İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasım Barman, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Seda Küçükbilezikçi Kılıç, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Selahattin Akıncı, Belediye Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Mithat Kaya ve Gazeteci Ömer Şanlı’dan oluşan kurul üyeleri, şuana kadar Bingöl’de üç kültürel mirasın kayıt altına alınması için başvuruda bulundu.
Kurul üyeleri, ilk toplantıda aldığı kararla, Yaşayan İnsan Hazinesi Ulusal Envanterine, Bingöl’de dengbej geleneğini sürdüren Dengbej Sedrettin Turgut’un kaydının yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmuştu.
BALIKLI GÖL İÇİN DE BAŞVURUDA BULUNULDU
Kurul üyeleri, Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine ise, Sancak Beldesi’nde bulunan Balıklı Göl’ün kaydının yapılması için başvuruda bulundu.
Sancak Beldesi’ndeki Balıklı Göl’de bulunan balıklar, yöre halkının anlattığına göre yıllardır aynı büyüklükte duruyor. Bölge halkı, balıklı gölde balık avlayan kişilerin iflah olmayacağına ve başına bir musibet geleceğine inanıyor. Bu nedenle Balıklı Göl’deki balıklara dokunulmuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvurular değerlendirme aşamasında bulunuyor.
KARA ÇARŞAMBA GELENEĞİ
SOKÜM Tespit Kurulu, ikinci toplantıda ise, Bingöl ile birlikte, Tunceli, Muş gibi doğu illerinde de yaşatılan Kara Çarşamba geleneğinin kayıt altına alınması için başvuru kararı alındı.
Bölge halkının inanışına göre, şubat ayının son çarşambası ile mart ayının ilk iki çarşambası arasında kalan çarşamba günleri halk arasında “Kara Çarşamba” olarak adlandırılır. Bela getirileceğine inanılan bu günlerde yöre halkı, evlerde sevilen yemekler yapıp bir kısmını fakirlere dağıtarak, Peygamber Efendimizin ‘Nefsin için neyi çok istersen başkalarına da ondan iste’ Hadis-i Şerifinin gereği yerine getirir.