Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yayla yasaklarının kalkacağı haberini duyan Bingöllü çoban, sevincini kaval çalarak ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Baharda yayla yasakları kalkacak" açıklamasını duyan Bingöllü çoban, sevincini kaval çalarak ifade etti. Çoban, yayla yasağının kaldırılması hayvancılığın gelişmesi ve kendileri için çok önemli olduğunu değerlendirerek, yayla hayvan sahipleri için olmazsa olmaz bir durum olduğunu söyledi.
Bingöl Merkez İncesuyu köyünde hayvancılıkla uğraşan ve çobanlık yapan Habib Karakuzu, yayla yasaklarının kaldırılacak olmasının kendileri gibi hayvancılıkla uğraşanlar için önemli olduğunu belirterek, ülke ekonomisine fayda sağlamakla birlikte gerileyen hayvancılığın gelişmesine kaktı sunacağını ifade etti.
"Hayvancılığın önündeki engeller kalkınca hayvancılık gelişir"
Karakuzu, "Gerçekten bu bizim için çok önemlidir. Yıllardır buna ihtiyacımız vardı. Tüm göçerler ve hayvancılıkla uğraşanlar için önemlidir. Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlar için yazın yayla olmazsa olmuyor. Yaz sıcağından dolayı hayvanlar sarılık hastalığına yakalanıyor, bir verim elde edilemiyor. Bu da hayvancılığın gerilemesine neden oluyordu. Hayvancılığın önündeki engeller kalkınca herkes kazanıyor. Hayvancılık gelişince et fiyatları ve hayvansal ürünler de ucuzlar. Hayvancılık azalınca tüm hayvansal ürünler pahalanıyor." dedi.
"Yayla hayvancılık için bir kazançtır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yayla yasaklarının kaldırılacağı açıklamasının önemli olduğunu ifade eden Karakuzu, "Yazın yaylalar soğuk ve serin olduğu için, yeşil otlar ve çok çeşit bitkiler mevcut oluyor. Eskiden güvenlik nedeniyle oraya hayvanlarımızı götüremiyorduk. Yaylada çeşit otlar içinde hayvanlar otlanırsa hayvanlarımız kilo alır, süt çoğalır, beraberinde hayvansal ürünlerin verimi artar. Hayvan sahipleri böyle kazanıyor. Yayla olmadan hayvancılık gelişmez. Yayla yasağının kaldırılmasını önemsiyoruz. Hayvan sahiplerinin daha fazla kazanması için yayla gerekli." diye konuştu.
"Hayvanlara 'aile hekimliği' uygulaması projesi çok önemlidir"
Karakuzu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın hayvanlara 'aile hekimliği' uygulaması projesini çok önemli bulduğunu belirterek şunları söyledi: "Küpe ve aşı bedelinin kaldırılması, aşıların hepsinin bedava olması ve veteriner hekim bakımının getirilmesini biz hayvan sahipleri için çok önemlidir. Zamanında yapılan aşılar ve hayvan bakımı, hayvan hastalıkları ile hayvan teleflerini önler. Böylece hayvanlardan iyi bir verim elde edilir."
"Mera ücreti ve çoban fiyatları çok pahalı, buna da bir çözüm istiyoruz"
Yazın yaşanan mera sıkıntısına da değinen Karakuzu, "Meraları yazın para karşılığında satın alıyoruz. Mera sahipleri yüksek bir ücretle meraları hayvan sahiplerine kiralıyor. Yetkililerin buna da bir çözüm bulması gerekiyor. Geceli-gündüzlü hayatımız hayvanlarla geçiyor. Mera ücreti ve çoban fiyatları çok pahalı, buna da bir çözüm istiyoruz. Biz hayvan sahipleri verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyorsak hayvancılık yapmaktan soğuyoruz. Hayvancılık işi cesaret ve zevk isteyen bir iş. Bunun karşılığı olmazsa hayvancılık gerilemeye başlar. Şehir insanı rahata alıştığı için hayvancılık yapmıyor, hayvancılık yapanlar, genelde köy ve kırsal kesiminin insanıdır. Gece-gündüz dışarıda her insan duramaz, bizim gibi insanlar ancak bu işi yapabilir. Biz hayvancılığa aşığız, onları seviyoruz. Hayvancılık berekettir. " ifadelerini kullandı.
"Çok zor olan çobanlık mesleğinin cazibeli hale getirilmesi lazım"
Çobanlık mesleğinin çok zor bir meslek olduğunu dile getiren Karakuzu, "Çobanlık mesleği zordur. Çünkü, gece-gündüz dışarıda, hayvanların içindedir. Onun için çobanlar için teşvik edici haklar verilmesi lazım. Çobanlık cazibeli hale gelirse bırakanlar tekrar geri gelir." diye ifade etti. (Nihat Kanat-İLKHA)