Genç’te 59 milyon ton demir rezervi bulunuyor
MTA verilerine göre, Genç Avnik Koşal demir yatağında 44.5 milyon ton, Genç Gonaçtepe demir yatağında 12.6 milyon ton ve Genç Haylandere apatitli demir yatağında 2 milyon ton olmak üzere 59,1 milyon ton demir bulunuyor.
Genç’te 59 milyon ton demir rezervi bulunuyor

Maden Teknik Arama (MTA) verilerine göre Bingöl’de; demir, kurşun, çinko, dişten, linyit ve jeotermal kaynakları ön plana çıkıyor.

MTA Genel Müdürlüğünün hazırladığı raporda, “Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat bölümünde yer alan Bingöl ili çoğunlukla volkanik birimlerden oluşmuş oldukça dağlık bir araziye sahiptir. İl ve civarı, Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) ile Doğu Anadolu Fay Zonu’nun (DAFZ) kesişim noktası olan Karlıova'ya çok yakın bir bölgede bulunmaktadır. Bingöl-Karlıova-Erzincan üçgeni aktif tektonik konumu nedeniyle ülkede depremlerin çok sık meydana geldiği bir bölgedir. Son yüzyılda bu üçgeni sınırlandıran KAF ve DAF boyunca ve üçgen içerisindeki faylarda çok sayıda yıkıcı deprem meydana gelmiştir” denildi.

 Genç’te bulunan demir yatakları

Raporda, Bingöl’de bulunan maden potansiyeli ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Genel müdürlüğümüzün Bingöl ili ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda endüstriyel hammadde ve metalik maden yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır. Bunların en önemlileri demir, kurşun-çinko, fosfat ve disten olarak sayılabilir. Bingöl ilindeki maden yatak ve zuhurları çoğunlukla Genç ilçesinde bulunmaktadır. Demir yatak ve zuhurları Genç ilçesinde yer almakta olup, genellikle beraberinde apatit de içermektedir. Bu ilçede Koşal, Gonaçtepe, Haylandere, Kelmetepe, Kılhaz, Hamek, Arduvan ve İbrahiman sahalarında 13-61 Fe3O4 tenörlü apatitli demir yatak ve zuhurları bulunmaktadır. Genel müdürlüğümüz tarafından Genç ilçesindeki bu apatitli demir cevherleşmelerinde geçmiş yıllarda çok sayıda arama ve araştırma çalışmaları yürütülmüştür. Bu çalışmalar sonucunda Genç-Avnik-Koşal, - Gonaçtepe ve Haylandere sahalarında 69 lokasyonda toplam 13.370 m. sondajlı arama çalışmaları yapılmıştır. Buna göre Genç-Avnik-Koşal apatitli demir yatağında 53.61 demir ve 0.95-0.11 apatit tenörlü 44.5 milyon ton demir,Genç-Gonaçtepe demir yatağında 59.42 demir tenörlü 12.6 milyon ton demir ve Genç-Haylandere apatitli demir yatağında ise 48.68-51.64 demir ve 1.8-1.99 apatit tenörlü 2 milyon ton demir rezervi belirlenmiştir.”

İldeki bir diğer metalik maden ise Genç Servi’deki ortalama 21.600 ton görünür muhtemel rezerve sahip kurşun çinko cevherleşmesidir.

Endüstriyel hammaddeler bakımından Genç Halveliyan sahasında düşük orta sıcaklık refrakter ve seramik hammaddesi olarak kullanılmaya elverişli ve 140.000 ton disten rezervi belirlendi. Bingöl’de 27 lokasyonda toplam 2971 m. fosfat amaçlı sondajlı arama çalışmaları yapılmış ve Genç Avnik apatitli manyetit sahalarında  yaklaşık 52 milyon ton görünür rezerv tespit edildiği bildirildi. 

Kent Haber

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-