Bingöl Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ile Gebze Ticaret Odası arasında işbirliğinin geliştirilmesi, ihtisaslaşma, kalkınma projelerinin yapılması, hayata geçirilmesi ve yatırım fırsatlarının görüşüldüğü bir program düzenlendi. Programda konuşan rektörler, Bingöl Balı DNA'sının barkodunu oluşturacaklarını açıkladı.
Programda konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, amaçlarının bölgesel kalkınmayı sağlamak olduğunu belirterek, Bingöl balının markalaştırılması yolunda bal, bal ürünleri olan propolis, polen, arı sütü ve arı zehrinin üretimini arttırıp, bunların ekonomik değerini yükseltmek olduğunu söyledi.
Çapak, "Altı ay içerisinde 48 proje bize geldi. Bunların panelistlerle değerlendirme süreci oldu. Bir kısmı belirlendi, bir kısmı revize edildi, bir kısmı da devam ediyor. İnşallah devam edenler de kısa sürede sonuçlanır. Yakın zamanda yeni bir ilana çıkacağız. Duyuruları yapıp projelerimize devam edeceğiz. Asıl olan şey, bu projelerimizin bölgeye katkısı. Amacımız burada bölgesel kalkınmaya sağlamak. Zaten beş üniversite Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilirken, asıl amaç buydu. Misyon farklılaşması ve bölgesel kalkınma. Biz bilgi üretiyoruz ve bu bilginin değere dönüşmesini arzuluyoruz." dedi.
Bingöl balının kalitesi endemik bitkilerin sonucudur
Gebze Teknik Üniversitesinin Türkiye'nin sanayisinin kalbinde olan bir üniversite olduğunu belirten Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, üniversitelerinin sanayiyle iç içe, sanayinin problemlerini gidermeye çalışan bir üniversite olduğunu belirtti.
Bingöl Üniversitesi ile birlikte çalışmayı çok önemsediklerini belirten Prof. Dr. Aslan, Bingöl balının DNA'sının barkodunu oluşturmaya çalıştıklarını söyleyerek şunları kaydetti:
"Bu, uzun çalışmalar sonucu olacak bir durum. Hakikaten Bingöl'de çok farklı endemik bitkiler var. Bingöl balının kalitesi de bu endemik bitkilerin sonucudur. Dolayısıyla biz bunları belirleyeceğiz ve bunların barkodunu oluşturacağız. Dışarıdan biri rafta Bingöl balını gördüğü zaman onun gerçek Bingöl balı olup olmadığını o barkoda bakarak bilecek."
Bingöl doğumlu olan ve 23 yıl Bingöl'de yaşayan Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ise Bingöl'ün güzel değerleri olduğunu belirterek, "Bu değerleri ortaya çıkarmak lazım. Artık üniversiteler, şehirlerin dinamikleridir. Kurumlarla işbirliği yapan, şehirlerindeki kurumlara harekete geçiren kurumlar olmalılar." dedi.
Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, "Geçmişe baktığımızda Bingöl'de hayvancılığın çok daha iyi olduğunu öğrendim. Bunun daha iyiye gitmesi gerekirken geriye gitmesi kabul edilemez olmalı. Bingöl artık bizim kardeş şehrimiz. Odamızla kardeş oda protokolü imzalayacağız. Gebze Ticaret Odası olarak Bingöl'e her türlü katkı ve desteği vermeye varız. Bunun için üstümüze düşen her görevi yerine getirmeye hazırız." ifadelerini kullandı.
Ticaret Odası'ndaki toplantının ardından Bingöl Üniversitesi Rektörlük Toplantı Salonunda İş Birliği Protokolü çerçevesinde iki üniversite arasında yapılacak proje çalışmalarının değerlendirildiği özel grup toplantısı da gerçekleştirildi.
BİNTSO Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Hasan Çiftci, Prof. Dr. Hakan Olgun ve Prof. Dr. Ramazan Solmaz; Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Bingöl Ticaret Odası Başkanı Mahmut Ayas, Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Meral, Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsa Telimen, Bingöl Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Nurullah Çiftçi, Gebze ve Bingöl Ticaret Odası Üyeleri katıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)