“Bingöl’ü yeniden hayvan ihraç edebilecek konuma getirmeliyiz”
Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün işbirliği ile “Buzağılar Ölmesin’’ konulu panel düzenlendi. Programda konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl’ün geçmişte hayvancılığın merkezlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Bingöl’ü yeniden hayvan ihraç edebilecek konuma getirmeliyiz” dedi.
“Bingöl’ü yeniden hayvan ihraç edebilecek konuma getirmeliyiz”

Enstitüler Konferans Salonunda düzenlenen panele Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Gül, İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda hayvan üreticisi katıldı.

Programda selamlama konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Çapak, panelin son derece verimli geçeceğine inandığını belirtti. “Sadece buzağılar değil, Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi hizmetleriyle Bingöl’de yetişen bütün hayvanların ölmesini engelleyecek hedeflerimiz olmalı” diyen Prof. Dr. Çapak, “ Zaten tedavi amaçlı gelen hayvanlara ilgili hocalarımız ellerinden geleni yapıyorlar. Hayvan hastanemizin faaliyete geçmesiyle de sadece Bingöl’e değil bütün bölgeye iyi hizmetler verilecektir. Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün işbirliği çok anlamlı. Ziraat Fakültemiz ve Veterinerlik Fakültemizin, üniversitemizin lokomotif fakülteleri olduğuna inanıyorum. Hayvan potansiyeli açısından her birimizin bildiği gibi Bingöl aslında çok önemli. Geçmişte çok daha fazla potansiyeli vardı ve bu anlamda yetiştirilen hayvanlar da çok fazlaydı. Başka yerlere de ihraç ediliyordu. Hayvancılığı, yeniden canlandırıp başka yerlere ihraç edebilir duruma gelebiliriz. Bingöl’ün tarımla ilgili çok potansiyeli yok. Olabilecek en önemli alanlardan birisi hayvancılıktır. Bu açıdan, bu programların farkındalık oluşturması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bingöl Üniversitesi olarak hayvancılığın yeniden canlanması için tüm gayretimizi sarf etmeye hazırız” dedi.

Her yıl 3,5 - 4 milyon buzağının doğduğunu ifade eden Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Gül, bunlardan 500 bine yakınının öldüğünü söyledi. Buzağı ölümlerinin önüne geçilmesinin ülke hem hayvan üreticisine hem de ülke ekonomisine çok ciddi katkıları olacağını dile getiren Prof. Dr. Gül, bitmek üzere olan hayvan hastanesi ile birlikte Bingöl hayvancılığına daha fazla katkı sağlayacaklarını vurguladı. Hayvanların ve hayvan ürünlerinin insan hayatı var olduğu sürece ihtiyaç olacağını belirten Prof. Dr. Gül, Bingöl’de hayvancılığın daha iyi sürdürülebilmesi için Veteriner Fakültesi olarak Bingöllü çiftçilerin yanında olacaklarını söyledi.

Bingöl Üniversitesi ile ortak çalışmaların içerisinde olmak kendilerini mutlu ettiğini ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, panelin Bingöl hayvancılığı için büyük önem arz ettiğini söyledi. Bahadır, konferansın hayvancılığın yeniden canlanması için kendilerine ayrıca cesaretlendirdiğini vurguladı.

Selamlama konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Hayati Yüksel’in yaptığı programın panelistleri de Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar A.B. Dalı  Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hakan Keçeci ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Zafer Kaya’ydı.

Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Zafer Kaya, hayvanların küpelenmesi ve kontrolünün sağlanması ile ilgili sunumunda, hayvanlarla ilgili yapılacak ilk şeyin küpeleme olduğunu söyledi. Küpelemeyle beraber hayvanların takibinin ve sağlık kontrollerinin daha iyi bir şekilde yapılabileceğini belirten Kaya, çiftçilere küpeleme işlemlerini ciddiye almalarını istedi.

Sağlıklı Buzağı için sağlıklı anne yetiştirin

Buzağı ölümlerinin hayvan üreticileri tarafından ciddiye alması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Hakan Keçeci ise buzağının sağlıklı dünyaya gelmesi için sağlıklı anne yetiştirmek gerektiğini söyledi. Buzağı ölümlerinin en önemli sebeplerinden birinin hijyen olduğunu belirten Dr. Keçeci, “Ahırların ve hanların temizliği çok önemlidir. Buzağıların doğduğu yer ve doğumundan sonra beslendikleri yer de hijyen açısından çok önemli. Buzağı ölümlerinin bir diğer önemli sebebi ise ishaldir. Bu da ciddi bir risktir buzağılar için. Yine en önemlilerinden biri de akciğer iltihaplanmasıdır. Bunlar için gerekli tüm önlemlerin alınması gerekiyor. Ahırlarda havalandırma ve zeminin çok önemli olduğunu unutmayın. Bingöl Üniversitesi olarak her zaman yanınızdayız. Öğrenmek istediğiniz her şeyi dilediğiniz zaman bize danışabilirsiniz” dedi.

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-