Sülbüs'ün verimli topraklarında organik üretim yapılıyor
Bingöl Yayladere ilçesinde bulunan verimli topraklar 40 yıl sonra üreticiler tarafından ekildi. Üreticilerin hedefi ise, organik tarım üretimi ile ilçenin geneline yayıp kooperatifleşmek, istihdam sağlayarak öze dönüşü sağlamak olduğunu belirttiler.
Sülbüs'ün verimli topraklarında organik üretim yapılıyor

Yayladere ilçesinden göç ederek İstanbul başta olmak üzere diğer illere yerleşen ilçe sakinleri son yıllarda köylerine göç ederek 40 yıl aradan sonra organik tarım üretimine başladı. Patates, nohut, soğan, fasulye, ceviz, kurutulmuş meyve ve arıcılık faaliyetleri en üst seviyeye çıkarken, üretimin artmasıyla bölgede insan varlığı da artış gösterdi.

Yayladere ilçesinden İstanbul’a göç ettikten sonra dayanışma, yardımlaşma ve kültürlerini kaybetmemek için kurdukları derneklerin birlikteliği ile 2004 yılında başlayan Sülbüs Doğa ve Kültür Festivalleriyle güç birliği oluşturan dernek başkanları, Yayladere ilçesine bağlı birçok köyde 40 yıl aradan sonra topraklarını ekerek organik üretime başladılar.

Sülbüs’ün bereketi devam ediyor

 İstanbul merkezli Yayladere derneklerin öncülüğü, Belediye ve Kaymakamlık işbirliği ile 40 yıldır el değmemiş topraklarda organik tarım üretimine geçildi. Geçen yıl Boğazköy- Aşuran Köyünde başlatılan ve alınan yüksek verim alınan patates ile başlayan üretim, bu yıl Yayladere merkez başta olmak üzere Boğazköy, Çalıkağıl, Çatalkaya ve Dalbasan köylerinde organik tarım seferberliği ile devam etti.

Birlik ile ilçemizin çehresini değiştireceğiz

Konu ile ilgili konuşan Yayladere Dayanışma Derneği Başkanı Remziye Eran, “Yayladere ve köylerinde doğup büyüdükten sonra gurbete çıkan her bireyimizin gözü hep memleketinde olmuştur. Biz İstanbul’da yerleşik derneklerin amacı, ilçemiz ve köylerinde yeniden üretim vardı. İlçemizi canlandırmak, göçü geriye çevirmek vardı ve bu hedefler doğrultusunda 2004 yılından bugüne ilçemiz için emekleriyle, katılımlarıyla, destekleriyle katkı sunan dernek başkanlarımız başta olmak üzere tüm halkımıza dernekler birliği adına teşekkür ediyorum. Bu birlikteliğimiz devam ettiği sürece, ilçemize ve bölgenin çehresini değiştireceğiz.” dedi.

Nohut, fasulye, ceviz, kuru meyve, patates

Eran, geçen yıl Boğazköy – Aşuran Dernek başkanı Mehmet Ali Akgül öncülüğünde Muhtar Arif Akgül ve Ali Nergizoğlu’nun emekleriyle başlatılan patates ekiminin kendilerinin üretim heyecanını artırdığını kaydederek, “Bu sene Boğazköy de daha fazla alana yine Patates, Nohut, Soğan ve arıcılık üretimi yapıldı. Yayladere merkezde Belediye Başkanımız Sabri Akyürek öncülüğünde Dernek başkanı olarak ben, muhtar Fahrettin Çoban ve kamu kurum çalışanlarının emekleriyle kuru fasulye ektik, ceviz ekimi, kurutulmuş meyve (qax) ve arıcılık üretimine başladık.” diye konuştu.

Eran, şunları söyledi:

“Çalıkağıl- Herdif Köyümüzde eski ve yeni dernek başkanlarımız Şahin Gökduman, Hasan Bakbak ve Düzgün Erman işbirliği ile Kuru fasulye ve Nohut üretimi yapıldı.
 Çatalkaya –Gumek Köyümüzde yine Dernek başkanı Musa Atagül, Haydar Selbus, Husnü Geçer ve Yusuf Dağ işbirliği ile Nohut ve Kuru fasulye ekildi.

Dalbasan- Seter Köyümüzde eski dernek başkanı ve Festival yürütme kurulu başkanımız Zülfükar Saglam, Şahaydar Sever ve muhtarımız Haydar Baytekin tarafından organik Meyve, Arıcılık ve Ceviz ekimi yapıldı. Bu sene ektiklerimizin verimliliği ile Yayladere genelinde daha geniş alanlarda organik tarım üretimine vesile olacağına inanıyoruz.” 


Kategori: Yayladere
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal
-