“Nasıl bir başkan”
Bingöl halkının yerel seçimlerde kendi teveccühüyle seçilecek olan yeni Belediye Başkanı’ndan neler istediğini araştırdık. Araştırmalarda vatandaşlar, “Mazeret üreten değil, sorunları çözen; yolsuzluğa bulaşan değil, yolsuzluğa göz açtırmayan; israf eden değil, hizmet eden; yandaşı düşünen değil, şehri için çalışan; sorumsuz değil, sorumluluk sahibi bir başkan istiyoruz” dediler.
“Nasıl bir başkan”

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan mahalli seçimlere 2 gün kaldı. Bingöl’de seçime giren bütün partiler, adaylarının profilini kamuoyuna anlatma çalışıyor.

Partilerin seçim çalışmaları devam ederken, bizlerde Bingöl halkının yeni başkandan neler istediğini araştırdık. Araştırmamızda, Bingöl, nasıl bir belediye başkanı ve yönetimiyle karşılaşmalı bunu masaya yatırdık.

“Tek başına değil, vatandaşıyla birlikte hareket etmelidir”

Çağdaş toplumların en önemli niteliklerinin kentleşmeyle doğru orantılı olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, iyi bir kentleşmenin iyi bir yönetimden geçtiğine vurgu yaptılar.

Halkın bel kemiği olan belediye başkanının hizmet ettiği kentin ve yaşayan halkın geleceğini ortaya koyacağı vizyon ile belirleyeceğini ifade eden vatandaşlar, “Belediye başkanlığı görevini yürütecek kişinin pek çok özelliklere sahip olması gerekiyor. Bu nedenledir ki, belediye başkanının vizyonu ve bunu gerçekleştirmek için gerekli prensip ve kuralları olmalıdır. Hizmetine talip olduğu kentin,  sosyal ve kültürel özelliklerini çok iyi bilmeli, takip edilen amaçlar hiçbir zaman kişisel olmamalıdır. Belediye başkanı seçilmek için vaat ettiği tüm talepleri, seçildikten sonra, koltuğa oturduğunda da unutmamalı, yerine getirmelidir. Makamının kapısı vatandaşa her zaman açık olmalı, ulaşılamayan değil, vatandaşla iç içe olan biri olmalıdır. Kentin ve yaşayanların sorunlarını yerinde dinleyen ve zamanında çözüm getiren biri olmalı, temsil ettiği kentteki insanlarla birlikte yaşadığını unutmamalı, onların dertlerini ve sevinçlerini paylaşarak hissetmeli ve onlardan biri olmalıdır. Halkın çıkarları her zaman ilk hedefi olmalı, çalışmalarını en üst düzeyde yılmadan yapmalıdır. Adil, halktan yana, şeffaf ve güvenilir olmalı, verdiği sözleri tutmalı, kararlı ve dürüst olmalı, ekip çalışmasına yatkın, önerilere ve fikirlere açık olmalı, teknolojiyi, dünyadaki gelişmeleri, kentleşme ile ilgili yenilikleri yakından takip etmeli, kendini sürekli yenilemelidir. Yeniliklerde ve hizmetlerde öncü olmalı, olayları objektif değerlendirerek, doğru analiz etmeli ve analitik bir zekâya sahip olmalıdır. Mücadeleci bir ruha sahip olmalı ve hiçbir zorluktan yılmamalı, hızlı düşünme, karar verme ve karar alma yeteneğine sahip olmalıdır. Tek başına değil, vatandaşıyla birlikte hareket etmelidir” dediler.

“Hizmetleri ve yapılanları oldu bittiye getirmemeli”

Hizmeti tüm kente eşit bir şekilde dağıtmayı başarabilen, ayrımcılıktan uzak ve bütün kesimleri kucaklayabilecek bir belediye başkanını istediklerini vurgulayan vatandaşlar, Bingöl’de belediye başkanlığını yapacak kişinin öncelikle ilkeli ve dürüst olması gerektiğinin altını çizdiler.

Belediye başkanının halkın arasında olması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, “Halkından kopuk bir belediye başkanını istemiyoruz. Belediye başkanı, halktan kopuk olmayacak, halkın yanında olacak, insan içine çıkacak, sorunları ve sıkıntıları görmezden gelmeyecek. Denetimlilik ilkesini asla elden bırakmayacak. Yapılan her işi tek tek denetlemeli, hizmetleri ve yapılanları oldubittiye getirmemeli” diye konuştular.

“Sorunların peşini bırakmamalı”

Hızla artan uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda belediye başkanının çözüm üretmesi gerektiğini kaydeden vatandaşlar, “Gerekirse madde kullanan çocuklarla ve onların aileleriyle birebir görüşmeli. Bu sorunun peşini bırakmamalı. Kamu hizmetlerini şeffaf hale getirilmeli, her türlü hizmetin ve işleyişin halk tarafından denetlenebilirliği sağlanmalı, ilgili her vatandaş istediği konu ile ilgili bilgi alabilmeli ve periyodik aralıklarla bilgiyi halkla paylaşmalıdır. Evlilik ve aile kurumunun her yönü ile teşvik edilmesi ve desteklenmesi gereklidir. Bedensel veya zihinsel özründen dolayı hiçbir bireye ikinci sınıf insan muamelesi yapılmasına izin verilmemelidir. Özellikle kaldırım ve yollar engellilere uygun hale getirilmelidir. Kültürel ve ahlaki yozlaşma, inanç düşmanlığı, şiddet ve müstehcenlik unsurlarının ön plana çıkarılması ile mücadele etmelidir. Değerlerimize ve ahlaka aykırı olmayan kültür ve sanat etkinliklerine teşvik etmelidir. Sağlıksız ve çarpık şehirleşme yerine şehirlerin, insanların özlemini çektiği yaşanabilir ferah mekânlar oluşturulmalıdır. Plansız şehirleşmeye, depreme dayanıksız ve kaçak yapılaşmaya engel olmalıdır” ifadelerine yer verdiler.

“Sorumsuz değil, sorumluluk sahibi bir başkan istiyoruz”

Belediye başkanının şehir ile ilgili aldığı kararları halkla ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşması gerektiğine vurgu yapan vatandaşlar, “Şehirde artan araçlardan dolayı park sorununa çözüm bulmalı, yeni otoparklar yapmalıdır. Bütün bunlara binaen mazeret üreten değil, sorunları çözen; yolsuzluğa bulaşan değil, yolsuzluğa göz açtırmayan; israf eden değil, hizmet eden; yandaşı düşünen değil, şehri için çalışan; sorumsuz değil, sorumluluk sahibi bir başkan istiyoruz” şeklinde konuştular.

Vatandaşlar, Bingöl’de seçim atmosferinin huzurlu bir şekilde geçtiğini ve bu huzurun devam etmesini temenni ettiklerini ifade ederek, seçimlerin Bingöl’e hayırlı olmasını dilediler.

HABER ANALİZ

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-