Sağlık-Der'den Covid-19 raporu
Sağlık-Der, tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de yoğun bir şekilde görülen Covid-19 ile ilgili bir rapor yayımladı.
Sağlık-Der'den Covid-19 raporu

Sağlık Mensupları Dayanışma, Toplum Sağlığı ve Çevreyi Koruma Derneği (SAĞLIK-DER),  Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan, tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de yoğun bir şekilde görülen Covid-19 ile ilgili bir rapor yayımladı. Sağlık-Der il başkanları ve teşkilat mensuplarıyla yapılan toplantı sonucunda şu kararlar alınarak yayımlanmıştır:

"1. Hükümet, halk sağlığına daha büyük bütçeler ayırmalıdır. Halk sağlığına yönelik tarama çalışmaları, bulaşıcı hastalıkları önlemeye yönelik tedbirler daha ciddi alınmalıdır. Hastaneler modernize edilmeli, yoğun bakım yatak sayıları artırılmalıdır.
2. Vatandaşlarının tamamının –Türkiye’yi yaşanabilir bir ülke yapan- sağlık güvencesi devam ettirilmelidir. 
3. Covid-19 direkt akciğerleri hedef almaktadır. Tütün ve alkol, bağımlılık yapan maddeler bağışıklığı zayıflatmaktadır. Bu nedenle sağlığa zararlı maddelerle mücadele daha da arttırılmalıdır. 
4. Salgın tamamen geçinceye kadar halka açık tüm alanlarda ağız ve burun maskeyle, atkıyla, şalla veya başörtüsüyle kapatılmalıdır. Eller 20 saniye sabunla yıkanmalıdır. Dezenfektanlar kullanılmalıdır. Mecburi yapılması gereken işlerde maske, eldiven kullanılması, fiziki mesafe korunması gerekmektedir. İmmüniteyi destekleyici vitaminler içeren besinler alınmalıdır.
5. Salgınla ön cephede mücadele veren sağlık personelinin etkin çalışması için tıbbi malzeme, ilaç dâhil olmak üzere tüm ihtiyaçları büyük ölçüde sağlanmaktadır.
6. Epidemiyoloji ve filyasyon uygulamaları yapılarak gerektiği kadar Covid-19 testi yapılmaktadır. 
7. Salgınla ilgili ülkeler ve kuruluşlar arası bilgi paylaşımı sağlanarak covid-19’a karşı etkin müşterek mücadele gerçekleştirilmelidir.
8. Salgında kullanılan malzemeleri, geliştirilen ilaçları ve solunum cihazlarını Türkiye tüm ülkelerle paylaşmaktadır. 
9. Covid-19 sürecinde filyasyon ekiplerinde yer alıp özverili çalışmalar yapan sağlık personellerinin fazla mesaileri nöbet olarak değerlendirilmeli, karantina koşulları iyileştirilmelidir. Sağlık personelleri dışında, pandemi sürecinde rol oynayan temizlik personelleri de plazma tedavisinde çalışan personeller de hizmetlerinin karşılığı olarak ödüllendirilmelidir.
10. Şehir hastaneleri salgın sürecinde fevkalade ehemmiyetli ve verimli bir rol oynamıştır. Bu nedenle, her büyükşehire şehir hastanesi kurulmalıdır.
11. Yeni normalleşme sürecinde vaka sayısının arttığı gözlenmektedir. Bu artışa maske kullanılmasına ehemmiyet verilmemesi ve sosyal mesafe kuralına uyulmaması neden olmaktadır.
12. Haziran ayında “Geçmiş bayramınız mübarek olsun,” ziyaretleri ve taziye ziyaretlerinde Covid-19’un kayda değer bir artışa geçtiği gözlemlenmektedir. Taziye ziyaretleri kısıtlanmalıdır.
13. Sağlık personellerinin karantina sürecinde aileleriyle görüşemediğinden ve bazı illerde ev dışı konaklamalarını iyi olmadığından dolayı psikolojik olarak yıprandığı ortaya konmuştur. İhtiyacı olan sağlık personeline psikolojik destek verilmeli ve sağlık personellerinin koşulları iyileştirilmelidir. (Sağlık-Der, Covid-19 ile mücadele veren personelin psikolojik durumuyla ilgili Afyon Kocatepe Üniversitesi ile birlikte bir çalışma başlatmıştır. Yakın zamanda bu çalışma sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.)
14. Ülkemizin pandemiyle mücadelesinde diğer ülkelere nazaran başarılı olmasında hekimlerimizin rolü büyüktür.  Hekimlerinin pratik düşünen pratik karar veren bir hususiyetinin olması salgınla mücadelede etkin rol oynamıştır.
15. Pnömoni vakaları kontrol edilmelidir, bunların bir kısmı Covid-19 olma olasılığı mevcuttur."

Kategori: Sağlık & Yaşam
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-