Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofis Başkanı Dr. Ali Taha Koç, “Dijital Dönüşüm Ofisi olarak topladığımız bütün kamudaki verileri veri.gov.tr adında halkımıza açacağız. Artık bu verilerin herkes tarafından toplanması ve herkesin yapay zekâ uygulamalarını geliştirmesini istiyoruz.” açıklamasını yaptı.
Dünyada veriyi toplama, işleme, koruma ve paylaşma konusunun önemli bir gündem maddesi haline geldiğini belirten Koç, “Dünyada her yıl toplanan veri 41 zetabyte data üretiliyor, yani 41 trilyon gigabyte büyüklüğünde. Türkiye'de yılda üretilen data 500 exabyte, yani 500 milyar gigabyte büyüklüğünde. Peki, bunların veriden değere dönüşmesi için ne yapmalıyız? Milli ve yerli bir bakış açısıyla yaklaşarak ilerlemeliyiz. Nasıl ki ülkemizin her karış toprağı canımız pahasına değerliyse aynı şekilde her byte verimize de aynı şekilde önem vermeli ve özen göstermeliyiz.” dedi.
Koç, Türkiye'de veriyi korumak ve katma değer kazandırmak için önemli çalışmalar yürütüldüğünü aktararak,
“Verimizi korumak ve işlemek için Kamu Ulusal Veri Sözlüğü ‘nü oluşturuyoruz. Artık kamu kurumları birbirleriyle konuşurken aynı dili konuşsun istiyoruz. Veriyi standart bir sözlükle üretsin istiyoruz. Burada şöyle bir şey olacak; verinin sahibi belli olacak ve aynı zamanda mükerrerlik arz eden veriyi de yok etmiş olacağız. Çıktılarını nerede kullanacağız? Nasıl hiçbir canlı susuz yaşayamazsa yapay zekâ da verisiz yaşayamaz. Ulusal Veri Sözlüğü ‘nün çıktıları yapay zekâ algoritmalarımızın can suyu olacaktır.
Dijital Dönüşüm Ofisi olarak Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi yazmaya başladık. Bu sene sonunda inşallah bitireceğiz. İnsan odaklı bir yapay zekâ süreci amaçlıyoruz. Etik, hukuk ve toplumsal yaşama önem veren bir yapay zekâ hayal ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların veriye kolayca ulaşabilmeleri için önemli bir hazırlık içinde olduklarını vurgulayan Koç, “Dijital Dönüşüm Ofisi olarak topladığımız bütün kamudaki dataları veri.gov.tr adında halkımıza açacağız. Artık bu verilerin herkes tarafından toplanması ve herkesin yapay zekâ uygulamalarını geliştirmesini istiyoruz. Bizim amacımız, verinin sadece toplanması değil, doğru etiketlenmesi.” dedi. (İLKHA)