“Onlar Cennetle Müjdelenmesine Rağmen Değişmediler!
“Onlar Cennetle Müjdelenmesine Rağmen Değişmediler!

Peygamber Sevdalıları Platformu Bingöl koordinatörlüğü “Kasım Ayı Sahabe Ayı” münasebetiyle  Hz. Osman (ra)’ ı anma ve anlama etkinlikleri çerçevesinde  iki adreste “Hayâ Ve Edep timsali Hz. Osman (ra)” temalı etkinlik düzenledi.  Kültür mahallesi ve Yeni mahallede düzenlenen etkinliğe halk yoğun ilgi gösterdi.

Programın açılış konuşmasını yapan Peygamber Sevdalıları Platformu Bingöl İl koordinatörü Ömer Aşkın şu açıklamalarda bulundu; “Bu yıl “Kasım ayı Sahabe Ayı “ etkinliklerimizde Hayâ ve Edep timsali Hz. Osman’ı andık. Önceki yıllarda sırasıyla Hz. Ebubekir (ra), Hz. Ömer (ra)ve bu yıl da Hz. Osman(ra)’ı andık. Bilindiği gibi sahabeler, Allah Resulü (as)’ın dizi dibinde oturup onun terbiyesi ve öğretileri ile ahlakını güzelleştirmiştir. Hz. Osman(ra)’da Resulullah(sav)’in seçkin sahabelerinden olup onun ahlakı ile ahlaklanıp özellikle edep ve hayâsı ile ümmete örnek olmuştur. Hz. Osman Aynı zamanda cömertliği ile de ön plana çıkmıştır. Geçmişte Müslümanların su ihtiyacını nasıl ki Rume kuyusunu satın alarak gidermiş ve Müslümanların su ihtiyacını karşılamış ise, bugünde Müslümanların suya ihtiyaç  duyduğu gibi  hayâ ve edep duygularına da ihtiyacı vardır. Günümüz Müslümanların Hz. Osman (ra) hayâ ve edep çeşmesinden içmeye ihtiyacı vardır. Hz. Osman(ra) tarih sayfalarında ümmetin maslahatı için kendi canını feda eden bir şahsiyet olarak yer alan değerli şahsiyetlerdendir. O fitne zamanlarında kan döken taraf değil, Müslüman kanı dökülmesin diye ümmet için kanını Kuranın üzerine dökmüş bir halifedir.  Rabbim bizleri Hz. Muhammed (sav)’in dizi dibinde terbiye görmüş bu kutlu sahabeleri örnek alan ve onlar gibi yaşayan kullarından eylesin.” şeklinde konuştu.

Programa Konuşmacı olarak katılan İlahiyatçı Tahir Gündüz; “Hz. Osman ve diğer sahabeler Allah onlardan razı olsun her biri bizim için birer örnektir. Kuran Sahabeyi övüyor. Kuran ‘da Allah onlardan razı olduğunu ve kendilerinin de Allah’tan razı olduğunu buyuruyor. Bu durum sahabeler için büyük bir nimettir. Burada dikkat etmemiz gereken çok önemli bir husus şudur ki; Sahabeden Cennetle müjdelenenler oldu, gerek Aşere-i Mübeşşere gerek başka zamanlarda cennetle müjdelenen sahabeler asla rehavete kapılmadı, iman ve ibadetlerinde yine islami duruşlarında olumsuz yönde bir değişiklik ve gevşeklik göstermediler. Ama günümüz insanları sözüm ona beş kuruşa değişebiliyor. En ufak bir övgüde başkalaşabiliyor. Rabbim ayaklarımızı hak yolda sabit kılsın.  

Hz. Osman(ra) Resulullah(sav)’e iki defa damat olma şerifi kazanmış, en zor şartlarda dahi imanından ve ahlakından taviz vermemiştir.  Hz. Ebubekir(ra)’ın vesilesiyle hidayet bulan Hz. Osman(ra) , diğer sahabeler gibi iman ettikten sonra amcası Hakem b. As. Tarafından işkenceye tabi tutuldu. Dininden taviz vermeyen Hz. Osman (ra) daha sonra annesi tarafından işkence gördü. Babası büyük bir tüccar olan Hz. Osman hali vakti yerinde olan zengin bir sahabe idi. Ancak bu zenginliği ve saygınlığı Allah yolunda hicret etmesine engel değildi. Ailesi ile Habeşistan’a ilk hicret eden Hz. Osman (ra)’dır. Efendimi (sav) Hz. Osman için sahabelerden (ra) ölüm biati almış ve ona ayrı bir değer vermiştir.  

Hz. Osman hayâ ve edep yönü kadar aynı zamanda bir cömertlik abidesiydi. Rume kuyusunu satın alarak Müslümanlara büyük bir infakta bulunmuştur. Yine 30.000 kişilik İslam ordusunun 10.000 kişilik büyük bir bölümünü tek başına donatmıştır. Hz. Osman (ra) bu yönüyle de günümüz Müslüman tacirlerine ve zenginlerine büyük bir örnektir. Kendisinden meleklerin dahi hayâ ettiği bir şahsiyet olan Hz. Osman (ra)’ın edep ve hayâsına günümüzde o kadar çok muhtacız ki, Hz. Osman(ra)’ın bu yönüne günümüz toplumunun çok ihtiyacı vardır.                                        

Hz. Osman (ra)’ın Şehadeti:

 “Özellikle Hz. Osman(ra)’ın hayatı her yönüyle Müslümanlar için dersler ve hikmetlerle doludur. Hayâsı ve cömertliğinin yanı sıra ümmetin maslahatı için gösterdiği kritik dönemlerdeki tavır da ayrıca üzerinde konuşulması gereken bir husustur. O fitne zamanlarında her zaman ümmeti düşünmüştür. Bir gün efendimiz (as) kendisine; ”Ey Osman! Allah sana bir elbise giydirdi sen onu sakın çıkarmayasın” buyurmuştur. Hz. Osman hilafeti döneminde Hz. Osman Şehid olacağını anlamış, elbiseden maksat hilafet makamı olduğunu biliyordu. Fitne zamanlarında hilafeti bırakmamasının sebebi efendimiz (sav)’in işte bu hadisinden ötürüydü. Hz. Osman (ra) hilafet makamının Efendimizin emaneti ve temsil mekânı olduğu için bırakmadı, yoksa koltuk sevdasından dolayı değil.” Hz. Osman Şehid olurken son sözü şu oldu; “ Ya Rabbi Ümmeti Muhammedi tefrikadan ve fitneden koru!” Olmuştur. Program sinevizyon gösterimi ve okunan dua ile sona erdi. 

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-