Bingöl Üniversitesi bünyesinde “Bingöl Üniversitesi Bilgi İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi” (BÜBİN-TTO) kurulması için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı onay verdi. BÜBİN-TTO ile Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği çalışmaları hızlanacak.
Bingöl Üniversitesi Rektör Prof Dr. İbrahim Çapak, BÜBİN-TTO kurulma süreci ve yapısı ile ilgili yaptığı açıklamada; “Uzun zamandır yürüttüğümüz hazırlıklarının tamamlanmasının ardından Üniversitemiz bünyesinde BÜBİN-TTO kurulması için hazırladığımız dosyayı YÖK’e sunduk. COVİD-19 pandemisi sebebiyle süreç biraz uzasa da sonunda olumlu haberi aldık. BÜBİN-TTO’nun YÖK onayıyla faaliyete geçmesiyle birlikte Bingöl’de ‘Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği’ çalışmalarının hızlandırılması, Bingöl Üniversitesi personelinin fikri-sınai mülkiyet hakları kapsamında değerlendirilecek uygulamalarının faaliyete geçirilmesi, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamındaki proje çalışmalarından üretilen fikri/prototip ürünlerin lisanslanması ve ticarileştirilmesi ve çıktı odaklı yeni proje fikirlerinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Üniversitemiz bu sayede, sanayicilerimizin Üniversite destekli Ar-Ge çalışmaları taleplerini daha etkin ve planlı bir şekilde gerçekleştirebilecektir. Üniversitemiz böylece bugüne kadar en büyük engeli de kaldırarak etkin ve sonuç odaklı Kamu-Üniversite- Sanayi İşbirliği için önemli bir adım daha atmış oldu. BÜBİN-TTO alt yapı çalışmalarına uzun süre önce başlamıştık ve ofis kurulumu ile uzman personel istihdamını da önceden tamamlamıştık. Bilginin üretime, ticari ürüne dönüşümü için son derece önemli olan BÜBİN-TTO Üniversitemiz ve İlimiz için hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
BÜBİN-TTO 5 Birimden Oluşacak
Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğine ivme kazandıracak olan BÜBİN-TTO 5 birimden oluşacak şekilde planlandı.
Bu birimlerin isim ve görev tanımları ise şu şekilde;
“Tanıtım, Bilgilendirme ve Eğitim Birimi”
Üniversite ve iş dünyasının; Ar-Ge, Üniversite -Sanayi İşbirliği, yürütülebilecek faaliyetler ve teknolojik konularda bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır.
“Destek Programlarından Yararlanmaya Yönelik Hizmetler”
Çeşitli hibe destek programlarına yönelik proje geliştirme ve yürütme süreçlerinde Üniversitemiz akademisyen ve öğrencilerine, TÜBİTAK tarafından Teknoloji Transfer Ofisine sağlanan kaynak ve imkânlar çerçevesinde destek sağlayacaktır.
“Üniversite -Sanayi İşbirliği Faaliyetleri”
Üniversite ile sanayi arasında sözleşmeli Ar-Ge faaliyetleri yürütülmesini sağlayacaktır.
“Fikri Sınai Hakların Yönetimi ve Lisanslama”
Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları kapsamında değerlendirilebilecek çalışmaların belirlenmesi, patent işlemleri ve patentlerin ticarileştirilmesi konularında çalışmalar yapılacaktır.
“Şirketleşme ve Girişimcilik Hizmetleri”
Yeni ürün ve teknolojilerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik olarak akademisyen ve üniversite öğrencileri tarafından kurulacak firmaların desteklenmesi çalışmalarını gerçekleştirecektir."