Dünyada savaş, çatışma ve zulüm nedeniyle yerinden edilenler giderek artıyor. Evlerini terk etmek zorunda kalan insan sayısı 2019 yılında önceki yıla göre 9 milyon kişi artarak 79,5 milyona ulaştı. En fazla yabancıya ev sahipliği yapan Türkiye ise liderliğini bu sene de koruyor.
Mültecilerin yaşadığı zorluklara dikkat çeken "Yeryüzü Doktorları", dünyada her yıl milyonlarca insanın doğal afet, savaş ve çatışmalar sebebiyle yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldıklarını hatırlattı.
Dünya Mülteciler Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney, "Savaşlar, çatışmalar ve afetler her sene milyonlarca kişiyi; havasını, suyunu, toprağını bildiği vatanından ayırmak zorunda bırakıyor. Milyonlarca insan yeniden hayata tutunabilme umuduyla yollara düşüyor. Bizim payımıza düşen ise umutlarını kaybetmemeleri için onların yanında olup ellerini tutmak. Çünkü biliyoruz ki onları anlamak için aynı dili konuşmaya gerek yok." diye konuştu.
Dernek olarak dünyanın birçok bölgesindeki bağışçıların destekleriyle mültecilere yardım ulaştırdıklarını belirten Güney, yaptıkları çalışmalar hakkında şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'de geçici koruma altında olan Suriyelilere çok sayıda kliniğimiz ile birinci basamak sağlık hizmeti, psikososyal destek gibi hizmetler sağlıyoruz. Suriye içerisinde güvenli bölgeler oluşturulması ile birlikte Azez-Soran'da bir 'Anne-Çocuk Sağlığı Kliniği', Afrin-Cinderes'te ise bir 'Mülteci Sağlığı Kliniği' açtık. Arakanlı mültecilerin şiddet olaylarından kaçarak sığındığı Bangladeş'teki Balukhali Mülteci Kampı'nda, Somali'de iç mültecilerin bulunduğu bölgede, Orta Afrika Krizi sebebiyle göç etmek durumunda kalanların yaşadığı Çad'ın Sido Mülteci Kampı'nda kliniklerimiz yıllardır çalışmalarını sürdürüyor. Temel tedavi ve ilaç desteği sağlıyoruz. Yine en çok mülteci veren ülkelerden biri olan Afganistan'da da 12 beslenme sağlığı merkezi açarak bölgedeki açlıkla mücadele etmeye başladık. Halkımızın desteği bizimle olduğu müddetçe nerede bir yardıma ihtiyacı olan insan varsa biz ona destek olmaya çalışacağız." (İLKHA