İMO Temsilcisi Keskin: İlimizin Risk Haritası Çıkarılmalı
İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Ayetullah Keskin, "Son bir haftada yaşadığımız depremler bize büyük bir depreme ne kadar hazırlıklı olup olmadığımızı sorgulatmalı. Bugün ilimiz için ivedilikle yapmamız gereken risk analizi haritasını çıkarmak." dedi.
İMO Temsilcisi Keskin: İlimizin Risk Haritası Çıkarılmalı

Bingöl’de bir hafta içerinde 2 farkı deprem meydana geldi. “Son 1 haftada ilimizde yaşadığımız 4.1 ve 4.0 şiddetindeki depremler bize büyük bir depreme ne kadar hazırlıklı olup olmadığımızı sorgulatmalı” diyen İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Bingöl İl Temsilcisi Ayetullah Keskin, yaptığı açıklamada, “İlimiz, 1 Mayıs 2003 depreminden sonra günümüze kadar yapılarda iyileşmeye giderek bugünkü konumuna gelmiştir. 2007 deprem yönetmeliği ve 2011 yılında yapı denetimlerin ilimizde faaliyet göstermeye başlamasıyla daha güvenilir ve sağlam yapılar inşa edilmiştir. Özellikle 2020 yılı itibariyle çok katlı yapıların olduğu mahallelerimizde Belediyemizin de desteğiyle yenilenmesinin önü açılmıştır. Karşıyaka Mahallesi emsal artırımını örnek gösterebiliriz. Bugün ilimiz için ivedilikle yapmamız gereken risk analizi haritasını çıkarmak ve deprem olmadan önce önlemlerimizi almaktır. Yarın çok geç olmadan, canlar yanmadan geleceğimizi sağlam temeller üzerine oturtalım.” İfadelerini kullandı.

İMO Temsilcisi Keskin açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Deprem ilimizin ve Türkiye’nin de üzerinde bulunduğu fay hatlarının evrenin varlığından günümüze kadar devam eden tektonik hareketlerin sonuncunda meydana gelen dalgalanmaların frekansı türü ve büyüklüğüne göre oluşan doğal olaydır. Doğal olaylar dine, dile, ırka göre olmadığı gibi toplumsal ahlaksızlıklara, hırsızlıklara, yolsuzluklara, yalana, harama helale bakan olaylar da değildir. Zira öyle olsa (insanların yaptıklarından dolayı) çocuk istismarlarının ve savaşlarda ölen çocukların hatırına kıyametin kopması gerekirdi. Bir ezbermiş gibi dile getirilen ve sloganlaşan ‘Deprem Öldürmez Yapı Öldürür’ gerçeğini her depremde tekrar tekrar görüyoruz. Depremlerde yıkılan yapıların belirgin özelliklerine baktığımızda zeminin kötü olması, betonun kalitesiz olması, demir imalatlarının standartlara ve yönetmeliklere uygun olmamasıdır.”

Açıklamasında deprem hazırlık aşamalarında yer veren İMO Temsilcisi Ayetullah Keskin, Son 1 haftada ilimizde yaşadığımız 4.1 ve 4.0 şiddetindeki depremler bize büyük bir depreme ne kadar hazırlıklı olup olmadığımızı sorgulatmalı. Depreme hazırlık aşamalarını bu şekilde sayabiliriz.” Dedi. Keskin, deprem hazırlık aşamalarını şu şekilde sıraladı:

BİREYSEL BİLİNÇ: Deprem esnasında nasıl davranmamız gerektiğini bilmek.

YAŞAM ALANLARIMIZ: Ev ve iş yerlerimizde deprem esnasında düşüp yaralanmalara ve kaçış yollarının kapanmasına neden olabilecek nesnelerin sabitlenmesi, ona göre düzenlenmesini yapmak.

BİNAMIZIN DURUMU: Yaşadığımız binanın ne zaman yapıldığını, hangi standartlarda yapıldığını, yapı denetim firmalarının denetiminde yapılıp yapılmadığı sorgulayıp öğrenmek gerekiyor varsa endişelerimiz çevre şehircilik veya özel yapı denetim firmalardan riskli analiz yaptırmak.

ŞEHRİMİZİN DURUMU: Bingöl Belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İMO olarak biz mühendislerin Afet koordinasyon Müdürlüğü çatısı altında riskli yapıları belirlemek risk analizlerini yapmak ve belirlenen riskli yapıların bir an önce yıktırılıp yeni yapıların inşasına öncülük etmek. Aynı zamanda acil durum toplanma alanlarının genişletip tüm nüfusa hitap edecek bir duruma getirmek."

 

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-