Vali Kadir Ekinci, Başkanlığında gerçekleşen sözleşme imza törenine Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç ve FKA Bingöl Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsa Telimen katıldı.
Proje ile ilgili bilgi veren Vali Ekinci, eski adı SODES olan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde yeniden şekillendirilen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında dezavantajlı grupların beşeri sermayesini güçlendirmek ve toplumsal bütünleşme sürecine destek olmak amacıyla geliştirilen ve Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği ortaklığıyla hayata geçirilecek ‘‘Sütün Bereketiyle Kırsal Kalkınma’’ projesi ile Bingöl’de sağmal büyükbaş sayısının yoğun olduğu bölgelerde kaliteli ve sağlıklı süt elde edilmesi amacıyla eğitimler düzenlenmesi, elde edilen çiğ sütün sağlıklı şartlarda toplanması ve süt işletme tesislerine hijyenik şekilde nakledilebilmesi için süt toplama merkezlerinin kurulması ve böylece yetiştiricinin elde ettiği sütte bozulmalara bağlı olarak yaşayabileceği ürün kayıplarının önlenmesi, çiğ sütün pazarlanması ile ilgili sorunların çözülmesinin ve çiftçinin kazancının güvence altına alınmasının amaçlandığını belirtti.
Vali Ekinci, “Bingöl’de yakın zamanda faaliyete geçecek SÜTAŞ yatırımının ilimize en üst düzeyde katkı sağlaması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İlimiz açısından büyük öneme sahip bu projeyi onayladıkları için Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a şükranlarımızı arz eder, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” Dedi.
FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu ise, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan projenin toplam bütçesinin 2 milyon 700 bin TL olduğu, projenin yüde 90’ının FKA tarafından, %10’nun ise Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği tarafından karşılanacağını ifade etti.
Yoğunlu, projenin sağmal inek sayısının ve buna bağlı olarak süt üretim kapasitesinin yüksek olduğu köylerde bulunan hayvancılık işletmesinde üretimde birincil rol alan kadınlar, işletme sahipleri ve aileleri, süt ürünleri üreten işletmeler ve nihai tüketicilere önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekti.
Kurulacak süt toplama merkezleri ile birlikte süt üretimi, sütün hakkettiği değerde satılmasından kaynaklı gelir artışı, artan istihdam olanakları ve kırsal alanda yaşanacak ekonomik canlılıktan tüm Bingöl’ün faydalanacağını belirten Yoğunlu, “Ajans olarak Bölge insanımızın refahına katkı sunacak proje geliştirme faaliyetlerine devam edeceğiz. Projenin Bingöl’e ve Bölgemize hayırlı olmasını dilerim." şeklinde konuştu.(Bingöl Basın)