Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği kabul edilen SODES projelerinin çoğunun kamu kuruluşlarının hazırladığı projeler olmasına tepki olarak sitemize gönderdiği metni sizlerle paylaşıyoruz:
“Kalkınma Bakanlığınca desteklenen; Bingöl Valiliğinin 2017 Şubat ayı içinde çağrısı ile ilanı yapılan SODES projeleri sivil toplum örgütleri ve kamu kuruluşlarının hazırladığı sosyal, eğitim, kültürel ve istihdam amaçlı hazırlanan projeleri Bingöl Valiliği proje koordinasyon birimine teslim ettiler. Verilen projeler birinci elemeden geçtikten sonra olur alan projeler kalkınma bakanlığına yolandı. Geçtiğimiz ayda Kalkınma Bakanlığınca destek verilmesi uygun görülen 12 proje Bakanlıktan destek onayı almış oldu. 24 proje de yedek listesinde yer aldı. İlginç olan 12 projeden bir tanesi sivil toplum projesi, 11 adeti ise kamu kurumlarına ait projelerin olmasıdır.
Kamu kurumların ödeneklerinin olduğunu ve kendilerine bir çok alandan kaynak sağlayabildikleri bilinen bir gerçektir. Desteklerin esasen sivil toplum örgütlerine verilmesi gerekirken Sağ cebimden al sol cebime koy misali bir tutum sergilendi. Şimdiye kadar yaptığımız projeler "FETÖ ve ZETO" ihanet engeline takılıyordu. Peki şimdi ne oldu da sivil toplum örgütlerinin yaptığı projeler yok sayılarak ödenek ve gelir kaynakları olan kamu kurumları ve belediyelerin yaptığı projelere verildi?
Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği olarak yaptığımız ikinci projedir Kalkınma Bakanlığının duvarından dönüyor. Zaza dil ve kültürüne yönelik çalışmalarımızın nispi destek amaçlı yaptığımız projemizin görmezlikten gelinmesi ülkemizdeki farklılıklara yaklaşımı ve Zazaca diline yönelik duyarsızlığı göstermektedir.
Oysaki ülkemizde bilinen farklı dil ve kültürlerin kendilerini geliştirmeleri için pozitif ayrımcılığa tabi tutulması gerekir. Bu durumun görmemezlikten gelinmesi ciddi bir eksiklik olduğu gibi tarafımızdan ciddi eleştirilmesi gereken bir tutumdur.
Ülkemizde yaklaşık 10 milyona yakın vatandaşımız ana dili olan Zazaca dillini kullanmaktadır. Yok olmakla yüz yüze olan bir avuç gönüllü insanlarımı tarafından kıt imkanlarıyla dilimizi yaşatma ve kültürel değerlerini derleme çabalarına karşın bir desteğin verilmemesi manidardır.
Zazaca dilinin geliştirilmesi için pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasını istiyoruz. Duyarlı insanlarımızın ve kamu oyunun bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz.
Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği.”