Kombi bakım ve teknik servis uzmanları, doğal gaz kullanıcılarının daha ekonomik ısınmak ve kış mevsiminde sıkıntı yaşamamaları için uyarılarda bulundu.
Son zamanlarda doğal gaz kullanımında artış yaşadığını belirten uzmanlar, kombi kullananların yılda en az bir kez bakım yaptırmaları ve bu cihazların dışarıya değil, evin içine kurulması gerektiğini belirtiyorlar.
Doğal gazın en ekonomik ve tasarruflu enerji kaynağı olduğunu ifade eden kombi bakım ve teknik servis uzmanı Yunus Bal, "Doğal gazın kendisi zaten tasarruflu bir enerji kaynağıdır. Tabi bununla beraber daha bilinçli bir şekilde kullanıldığı zaman bu tasarruf daha da kendini gösterir. Doğal gazı daha iyi kullanmak için doğal gazın çalıştırdığı cihazlara bakmak lazımdır. Genelde doğal gaz kombilerini çalıştırıyoruz. Dolayısıyla ilk başta kombiyi iyi kullanmak lazımdır. Kombiyi kullanırken özellikle ikinci seneden sonra kombinin bakımının yapılması gerekir. Nasıl ki bir aracın bakımını yapıyorsak yağ değişimini yapıyorsak aynı şekilde kışın başında kombilerinin de bakımını yapmak gerekir." şeklinde belirtti.
Kullanıcıların yapabilecek tasarruf yöntemlerini anlatan Bal, "Gündüz ve gece sıcaklığı farklı olduğu için genellikle kullanıcılar kombiyi çalıştırırken gece dereceyi çok yükseltirler gündüzde ya kapatırlar ya da çok derecesini çok indirirler. Evdeki ısı dalgalanmalarından dolayı kombi daha çok enerji harcamak zorunda kalıyor. Gün boyunca aynı sıcaklıkta sabit tutup kombiyi çalıştırdığımız zaman çok daha tasarruf elde edebileceğiz." dedi.
Peteklerin iyi ısı vermesi için gerekenleri anlatan Bal, şunları ifade etti: "Kombi ile petekler arasındaki boruların temizlenmesi kombinin bakımıyla beraber yapılması gerekir. Belli aralıklarla boruların temizlenmesi gerekir. Ayrıca peteklerinde temizlenmesi gerekir. Petek temizliği yapıldıktan sonra peteklerin daha iyi ısı verebilmesi için peteği de doğru kullanmak lazımdır. Bazı evlerde peteğin üzeri çamaşır ipi gibi kullanılıyor. Peteğin üzeri dolu çamaşır bulunuyor. Çamaşırlarla petek adeta boğulmuş vaziyettedir. Peteğin etrafını açmamız lazım ki ürettiği sıcaklığı ortama yayabilsin. Özellikle cam kenarlarındaki petekler perde ile gizlenmemesi gerekir. Perde petek ile duvar arasına girmesi gerekir. Peteklerin vanaları tam açık olmalıdır. Özellikle büyük ve çok odalı evlerde kullanılmayan odaların petekleri kapatılmalıdır. Bu önlemlerle kombi daha az su üretir ve daha az enerji harcar."
Kombilerin donmaması için dikkat!
Kombilerin donmaması için alınması gereken tedbirlerle ilgili bilinçlendirmede bulunan kombi bakım ve teknik servis uzmanı Zeki Akat, "Kombilerin donmaması için alınması gereken tedbirlerden biri kombi kurulumunda balkon yerine mutfağa alınmalıdır. Kışın donma olayı yüzünden kombinizin küçük bir parçası büyük bir maliyet çıkarabilir. Bu yüzden dışarı yerine kombi içeri alınması daha iyi olur. Havalandırma için kombi ve ocağın bulunduğu alandan menfezin kesinlikle kapatılmamalıdır. Bilinçsiz bazı aileler soğuktur gerekçesiyle havalandırma menfezi kapatıyor. Bu sağlık için kesinlikle tehlikelidir. Kışın bir günlüğüne evde olmadığınız zaman kombinizi tamamen kapatmak yerine en düşük seviyede çalıştırın. Kombi tamamıyla kapatılırsa kışın soğuktan kombinin pompası ve diğer malzemeler donar ve böylece büyük sıkıntılara yol açar." diye belirtti. (İLKHA)