Danıştay kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararnamesiyle 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nde bugün ilk cuma namazı kılınmanın heyecanı yaşandı.
Yaklaşık 500 yıl boyunca Müslümanların ibadet ettiği, 1930 yılında tamirat gerekçesiyle ibadete kapatılan, 1934'te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi, 86 yılın ardından yeniden ibadete açıldı.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nde ilk cuma namazını kılmak için Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından İstanbul'a gelen on binlerce kişi, sabah saatlerinden itibaren caminin bulunduğu Ayasofya Meydanı'nı doldurmaya başladı.
Namaz kılmak için sabah erken saatlerden itibaren gelen on binlerce kişi, 11 yerde kurulan güvenlik noktalarından geçirilerek meydana alındı. Giriş noktalarında yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı.
İl dışından otobüsle gelen vatandaşlar, kendileri için park yeri olarak tahsis edilen Yenikapı Etkinlik Alanı'ndan İETT otobüsleriyle Çatladıkapı'ya kadar ücretsiz taşındı. Vatandaşlar buradan yürüyerek namaz kılınacak alanlara ulaştı.
Namaz için belirlenen alanlar cuma namazı vaktinden önce doldu. Vatandaşlara seccade, dezenfektan ve su dağıtıldı. Mobil araçlar üzerine kurulan dev ekranlarla arka saflarda yer alan vatandaşların alanı görmesi sağlandı.
Cami ve çevresinde 21 bin polis görev yaptı
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin açılışı dolayısıyla cami ve çevresinde 21 bin polis görev yaparken, bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolması nedeniyle vatandaşların meydana girişleri durduruldu.
Ayasofya Meydanı'nın dolmasının ardından otobüs servislerinin durdurulmasıyla cuma namazını kılmak isteyenler, Yenikapı Etkinlik Alanı'na yönlendirildi. Girişlerin kapatılması sonrası vatandaşlar çevredeki camilere gitti.
Vatandaşlar Ayasofya Meydanı'nda yer bulamadı
Vatandaşlar, saat 10.00 itibarıyla güvenlik noktalarından yapılan üst aramasıyla meydana alınmaya başlandı. Bir saat içerisinde alanların dolmasıyla birlikte sosyal mesafenin korunması adına meydana vatandaşlar alınmadı.
Camilerde yer bulamayanlar, evlerinden getirdikleri seccadeleri cami çevrelerinde bulundukları yere sererek, cuma namazını eda etti.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nde kılınacak cuma namazı için çevrede bulunan meydanlarda kadınlara 2, erkeklere 3 olmak üzere toplamda 5 açık alan belirlendi. Erkekler için Ayasofya ve Sultanahmet Meydanı ile Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile birlikte Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.
Türkiye'nin 81 ili ve dünyanın birçok ülkesinden İstanbul'a gelen vatandaşlar, sıcak havaya rağmen buldukları yeri kaybetmemek için güneşin altında saatlerce sabırsızlıkla namaz vaktinin gelmesini bekledi.
Cuma namazına kadar Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı
86 yıllık hasrettin ardından yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kur'an-ı Kerim ve dua programı düzenlendi.
Sabah saat 09.00 itibarıyla başlayan salavat ve Kur'an-ı Kerim tilaveti cuma namazı vaktine kadar devam etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kur'an-ı Kerim tilavet etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da kadınlar için ayrılan bölümde namazını kıldı. Saat 12.00 sıralarında Ayasofya Meydanı'na gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından camiye giriş yaptı.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından camide düzenlenen dua programında, Kur'an-ı Kerim tilavetlerini dinleyen Erdoğan, cami içinde Kur'an-ı Kerim okudu. Erdoğan, Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 5 ayetini okudu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da program sonunda hatim duası yaptı.
Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu. Ezanın okunmasıyla cami içinde ve dışında bulunan on binlerce kişi tekbir ve salavatlar getirerek büyük bir sevinç yaşadı.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yanı sıra yurt içi ve yurt dışından birçok siyasi lider, alim ve kanaat önderi ile davetliler camide namaz için saf tuttu.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, minbereye kılıçla çıktı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Ayasofya; Fethin nişanesi, Fatih'in emaneti" başlıklı hutbe verdi. Erbaş, hutbesini okumak için minbere kılıçla çıktı. Hutbe sonrası cuma namazının farzını kıldıran Erbaş, namazda Fetih suresini okudu. Erbaş ve namaz kılanlar, namaz esnasında duygu dolu anlar yaşadı.
Yurt içi ve yurt dışından yaklaşık bin yerli ve yabancı gazeteci, Cankurtaran'da oluşturulan basın merkezinde toplanarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yetkililerinden akredite kartlarını aldıktan sonra minibüslerle Ayasofya Meydanı'ndaki basın platformuna taşındı. Basın mensupları için Ayasofya Meydanı'nda yapılan iki katlı platformda çok sayıda gazeteci görev yaptı.
Caminin ibadete açılması, sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlarla da gündem oldu. Sosyal medya kullanıcılarının "Ayasofya Camii" etiketiyle yaptığı paylaşımlar gün boyu Twitter'da ilk sırada yer aldı.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin açılışı, televizyon kanallarının yanı sıra sosyal medya platformları üzerinden de canlı yayımlandı.
Kılınan cuma namazının ardından cami çıkışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi öğrencilerinin seslendirdiği ezgilerle uğurlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi aslına döndü"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nde 86 yıl sonra kılınan cuma namazının ardından, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti.
Ziyaret ettiği türbenin girişinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Erdoğan, 86 yıllık bir süreç sonunda, yargının artık hakikati görmesiyle Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin aslına döndüğünü söyledi.
Erdoğan, "Camiydi, tekrar cami oldu. Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Ama bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer." diye konuştu.
HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam: "86 yıllık zulüm sona erdi"
Cuma namazının ardından İLKHA'ya açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam da Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nde 86 yıldır süren zulmün son bulduğunu belirterek caminin artık özgür olduğunu vurgulayarak Mescid-i Aksa'nın da özgürlüğüne kavuşmasını temenni etti.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, vatandaşlara teşekkür etti
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, namazın ardından sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'n açılışına katılan İstanbullu hemşerilerime, yurt içinden ve yurt dışından teşrif eden bütün misafirlerimize gösterdikleri sabır ve anlayış için şükranlarımı sunuyorum. Allah hepinizden razı olsun." dedi.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi 24 saat açık olacak
Yerlikaya yaptığı bir diğer paylaşımda ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin bugünden itibaren 24 saat açık olacağını bildirdi.
Vali Yerlikaya, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin bugünden itibaren 24 saat ibadete açık olması talimatını verdi. Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'n artık 24 saat daima açık olacak. Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz." dedi.
Müslümanlar, Ayasofya Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi gibi Mescid-i Aksa'nın da özgürlüğüne kavuşmasını istiyor
Namazın ardından vatandaşlar, Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'n içine tekbir ve salavatlarla girdi. Gruplar halinde camiye giren vatandaşlar, duygu dolu anlar yaşadıkları görüldü.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin ibadete açılmasının sevincini yaşayan vatandaşlar, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını temenni etti. (İLKHA)