BÜ’de "Gençlik ve Şehir" paneli düzenlendi
BÜ’de

Bingöl Üniversitesi’nde "Gençlik ve Şehir" paneli düzenlendi. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele konuşmacı olarak, Bingöl Valisi Ali Mantı, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak katıldı.

Panelin ilk konuşmasını yapan Bingöl Valisi Mantı, sürekli içinde oldukları halkla devamlı temas halinde olduklarını söyledi.

Halkın önemli bir kısmının gençlerden oluştuğunu ifade eden Mantı, "Gençlerimizin de ciddi bir kısmı üniversitede şu an. Dolasıyla iç içe halkalar gibi sürekli birbirini etkileyen ve birbirinden etkilenen gruplarla bir aradayız. Öncelikle siz ülkemizin geleceğisiniz. İnşallah, rektör hocamın dediği gibi, bir süre sonra bizim bulunduğumuz yerlerde belki daha iyi yerlerde sizler olacaksınız. Coğrafya itibariyle zor bir bölgede yaşadığımızı ve bu bölgenin son derece pahalı topraklar olduğunu, burada yaşamanın bedelinin ağır olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ağır ve pahalı topraklarda kendimizi idare edebilme ve geleceğimize güvenle bakabilmek için en önemli şart gençlerimizi bilinçlendirmek, onlara tarih şuuru verebilmek ve gelecekteki tehlikeleri ya da tehditleri görebilmekten geçiyor." dedi.

"Bütün ideolojik akımlar gençler üzerinden plan ve programlarını yaparlar"

"Mazisini bilmeyen topluluklar istikbale güvenle bakamazlar." diyen Vali Mantı, şunları söyledi: "Bizler de nerden geliyoruz, neredeyiz ve nereye gidiyoruz? Bu durakları çok iyi bilmemiz lazım. Çok iyi tahlil etmemiz lazım. Özellikle dünyadaki bütün ideolojik akımlar gençler üzerinden, gençlerin enerjileri ve tasavvurları üzerinden plan ve programlarını yaparlar. Genelde de topluma hakim olmak istiyorlarsa gençlere hakim olmayı tercih ederler." diye konuştu.

"Birikimler şehirde ve gençler tarafından harekete geçirilir"

İkinci panelist olarak konuşan Belediye Başkanı Yücel Barakazi ise şehirlerin, medeniyetin tezahür ettiği alanlar olduğunu dile getirdi.

Barakazi, "Hem şehir hem de gençlik dinamik kavramlardır. Birikimler şehirde ve gençler tarafından harekete geçirilir. Dini ve siyasi hareketler şehirlerden başlamış, taşıyıcı unsur olarak da gençler değerlendirilmiştir. Güç şehirde temerküz eder. Her hareketin ve düşüncenin gençliğe ihtiyacı vardır. 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünü püskürten temel güçlerden biri gençlik idi. Yine Afrin’e operasyona gidenler ve orada şehit olanlar da gençlerimizdir." dedi.

"Erdemli, bilgili, yaşlı ve tecrübeli insanların gençlere öncülüğü gençleri yönlendirmesi önemlidir"

Programda konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, gençlerin şehrin gücü ve kaynağı olduğunu ifade etti.

Toplumların dinamik noktasının gençlik olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çapak, "Toplumlar eğer kendilerine güveniyorlarsa bu gençliğe olan güvenlerinden ötürüdür.  Elbette erdemli, bilgili, yaşlı ve tecrübeli insanların gençlere öncülüğü, gençleri yönlendirmesi önemlidir. Gençlerin tecrübeye ve belirli alanlarda yetiştirilmeye ihtiyaçları var. Onlara öncül kuvvet diyeceğimiz tecrübeli kesimler de var. Onlardan faydalanarak güzel bir gelecek inşa edebiliriz. Çünkü gençlik, geleceğin mirası ve sermayesidir. Eğer gençliği iyi kurgular, iyi yetiştirir ve onları iyi, kaliteli kişilik sahibi olmalarını sağlarsak toplumumuz çok daha güçlü olur ve gençler geleceğe ışık tutar. Bu noktada gençliğimizin üzerinde daha fazla durmalı ve daha iyi yetiştirilmesi için çaba sarf etmeliyiz." diye konuştu.

"Gençlik, çok daha bilinçli ve kıymetli harcanmalı"

Zaten her birimin gençler için elinden geleni yaptığını belirten Çapak, "Elbette gençliğin iyi yetişmesi için yaşadıkları ortam önemli. Bu gerek üniversite olsun, gerek yurtlar, gerek şehir ve gerekse ülke olsun birbirlerini elbette besliyorlar. Yaşadıkları yerler ne kadar iyi ise kültür ne kadar güçlü ise bilgi kaynakları da ne kadar güçlü ise gençlik de o kadar iyi yetişebilir. Bazen de tabi gençleri kasıtlı ve bilinçli bir şekilde bazı noktalar doğru yönlendirmiyor. Yanlışa itiyor. Bu noktada gençlerimizi başıboş bırakmamak gerekiyor. Üniversite başta olmak üzere ilgili birimler beraber çalışmalıyız. Geleceğin sermayesi olan ve geleceğin mirası olan gençler, boşa zamana bırakacak kadar kıymetsiz değiller. Toplumun geleceği ve geleceğin yöneticileri olan gençler, geleceği yönlendirir; uluslararası düzeyde ülkemizi ve üniversitelerimizi temsil edecekler. Bu noktada zamanı çok daha iyi değerlendirmek gerekiyor. Şunu iyi bilmelisiniz ki zaman ve gençlik sürekli bir durum değildir. Gençlik dönemini de en iyi şekilde değerlendirmek ve boşa geçirmemek gerekiyor. Gençlik, çok daha bilinçli ve çok daha kıymetli harcaması gereken bir zaman. Değerlendirilmesi en iyi gereken dönem gençlik dönemidir. Sürekli genç kalamıyoruz. Ömür dediğimiz şey akıp gidiyor. Gençlik elden kaçıyor ve biz zamanı durduramıyoruz. Sizden de zamanınızı çok iyi bir şekilde değerlendirmenizi istirham ediyorum." diye konuştu.

"Gençlik ve Şehir" Paneli, yapılan konuşmaların ardından soru ve cevap şeklinde sona erdi.

Panele, Bingöl Valisi Ali Mantı’nın yanısıra, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak,  Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Bingöl İl Emniyet Müdürü Metin Akay, Bingöl Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftçi ve Prof. Dr. Hakan Olgun, İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, kurum müdürleri ve davetliler katıldı. (İLKHA)

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-