Bir silikozis hastası daha hayatını kaybetti
Bingöl Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde yaşayan silikozis hastası 38 yaşındaki Ramazan Aydar, tedavi gördüğü Elazığ’da hayatını kaybetti.
Bir silikozis hastası daha hayatını kaybetti

1998 ile 2005 yılları arasında İstanbul'da kot kumlama atölyesinde çalışırken Silikozis hastalığına yakalanan 6 çocuk babası 38 yaşındaki Ramazan Aydar, Elazığ ilindeki bir hastanede tedavi görüyordu.

İstanbul'da çalıştığı, “merdiven altı” tabir edilen kaçak atölyelerde kot taşlama işi nedeniyle silikozis hastalığına yakalanan Aydar, 4 yıldır tedavi görüyordu. Aydar’ın vefatı ile beraber böylece Karlıova ilçesinde silikozis hastalığından hayatını kaybedenlerin sayısı 18’e çıktı.

Hastane hastane gezip tedavi gören Aydar’ın en son tedavisinin devam ettiği Elazığ ilinde tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği, cenazesinin ise Taşlıçay köyü mezarlığında defnedileceği belirtildi.

Karlıova’da silikozis hastalığına yakalanan işçilerden 18’i son 14 yılda hayatını kaybetti

Edinilen bilgilere, Bingöl’ün Karlıova ilçesinde kaçak kot taşlama atölyelerinde silikozis hastalığına yakalanan işçilerden 18’sı son 14 yılda hayatını kaybettiği, aralarında ağır hastalarında olduğu 110 hasta daha var.

Karlıova ilçe merkezi ve Taşlıçay köyünden 150’ye yakın işçi, 1994-2004 yıllarında, İstanbul’a gidip kaçak atölyelerde, kum ve havayla kot taşlama işinde çalışırken silikozis hastalığına yakalanmıştı.

Son 14 yılda Karlıova ilçe merkezi ve Taşlıçay köyünde 18 kişi, silikozis nedeniyle hayatını kaybetti. 80’i Taşlıçay köyünde, 30’u Karlıova ilçe merkezinde olmak üzere toplam 110 kişi hala hastalıkla mücadele ediyor.

Dört yıldır solunum cihazına bağlı yatalak yaşayan 38 yaşındaki Ramazan Aydar’ın hastalığı ağırlaşması üzerine kaldırıldığı Elazığ’daki hastanede hayatını kaybetmesiyle, silikozis hastalığından hayatını kaybedenlerin sayısı son böylece 14 yılda 18’ze çıktı.

Silikozis kurtuluşu olmayan bir hastalıktır

Silikozis kurtuluşu olmayan bir hastalık olup tıp bilimi, bu hastalara ancak yaşamını uzatmak için destek sağlayabiliyor. Silikozis hastalığı zehirli kimyasalların kullanıldığı altın madenciliği, seramik gibi iş sektörlerinde görülüyor. 1994 ile 2004 yılları arasındaki denetimsiz dönemde kot kumlama işinde maske koruması olmadan çalışan işçilerin yüzde 80’ine silikozis teşhisi konduğu belirtildi. (Nihat Kanat-İLKHA)

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-