Sağlık Bakanı Koca, Ankara dışında ilk kez İstanbul'da düzenlenen Coronavirus Bilim Kurulu Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İstanbul'da ortalama vaka artışının yüzde 85'den fazla olduğunu belirten Koca, bu duruma yol açan nedenlerin arasında İstanbul'un dünyanın en kalabalık kentleri arasında yer alması olduğuna dikkat çekti.
Sosyal mesafe kuralının uygulanabilir hale gelmesinin pek çok durumda şartların iyileştirilmesine bağlı olduğunu söyleyen Koca, İstanbul'daki toplantılarda sorun teşkil eden konulara ele aldıklarını belirterek, "Toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş ortamları ve çeşitli kent alanlarında kurallara uyulmasının kolaylaştırılması için çalışma yapılmasını istedik. Toplu taşımaya ek seferler konması, kamu kurumlarında organize sanayi bölgeleri dahil, özel sektörün iş saatlerinin yeniden düzenlenmesi ele alınan konular arasındadır." dedi.
Kurumlardan uzaktan erişimin ayrıca istendiğini belirten Koca, sosyal mesafenin korunamadığı toplu ulaşımın en büyük risk kaynaklarından olduğunu vurguladı.
Maske, mesafe ve temizliğin önemine bir kez daha dikkat çeken Koca, dışarıya az çıkılması, kalabalık ortamlara girilmemesi ve eve misafir alınmaması gibi taleplerde bulundu.
Yerli aşı çalışmaları
Yerli aşı çalışmalarına da değinen Koca, "Yerel aşıyla ilgili 16 yerli aşımızın çalışması devam ediyor. Bu aşılardan faz çalışmasına, insan çalışmasına erken, çok yakın olan 3 aşı olduğunu söylemiştim. Bugün özellikle bizim idea dediğimiz deneysel araştırma laboratuvarımızı da bugün ziyaret etmiş oldum. Bu aşıların toksitoloji ile ilgili çalışmaları artı sterilite ve standardizasyon çalışmalarının yapıldığı yer. Hafta sonu biteceği ifade edildi. Hafta sonu itibariyle istenilen şekilde tamamlanırsa gelecek hafta muhtemelen ilk insan uygulamaları başlayabilir. Ama ondan önce 5 gün karantinaya alım süreci var. Bununla ilgili muhtemelen gelecek hafta ilk insan uygulaması başlamış olacak eğer bu hafta sonu sterilite ve standardizasyon çalışmaları başarılı bir şekilde biterse." dedi.
Koca, ithal aşılara ilişkin de şunları söyledi: "Yurt dışından 2 aşı var. Biri Feizer'in biri Çin snovak aşısı. Bununla ilgili Serhat hocam yakınen takip ediyor. Şu ana kadar herhangi bir komplikasyonun ciddi yan etkinin olmadığını, muhtemelen Kasım sonunda bu anlamdaki bağışıklık durumu konusunda bilgilenmemiz olmuş olur. Bizim bu aşılarla ilgili Aralık ayında snovak dediğimiz virülansı azaltılmış olan aşıyla ilgili 5 milyon gibi, eğer başarılı olursa, Aralık ayında 5 milyon aşıyı, dozu uygulama şansımız olacak. Ocak, Şubat, Mart itibarıyla devam ediliyor olacak. Bizim aşımız da muhtemelen Nisan ayında devreye girer diye tahmin ediyoruz. 3-4 aşının bir noktaya geleceğini düşünüyorum." diye konuştu.
Koca, şu an itibariyle seyahat alanında bir kısıtlama düşünmediklerini sözlerine ekledi. (İLKHA)