"Bu yaz sıcaklara dikkat"
Yaz sıcaklıklarına dikkat çeken uzmanlar, su tüketiminin önemine değinerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Havaların ısınmasıyla beraber aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Aşırı sıcaklıkların artmasıyla birlikte yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabiliyor.

Bununla birlikte aşırı sıcaklıklara karşın yaz ayları bazı hastalıklara da davetiye çıkarabiliyor.

Konuyla ilgili konuşan İç Hastalıklar Uzmanı Yunus Çetin, aşırı sıcaklarla ile ilgili vatandaşları uyardı.

Günde 3 litre su

Sıcaklarıyla birlikte çoğu hastalıkların arttığını ifade eden Çetin, "Sıcaklarla birlikte kalp hastalığı, şeker ve tansiyon hastalığı sıcaklığa karşı biraz daha dikkat etmemiz gereken hastalıklardır. Özellikle kalp hastalarımız sıcaklıklara dikkat etmesi gerekiyor, kalp sıcakları pek sevmez, şeker hastalıkları ve tansiyon hastaları için yine öyle. Bu hastalarımızın bol su içmelerini öneririz. Kalp hastası özellikle hastalarımız doktor gözetiminde su tüketmesi gerekiyor. Su tüketimi şart yapılmalı ama bu da doktorların önerdiği şekilde yapılması gerekiyor. Şeker hastaları ve böbrek hastaları, olabildiği kadar su tüketmeleri lazım, bu hastalarımız yaz aylarında sıcaklara karşı korunmak için ne kadar su içmesi gerekiyor? Teorik bilgi olarak, kilo başına 40 ml su tüketmesi gerekiyor. 70 kilo olan bir insan, 70x40=280 bu kiloda olan bir hastamız günde 3 litre su tüketmesi gerekiyor." dedi.

"Dikey sıcaklıklara dikkat"

Kalp hastaları ve diyaliz hastalarının mutlaka doktor ve hekim kontrolünde su tüketmesi gerektiğini söyleyen Çetin, "Günde 45 dakika tempolu egzersiz öneriyoruz. Özellikle şeker hastaları için. Bu hastalarımız haftada 3 gün egzersiz yapmaları lazım. Yürüyüş yapmaları bu hastalarımız için çok sağlıklı, vücut günlük 45 dakika tempolu yürüyüşü sever bu hastalarımız için iyi olacak. Özellikle güneşin dik açıdan geldiği saatlerde çıkmamaları lazım, akşam saatlerinde ve sabahın erken vakitleri sağlık olarak daha iyi, burada çıkmamaları derken insanların D vitamini ihtiyacı var, günde 15 dakika yüz ve kol bölgelerinin güneşe maruz kalması çok önemlidir. Bütün bu saydıklarımızdan önce ise hekim kontrolü önemlidir." diye konuştu.

"Su içmeyi unutuyoruz"

Düzenli su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Çetin, "Van bölgesi diğer bölgelere göre fazla sıcak bir bölge değil. Bu bölgede vücut çok susuzluk çektiğinde insanlar bunu hissetmeyebilir, hissetmeği için insanlarımız, su içmeyi unutuyor. Bölgesel olarak alışkanlık ettiğimiz bir durum var, su içmeyi unutup, direk yemeğe saldırıyoruz, böyle bir sorumuz var. Kesinlikle su ihtiyacı olmayanlarda su içmeleri gerekiyor. Vücut bunu hissetmeye bilir, susuzluk yaşadığını hissetmeyebilir fakat insan bunu bir gelenek veya yaşam tarzı haline getirerek, bolca su içmeye çalışmalı insanlarımız, su tüketiminden sonra insanlar kendilerinde var olan canlılığı ve hareketliliği hissedecektir. Suyun iyileştirici bir gücü var. Hem psikolojik etkileri hem de birçok hastalığı önleme veya başlamış hastalığı engelleme gibi, özellikleri vardır su tüketiminin." ifadelerini kullandı.

"Su şehrinde insanlar susuz"

Kaynak sularının çok olduğu bir şehirde insanların susuzluk yaşadığını ifade eden Çetin, "Van ilinin her yanından su çıkıyor, dağlarında, ovalarında, şehrin ortasında su çıkıyor, her yeden sular akıyor. Van güzel bir şehir. Diğer illerden daha şanslı olduğumuz yön, serin, rakım yüksek, yaz ayları kısa sürüyor, bütün bunlar su ihtiyacını zihinsel olarak insanlar hissetmeyebiliyor. Su içmeyi hissetmemesi, içmemesi anlamına gelmiyor. Ege'de yaşayan bir insan sürekli terlediği için su tüketme ihtiyacını hissede biliyor, bu bölgede su içme hissi olmadığı için insanlarımız su içmeyi unutuyor ve hastalıklarda burada başlıyor. Kalp hastalıkları, şeker ve diyabet hastalıkları burada başlıyabiliyor. Bize burada günde 100 hasta geliyor. Birçok hastamın, hastalığının yaşam tarzı olduğunu düşünüyorum. Hastalarımız su içmeyi unutuyor, toplum olarak su tüketmiyoruz, su içmeyi bırakıp, yemek yemeye yığılıyoruz, beynimizde su ve yemek merkezi dip dibe, susuz olan bir insan aynı zamanda açlık hissediyor, bu defa susuzluğu bir yana bırakıp yemek yemeyi tercih ediyoruz. Bu yüzden yaz aylarında yemekten önce yapabildikçe su içmeli, akşamları su tüketmeli, sabah aç karna yine mutlaka barsakların düzenli çalışması açısından su tüketmeli, iyi ve sağlıklı bir yaşam için su içmeyi tercih edelim." şeklinde konuştu. (Sedat Karatay- İLKHA)

Kategori: Sağlık & Yaşam
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-