Tercihlerinizi ve kariyerinizi asla şansa bırakmayın!
Bingöl üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış, “Tercihlerinizi ve kariyerinizi asla şansa bırakmayın.” dedi.
Tercihlerinizi ve kariyerinizi asla şansa bırakmayın!

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) belirlediği takvime göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçları 28 Temmuz’da açıklanacağını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış, “Sonuçların açıklanmasıyla birlikte tercih bildirim sürecine girilecektir. ÖSYM’ye tercih bildirim işlemleri 6-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacaktır.” dedi.

 

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış, Bu süreçte tercihlerle ilgili bilinmesi gereken stratejileri sıralamak gerekirse: “Lisans ve ön lisans programlarının tercihi baraj puanlar

Ön Lisans programları tercihi için birinci oturum (TYT Puanı) puanı 150 ve üzeri olmalıdır. 

Lisans programları tercihi için ikinci oturum (AYT ve YDT) puanı ise 170 ve üzeri olmalıdır. Özel yetenek için TYT’de en az 150 puan ve üstü almak gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların TYT puanının en düşük 800 bininci (800.000) başarı sırasına sahip olmalılar.

Bu Yıl İlk Kez Öğrenci Alacak Yeni Meslekler Var!

Bu yıl yeni açılan ve ilk kez öğrenci alacak lisans-ön lisans programları var. Bu programları sıralamak gerekirse:

Lisans: Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği.

Ön Lisans: İnsansız Hava Aracı Teknolojileri ve Operatörlüğü, Engelliler İçin Destek Programı.

ÖSYM’ye tercih bildirim sürecine dikkat edilmeli!

Bu yıl Covid-19 nedeniyle tercih yapacak adaylar meslekler konusunda şimdiden ciddi araştırmalar yapmalılar. Tercih edilecek üniversiteler, üniversitelerin bölüm ve programları hakkında bilgi edinmeliler. Aksi takdirde kısa bir tercih sürecinde ilgili araştırmaları yapmak için yeterli değildir. Çünkü her yıl üniversite sınavında çok iyi bir puana ve başarı sırasına sahip olmalarına rağmen yeterli bir araştırma yapamayıp, yanlış tercih listesiyle üniversiteye yerleşemeyen adaylarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu yıl da öyle bir tablonun olmaması adına şimdiden gerekli olan araştırmalara mesai harcanmalı. Tercih listesinde yer alacak üniversiteler araştırılmadan ÖSYM’ye tercih bildirimi yapılmamalıdır. 

2020 YKS Tercihleri yapılırken başarı sıralarının yeni geldiği bölümlere dikkat edilmeli

Hukuk fakültelerinin barajı bu yıl revize edildi. Hukuk fakültesi dışında ilk kez başarı sıralarının olduğu yeni bölümler ve önceki yıllarda halen devam eden sıralamalar var. Bu bölümler ise şunladır:

Tıp Fakültesi: En düşük 50 bininci (50.000)

Diş Hekimliği: En düşük 80 bininci (80.000) – (2020 YKS)

Eczacılık Fakültesi: En düşük 100 bininci (100.000) – (2020 YKS)

Hukuk Fakültesi: En düşük 125 bininci (125.000) – (2020 YKS)

Mimarlık: En düşük 250 bininci (250.000)

Mühendislik (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil): En düşük 300 bininci (300.000) 

Öğretmenlik Programları (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık dâhil): En düşük 300 bininci (300.000)

TYT Özel Yetenek Öğretmenlik: 800 bininci (800.000) – (2020 YKS)

Tercihlerin MAKAS aralığı geniş tutulmalı

Bazı bölümlere başarı sırası ilk kez bu yıl geldiği için yapılan tercihlerin makas aralığı geniş tutulmalı. Bunların dışında her yıl yeni açılan lisans ve ön lisans programları göz önüne alınırsa bu durumun ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu yıl tercih listesi hazırlanırken başarı sırasının makas aralığı ne kadar geniş tutulursa sağlıklı bir tercih yapılmış olur.

Üniversite tercihi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise öncelikle adayın en çok istediği meslek olmalıdır. Çünkü adayın istediği meslek kişilik özelliklerine uygun olduğunda, onu hem rahatlatacak hem de mutlu edecektir.

Tercihler döneminin önemli kriterlerinden biri de meslekler hakkında doğru ve sağlıklı bilginin alınmasıdır.

Tercihler döneminin en önemli kriterlerinden biri adayın meslek ya da meslekler hakkında doğru ve sağlıklı bilgi almasıdır. Bu dönem adaya kendi ilgi ve yeteneklerine uygun olan mesleği seçmesine yardımcı olma sürecidir. Çünkü insan yaşamında zaman zaman önemli kararlar vardır. Bu kararlardan biri de meslek seçimidir. Meslek seçimi sadece kişinin nasıl bir işte çalışacağı değil, aynı zamanda nasıl bir yaşam belirleyeceğinin de önemli bir aşamasıdır. Hangi mesleğin tercih edildiği ve gelecekte nasıl bir yerde olunmak istendiği kişinin meslek seçimleri arasındadır.

Tercihler döneminde en çok dikkat edilmesi gereken konu adayın istediği meslek olmalı!

Tercih edilen mesleğin gerektirdiği nitelikler ile kişilik özellikleri birbirine uygun olmalıdır. Profesyonel bir meslek tercihi adayı gelecekte daha mutlu kılacaktır. Çünkü mesleğin gerektirdiği nitelikler ile kişilik özellikler ne kadar birbirine yakın olursa meslekteki başarı da o oranda yükselecektir. Bu nedenle adaylar, meslek seçimlerinde doğru yönlendirilmelidir. Adaylara meslekler hakkında bilgi verilirken mesleğin kendi ilgi ve yeteneklerine uygun olup olmadığı konusuna dikkat edilmeli.

Bu nedenle meslekleri daha iyi tanımak adına:

Mesleğin gerektirdiği kişisel özellikler ve yetenekler nelerdir?

Hangi işleri ne derece yapabildiğinin farkında olması!

Adayın meslekten neler beklediğini açık ve net bir biçimde araştırmalı.

Mevcut seçenekleri inceleyerek, başka seçeneklerinin olup olmadığına karar vermeli.

Mesleğin öğrenim süresi ve mesleğin gerektirdiği staj imkânları nelerdir?

Mezun olduktan sonra iş imkânları nelerdir?

Çalışma ortamı ve koşulları nasıl? Gibi soruların cevabı çok iyi araştırmalı.

Kısaca ifade edecek olursak, meslekler hakkında bilgi edinmeyi tercih işlemlerin son gününe bırakılmamalıdır. Meslek seçimlerinde adayın adına karar vermek, onların mutsuz olacaklarını biliyoruz. Sonuç olarak meslek seçiminde en son karar adayın olmalıdır.

Üniversitelerin olanakları iyi araştırılmalı

Tercihlerde meslekler konusunda yapılacak gerekli çalışmalardan sonra üniversitelerin olanakları da araştırılmalıdır. Çünkü aday birkaç yılını tercih edeceği üniversitede geçirecek. Bu bağlamda tercih edilecek ilgili üniversitenin:

Akademik kadrosu

Çift Anadal

Yandal

Erasmus

Farabi

Staj ve uygulama imkânları

Yurt olanakları gibi önemli konular çok iyi araştırılmalı.

Herhangi bir mesleğe karar verilirken ilgili üniversitenin sosyo-kültürel olanakları, eğitimini sürdüreceği çevresel faktörlerde dikkate alınmalıdır.

Okul birincileri tercihleri nasıl yapmalılar?

Okul birinciliği kontenjanı, sadece lise son sınıf için geçerlidir. Aday, mezun olup tekrardan üniversite sınavına hazırlandığında artık okul birinciliği kontenjanından faydalanamayacak. Okul birincileri hem ön lisans hem de lisans tercihi yaparken okul birinciliği kontenjanlarından yararlanabilirler. Ancak okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle tercihlerinin tamamını en çok istenen yükseköğretim programları arasından yapan okul birincileri, puanları ve başarı sıraları yeterli değilse hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayıp açıkta kalabilirler.

Tercih Sürecindeki Stratejiler Nelerdir? Profesyonel Bir Tercih İçin Adaylar Neyi Göz Önünde Bulundurmalılar?

2020 YKS tercih döneminde, bir önceki yılın (2019 TYT-AYT-YDT) sayısal verileri kullanılacağı için tercih kılavuzu çok iyi incelenmeli.

Tercih işlemi puana göre değil, kesinlikle başarı sırasına göre yapıldığını gözden kaçırılmamalı! (Ek tercihlerde başarı sırası yerine puana göre tercih işlemi yapılır.)

Kılavuzda yer alan özel koşullara dikkat edilmeli. Tercih edilen ilgili programların özel başvuru koşulları çok iyi araştırılmalı. Ayrıca Vakıf Üniversitelerin ücret ve indirimlerinin araştırılması gerekir. Çünkü bu önemli bilgiler tercih dönemin en kritik konularıdır.

Adayların toplam 24 tercih hakkı var. Ancak adaylar tercihlerin tamamını doldurmak zorunda değiller.

Tercih süresi (6-14 Ağustos) içinde ÖSYM’ye bildirilen tercih işlemlerinde değişiklik yapılabilir.

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Hangi Durumda Yarı Yarıya Düşer? Üniversite Tercihi Yapıp Herhangi Bir Programa Yerleşemeyen Adayın Diploma Notu Düşer mi?

2020 YKS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olan adayların, bir sonraki yıl sınava girdikleri takdirde, ortaöğretim başarı puanları yarı yarıya düşecektir. Merkezî yerleştirme döneminde tercih yapıp ancak herhangi bir tercihine yerleşemeyen adayların ortaöğretim başarı puanında herhangi bir düşüş yaşanmayacaktır. Bu nedenle değerli adaylar, tercihlerinizi ve kariyerinizi asla şansa bırakmayın…”

 

Kategori: Eğitim
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-