Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne ait seralarda üretilen sebze fidelerinin satışına başlandı.
Merkez Müdürü Doç. Dr. Nusret Özbay, yaptığı açıklamada, Çapakçur Vadisinde, Aşağı Çarşı olarak bilinen bölgede yer alan üniversite seralarında, domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, kavun ve karpuz gibi birçok sebzenin fide üretimini gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Özbay, “Mart’ın sonunda üretimine başladığımız sebze fidelerimiz şu anda dikimi hazır durumdalar. Hemen hemen her çeşit fide üretimini gerçekleştirdik. Fidelerimizin bir kısmı şu anda dikime hazır olup, bir kısmı da önümüzdeki haftalarda dikime hazır hale gelecekler. Üniversite personelimiz ve vatandaşlarımız, domatesten bibere, kavundan karpuza kadar her çeşit fideyi buradan temin edebilir. Bu yıl çoğunlukla yerli tohum kullandık ve özellikle tüplü domates fidelerimizin tamamı yerli köy domateslerinden oluşmaktadır. Tüplü fidelerimizin tanesi 1 TL, tüpsüz çıplak köklü fidelerimiz ise demeti (12 adet) 4 liradan satılacaktır. İlgi duyan vatandaşlarımızı seralarımıza bekleriz.”açıklamasında bulundu.
Bingöl ikliminin sebzecilik ve meyvecilik açısından elverişli olduğunu ifade eden Özbay, Bingöl için sebze fidelerinin uygun dikim zamanının Mayıs’ın ilk haftası olduğunu; ancak risk almamak istenirse bu tarihin 15 Mayıs ve sonrası olduğunu söyledi. Özbay, çok erken dikimi yapılan sebze fidelerinin İlkbahar geç donlarından zarar görme riskinin olduğunu da söyledi.
Fidelerin dikimi ve bakımıyla ilgili uyarılarda bulunan Özbay, son olarak şunları kaydetti: “Elbette fideyi buradan alıp götürmekle iş bitmiyor. Fideleri dikerken ve devamında bir takım yapılması gereken uygulamalar var. Özellikle fideyi götürüp diktikten sonra mutlaka hemen can suyunu vermelerini ve takip eden birkaç gün de ihtiyaç duyulması halinde bu işleme devam etmelerini üreticilerimizden istiyoruz."