumu var.” dedi.

Muharrem'in 10’ncu günü ve gecesinin önemli olduğunu dile getiren Ayiş, “Bu zaman diliminde kabul olunan dualar ve meydana gelen bir takım olaylar vardır.  Bunlar;  Âdem’in (Aleyhisselam) tövbesinin Muharrem ayının aşure gününe denk geldiği, Nuh’un (Aleyhisselam) gemisinin tufandan kurtulması, Yunus’un (Aleyhisselam) balığın karnından kurtulması, İbrahim’in (Aleyhisselam) Nemrud’un ateşinden kurtulması, Yakup’un (Aleyhisselam)  Hz. Yusuf’a (Aleyhisselam) kavuşması, yine Hazreti Yusuf’un kuyudan çıkması bu güne denk gelmiştir. Eyüp’ün (Aleyhisselam) de bir takım hastalıklardan şifa bulması. Musa (Aleyhisselam)  ve beraberindekilerin Kızıldeniz’den geçmesi boğulmaktan kurtulmasıdır. Bu gibi olayların Muharrem ayının 10’ncu günü Aşura gününe denk gelmektedir. Bu yönüyle, bugün Müslümanlar arasında önemli bir gün olarak kabul edilmiştir.” diye konuştu.   

“Aşura gününde yemek yapmak ibadet değildir”

Aşura gününde yemek yapmanın bir ibadet olmadığını hatırlatan Ayiş, “Böyle bir ibadet ne Kur’an-ı Kerim'de bildirmiştir nede Hazreti Peygamberin sünnetinde bize intikal eden böyle bir durum var. Sahabelerin hayatında da böyle bir uygulama yoktur. Bu bir adettir, hoş bir adet olabilir ama ibadet değildir. İkram etmek güzel bir gelenektir ve hoş görülmüştür.” dedi.

Aşura orucuna da değinen Ayiş, “Muharrem’in 9, 10 ve 11’nci günlerinde oruç tutulur.  Yahudiler genelde ayın 10’ncu gününde oruç tuttukları için onlara benzemek için ayın 9,10 ve 11’nci günlerde oruç tutulur. Buda sünnettir. ” diye konuştu.

“Bir mümin kendi nefsini Nuh'un gemisi gibi görmeli”

“Bir mümin kendi nefsini Nuh'un gemisi gibi görmelidir.” diyen Ayiş şunları söyledi: “O gemiyi kendisini sahili selamete çıkarması için Cenabı Hakk'a dua etmelidir. O geminin nefis yerine geçip, şeytan yerine geçip, bizi boğup helak etmesinden Allah'a sığınmak lazım. Her gün hepimiz tabiri caizse tufandayız, tufan yaşıyoruz.  Duamız, niyazımız şu olsun;  Cenabı Hak nasıl ki Hazreti Nuh’u gemi ile beraber tufandan kurtardıysa, Cenabı hak bizim nefis gemimizi terbiye etmek suretiyle, nefsin, şeytanın şerrinden sahili selamete çıkarsın inşallah, dua edelim. Yoksa bu gemi bizim boğulma ve helak olma sebebimiz olmasın diye dua ve niyazda bulunmamız lazım.”

“Kerbela bizim için birleştirici bir unsur olmalı”

“Kerbela bir kaderdi ve yaşanacaktı.” diyen Ayiş, konuşmasına şöyle devam etti: “Kerbela bizim için birleştirici unsur olmalı, ayrıştırıcı değil.  Niçin bunu söylüyoruz? Yeni Kerbelaların olmaması için yani ümmet üzerinde bir takım fitne, fesatlar,  oyunlar oynanıyor. Mezhep farklılıklarını bir kavga sebebi yapmaya çalışanlar var. Biz şunu biliyoruz ki İslam, bütün insanları bir babanın çocukları olarak kabul eder, İnanan insanları da kardeş olarak kabul eder.”

“Kerbela’yı iyi idrak etmeliyiz”

İslam coğrafyasındaki Müslümanların ittihadı İslam fikri etrafından yeniden bir araya gelmesi gerektiğine dikkat çeken Ayiş, “Mezhep farklılıklarını çok fazla ön plana çıkarmadan, mezhep ve meşrep farklılıklarını bir zenginlik ve bir değer olarak kabul edilmesi gerekir. Dolayısıyla yeni kerbelaların, yeni ihtilafların ve yeni kavgaların olmaması için biz Müslümanlar Kerbelayı iyi idrak etmemiz gerekir.” diye konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-