Ana Arı Yetiştiriciliği Kursunda Uygulamalı Eğitim Verildi
Yürütücülüğünü Doç. Dr. Nevzat Esim'in yaptığı "Bingöl Koşullarında Damızlık Saf Kafkas ve Kafkas Melezi Ana Arı Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması" başlıklı PİKOM Projesi kapsamında bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen "Ana Arı Yetiştiricilik Kursu”nda kursiyerler, uygulamalı eğitim ile yüksük yapımı ve larva transferi eğitimini aldı.
Ana Arı Yetiştiriciliği Kursunda Uygulamalı Eğitim Verildi

Proje kapsamında Sancak ilçesi mevkiinde kurulan arılıkta yapılan uygulama eğitimine Bingöl üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nevzat Esim, PİKOM biriminden akademisyenler ve arıcılar katıldı.

Gerçekleştirilen uygulama eğitiminde açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, ‘‘Bingöl Üniversitesi olarak Pilot Üniversite kapsamında çalışmalarımız tüm hızı ile sahada devam etmektedir. Bingöl’de üretilen bal, polen, propolis ve arı sütü gibi arı ürünlerinin hak ettiği değere kavuşması için üç yıldır çalışmalarımız devam ediyor. Yürüttüğümüz tüm çalışmalarla arıcılıkta hem kalite hem verim artışını hedeflemekteyiz. Sağlıklı, bölgeye uygun ve genç ana arı arıcılıkta verim ve kalite için en önemli kriterlerden birisidir. Ülkemizde yaklaşık 8 milyon arı kolonisi bulunmaktadır. Her iki yılda bir ana arı değişimi yapılması beklendiğinden her yıl ülkemizde yaklaşık 4 milyon adet ana arıya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yıl 100 dolayında ana arı üretimi ile sistemimizi kurmuş olacağız. Önümüzdeki yıl 3 binden fazla ana arı yetiştirebilecek konuma ulaşmış olacağız. Yetiştirdiğimiz kursiyerler de üretim yapabilecek konumda olacak, böylelikle her yıl kapasiteyi arttırıp arıcılarımızın önemli bir ihtiyacını karşılayabilecek duruma geleceğiz. Bu proje arıcılarımızın hem kendi arılıklarında ihtiyaç duydukları ana arıları kendilerinin üretmelerini hem de ana arı üretip yeni bir gelir kaynağı elde etmelerini istiyoruz.’’ dedi.

100’den Fazla Arıcıya Ana Arı Yetiştirme Eğitimi Verildi

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Nevzat Esim, “Bu proje kapsamında bölgemiz şartlarına en uygun arı ırkı olan Kafkas Arı Irkını yetiştirme ve yaygınlaştırma çalışmalarını yapmaktayız. Üç yıldır yürüttüğümüz çalışmalarla 100’den fazla arıcımıza ana arı yetiştiriciliği eğitimi verdik. Amacımız proje kapsamında arıcıların ihtiyaçları olan ana arılarını üreterek hem satın alma maliyetinden kurtulmaları hem de daha fazla üretip satarak gelir elde etmelerini sağlamaktır.” diye konuştu.

“Yılda 600 Adete Kadar Ana Arı Yetiştirip Satabilirler”

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Esim, ‘‘Bingöl Koşullarında Damızlık Saf Kafkas ve Kafkas Melezi Ana Arı Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması’ kapsamında 2018 yılından beri düzenli olarak her yıl Tarım ve Orman Bakanlığından alınan izinlerle Bingöllü arıcılara ana arı eğitimi verilmektedir. Eğitim sonunda kursiyerlere katılım belgesi verilmektedir. Eğitim sonunda yapılan değerlendirme sınavında başarılı olanlar Bakanlık onaylı ‘Ana Arı Yetiştiriciliği Sertifikası’ nı almaya hak kazanmaktadır. Eğitime katılan arıcılara ana arı yetiştirme teknikleri öğretilmekte ve bu eğitimi alan arıcılar kendi arılıklarında ihtiyaç duydukları ana arıları yetiştirebilme becerisini kazanıyorlar. Bakanlık onaylı ‘Ana Arı Yetiştiriciliği Sertifikası’nı alan arıcılar ticari işletme kurmadan yılda 600 adete kadar ana arı yetiştirip satabilirler. Daha fazla ana arı üretip satmak isteyen sertifikalı arıcılar ticari işletme kurarak ana arı üretip satabileceklerdir.” şeklinde konuştu.



Kategori: Ekonomi
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-