Çapak: 30’dan fazla yeni bölüm açtık
Bingöl’de faaliyet gösteren ulusal ve yerel basın temsilcileri ile bir araya gelen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 2018 yılı ikinci yarısı ve 2019 yılının ilk ayında Bingöl Üniversitesi bünyesinde 30’dan fazla bölüm ve program açıldığını aktardı.
Çapak: 30’dan fazla yeni bölüm açtık

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl’de faaliyet gösteren ulusal ve yerel basın temsilcileri ile bir araya geldi. Basın toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Çapak, Hukuk Fakültesi ve Eczacılık Fakültelerinin açılması için senato kararı aldıklarını söyledi. YÖK’e başvuru da yaptıklarını belirten Prof. Dr. Çapak, Turizm Fakültesi için de altyapı çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Prof. Dr. Hakan Olgun, Prof. Dr. Ramazan Solmaz’ın da hazır bulunduğu basın toplantısında, Bingöl Üniversitesi’nde hayata geçirilmiş ve geçirilmesi planlanan projeler başta olmak üzere; 2018 ve 2019 yılında açılan 30’dan fazla yeni bölüm, Pilot Üniversite’de gelinen son durum ile ilana çıkılan yeni proje başlıkları, inşaatı biten ve taşınma işlemleri de bitmek üzere olan yeni modern kütüphanenin açılışı gibi üst başlıkların öne çıktığı toplantıda, üniversitenin genel durumu hakkında da değerlendirmeler yapıldı.

Toplantıda Bingöl Üniversitesi’ni daha ileriye taşımak için tüm gayretleri ile çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Çapak, 2018 yılının ikinci yarısından günümüze kadar genel bir değerlendirme yaparak, gelinen son durum hakkında bilgi aktardı.  Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, yenilikçi, araştıran, toplumsal sorumluluk üstlenen, bölgesel kalkınmaya önem veren ve en önemlisi toplumsal faydaya dönük bilim üreten bir Üniversite olduklarını ifade etti.

Bingöl bu iki fakülteyi hak ediyor

Daha önce Adalet Bölümü’nün Hukuk Fakültesi’ne, Eczane Hizmetleri Bölümü’nün de Eczacılık Fakültesi’ne dönüştürülmesi için alt yapı çalışmalarına başladıklarını belirten Prof. Dr. Çapak, Hukuk ve Eczacılık Fakültesi’nin kurulması için senato kararı aldıklarını ve bu iki fakültenin açılması için YÖK’e başvuru yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Çapak, “Her iki fakültenin de Bingöl’de kurulacağına inanıyoruz. Bingöllülerin de bu iki fakülteyi hak ettiğini düşünüyorum. Eczacılık Fakültesi bizim endemik bitkiler ve pilot üniversiteler açısından da çok önemli olur. Bingölümüz bu iki fakülteyi de hak ediyor. Ayrıca Turizm Fakültesi için de altyapı çalışmalarına başladık. Turizm ve Otelcilik, Turist Rehberliği ile Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümlerimiz mevcut zaten. Bu fakültemiz için olumlu sonuç alırsak Bingöl için çok faydalı olur” dedi.

2018 ve 2019’da 30’dan fazla bölüm açtık

2018 yılı ikinci yarısı ve 2019 yılının ilk ayında Bingöl Üniversitesi bünyesinde 30’dan fazla bölüm ve program açıldığını da aktaran Prof. Dr. Çapak,  açılan yeni bölümler, bu yıl alınan ve önümüzdeki yıl öğrenci alınacak yeni bölümlerle çok daha güçlü bir üniversite olduklarını ifade etti.  Bingöl Üniversiteli olmayı; uluslararası standartta, donanımlı ve nitelikli akademisyenlerden profesyonel eğitim almak, gündemi takip eden değil, gündem oluşturan bireyler yetiştirmek olarak nitelendiren Prof. Dr. Çapak, Bingöl Üniversitesi’nin örnek üniversite olarak gösterilen bir düzeye geldiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Çapak, Bingöl Üniversitesi’nin 605 Öğretim elemanı, 319 idari personeli, 123 sürekli işçisi, 28 tarım İşçisi, 82 güvenlik personeli, 15 bine yakın öğrencisi ve 13 bin 710 mezunu ile büyük bir aile olduğunu vurguladı.

Pilot üniversite somut meyvelerini vermeye hazır

Pilot Üniversite kapsamında değerlendirmeleri tamamlanıp desteklenen projelerin tüm hızıyla hayata geçirilmeye devam ettiğini ileten Prof. Dr. Çapak, “Pilot Üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi’nde saha çalışmalarına başlanan projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bingöl için toplumsal faydaya dönüşecek projelerin her birinin Bingöl’e büyük katkı yapması, en büyük hedeflerimiz arasında.  Bu kapsamda hazırlanan projelerimiz Bingöl Üniversitesi’ne, Bingöl’e ve bölgeye çok şey katacaktır. Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Tarım ve Havza Bazlı kalkınma alanında pilot üniversite seçilmemiz bizim için çok kıymetli. Her bir projenin Bingöl’ümüze ve ülkemize maksimum fayda getirmesini sağlamak için elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz. Yakın zamanda yeni bir proje ilanına çıktık. Proje başlıklarını belirledik. Bu proje başlıklarımız tamamlayıcı başlıklardır” diye konuştu.

Bingöl balının DNA barkodunu oluşturacağız

“Gebze Teknik Üniversitesi ile yapılan işbirliği protokolünü de derinleştiriyoruz” diye sözlerini sürdüren Prof. Dr. Çapak, “İhtisaslaşma ve projelerinin hayata geçirilmesi kapsamında Bingöl Balı'nın DNA barkodunu oluşturacağız. Bal ve bal ürünleri dediğimiz propolis, polen, arı sütü ve arı zehrinin üretimini ve pazarlamasını arttırıp ekonomik değerini yükselteceğiz.  Bal ve diğer arı ürünlerinin kalitesinin daha da yükseltilmesi, toplanması ve arttırılması, ekonomik değerinin yükseltilmesi, paketlenmesi, pazarlanması bu işin önemli aşamalarıdır. Gebze Teknik Üniversitesi’ ile Bingöl Balının Standardizasyonu ve Coğrafi İşaret İle Tesciline Yönelik, Bingöl Balının Morfolojik ve Moleküler Tabanlı (Barcoding Technology) Geliştirilebilir Tanımlama Sistemi” projesi için önemli adımlar atmıştık. Türkiye’nin ilk 5 üniversitesi arasında yer alan Gebze Teknik Üniversitesi arasındaki protokolümüz, somut projelerle yeni bir aşamaya geçti. Zaten Gebze Teknik Üniversitesi tesadüfen seçilmedi. Marmara’nın ortasında ve Türkiye Sanayisinin beyni denilen yer olarak bilinen bir şehirde” şeklinde konuştu.

Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi’nde de pilot üniversiteyiz

 Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında da pilot üniversite seçildiklerini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çapak, “Bizimle beraber Ağrı İbrahim Çeçen, Bayburt, Iğdır, Munzur, Muş Alparslan, Siirt ve Şırnak Üniversitelerimizin bulunduğu 8 pilot üniversitede 'Dijital Okuryazarlık' dersi açılacak. Bir defa Türkiye'de dijitalleşme çok önemli bir konu. Sayın Cumhurbaşkanımız da yaptığı toplantıda buna özellikle dikkat çekmişti. YÖK Başkanımız da belli üniversiteleri pilot üniversite olarak seçerek bu konuda ilerleme sağlamamıza yardımcı oldu. 8 üniversite bir araya geldik. Başlangıçta hocalarımızı bir eğitimden geçirdik. Bütün öğretim görevlilerimiz YÖK'te Dijital Dönüşüm isimli bir dersten geçtiler. Bu dersi de YÖK ve Anadolu Üniversitesi arasındaki anlaşmaya göre uzaktan eğitimle Anadolu Üniversitesi'nden aldılar. Aynı zamanda atama kriterlerimizin arasına bu dersi alma zorunluluğunu da koyduk. Bunu önemsiyoruz çünkü artık öğrencilerimiz hepsi teknoloji ile iç içe. Hocalarımız da bu işin gerisinde kalmasın istiyoruz. Ders verirken de teknolojiden istifade etsinler istiyoruz. Bütün öğrencilerimize Dijital Okur Yazarlık dersini zorunlu kıldık. Bundan sonraki süreçte de üniversitemize yeni gelen öğrenciler aynı dersi almak zorunda kalacaklar. Bunun sayesinde öğrencilerimiz sadece kitaplardan ders almayacak teknolojiden istifade edecekler. Keza öğretim elemanlarımız da teknolojiden istifade ederek derslerini işleme imkânına kavuşmuş olacak. Bu şekilde eğitimde kaliteyi de arttırmış olacağız” şeklinde konuştu.

Bingöl basınının Bingöl’e çok büyük katkıları var

Bingöl basınının Bingöl’e çok büyük katkıları olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çapak, “Bizler daha güzel bir Bingöl için çabalıyoruz. Basınımız da bu işin en önemli parçalarından biridir. Basınımız her daim yapıcı bir tutum sergiliyor. Bingöl’ün imajının iyi bir şekilde yansıtılması için kendi üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Hepinize teşekkürlerimiz iletiyorum” diye sözlerini noktaladı.

2018-2019’da açılan yeni bölüm ve programlar:

Bingöl Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Adalet

İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü

Beden Eğitimi Meslek Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil yardım Programı

Bingöl Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Turist Rehberliği Programı

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Finansal Ekonometri Bölümü

Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Tezli Yüksek Lisans Bölümü

Genç Meslek Yüksekokulu Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı

Genç Meslek Yüksekokulu Bilgi Güvenliği Teknolojisi

Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı

Sağlık Bilimleri Fakültesi Ortez-Protez Bölümü

Bingöl Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Sosyal Güvenlik Programı

Bingöl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine Programı

Bingöl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Otomotiv Teknolojileri Programı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ağız ve Diş sağlığı Programı

Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Tezli Yüksek Lisans Programı

Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tezli Yüksek Lisans ile

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans II. Öğretim Programı

Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Tezsiz Yüksek Lisans Programı

Diş Hekimliği Fakültesi Diş hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi

Fen Bilimleri Enstitüsü Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim Dalı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez ve Ortez Programı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Programı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Programı

Fen Bilimleri Enstitüsü Arı ve Arı Ürünleri Yüksek Lisans Programı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Odyometri Programı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ağız ve Diş Sağlığı Programı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diş Protez Teknolojisi Programı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Saç Bakım ve Güzellik Programı

Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Tezli Yüksek Lisans Programı

Sosyal Bilimler Enstitüsü Ekonomi ve Siyaset Tezli Yüksek Lisans Programı

Kategori: Eğitim
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-