Açık alanda içki yasağı talebi
Kastamonu Valiliği kent sınırları içinde açık alanlarda alkol alınmasını yasaklamasıyla birlikte, benzer bir uygulamanın Bingöl’de de uygulamaya konulması gerektiği yorumları yapıldı.
Açık alanda içki yasağı talebi

Dinimizce yasaklanan ve ‘bütün kötülüklerin anası’ olarak gösterilen içki, daha önce bazı illerde açık alanlarda yasaklanmış ve bu uygulama olumlu sonuçlar vermişti. Açık alanda içki kullanımının yasaklanmasına Kastamonu Valiliği de destek verdi. Kastamonu Valiliği kent sınırları içinde açık alanlarda alkol alınmasını yasakladı. Kamuoyundan büyük takdir toplayan uygulamayı değerlendiren vatandaşlar, Bingöl’de de böyle bir uygulamaya geçilmesi gerektiğini savundular.

Bingöl’de piknik alanları sarhoşlar tarafından mesken tutulmuş

Geçtiğimiz günlerde gündeme taşıdığımız “Bu görüntüler Bingöl’e yakışmıyor” başlıklı haberimizde de yer verdiğimiz gibi Bingöl’de manzaralı güzel piknik alanlarının nerdeyse tümü sarhoşlar tarafından mesken tutulmuş durumda. Bingöl’de böyle bir uygulamaya geçilmesi takdirde, “Bu tür alanlar açık hava meyhanesi olmaktan kurtularak halka kazandırılacaktır” yorumları yapıldı.

Ayrıca, “Bingöl'de şöyle bir kafa dinlemek için yeşil bir alana çıkayım dersiniz. Gittiğiniz her yerde moralinizi bozacak içki şişelerini görürsünüz.” diyen Bingöllüler, “Bingöl Valiliğinden de benzer uygulama bekliyoruz.” Diye eklediler.

Örnek kararın hukuki altyapısı da mevcut

Kastamonu il sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, işlenen suçların aydınlatılması amacıyla alınan bu örnek kararın hukuki altyapısı da mevcut. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu gibi hukuki zemine oturtularak gerekçelendirilen bu örnek karar; çevre kirliliğinin önlenmesi, vatandaşların rahatsız edilmesinin önlenmesi, kavga-gürültü gibi rahatsız edici davranışların önüne geçilmesi ve en önemlisi de kazaların önlenmesi gibi hayati önem arzeden kötülüklerin engellenmesi amacını taşıyor.

Dinimiz içkiyi haram kılmıştır

İnsanların akli melekelerini bozması, insanlar arasında düşmanlığa yol açması, bedeni tahrip etmesi ve Allah’ı anmaktan alıkoyması gibi sebeplerden dolayı içki içmek haram kılınmıştır. Kur’an’da ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) hadis-i şeriflerinde bu konudaki naslar bizlere bildirilmiştir.

“Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide suresi, 90)

Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (Maide suresi, 91)

Peygamberimiz ‘in (S.A.V.) bu konuda sahih hadisleri vardır: 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır' (ümmül habais). 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' hadisleri bunlardan sadece ikisidir. Ayrıca Hz. Ali (k.v.), haram ayeti nazil olduktan sonra, 'İçki küpüne parmağım batsa, o parmağı keser atarım' buyuruyor.

İçkiden dolayı aileler yıkılabilmekte, yuvalar dağılabilmektedir

Bu ayetler ile Müslümanların içki içmeleri kesin olarak haram kılınmıştır. Alkollü içecekler vücutta çok büyük tahribatlar meydana getirir. İnsanların beyinlerini etkileyerek sarhoşluk etkisi yapar ve insanlara şuurlarını kaybettirir. Şuuru kapalı olan sarhoş durumundaki insanlar kendilerine ve çevrelerine ciddi zararlar verebilirler. Bu nedenle aileler yıkılabilmekte, yuvalar dağılabilmektedir. Alkollü içkiler ibadetlerin yerine getirilmesine de mani olur. Bu gibi sebeplerden dolayı içki Allah’ın yasaklamış olduğu bir haramdır.

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-