Deprem mastır planının acilen uygulamaya konması gerekmektedir"
Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Karaaslan, Bingöl'de bir hafta içinde yaşanan 2 deprem ve ardından İzmir depreminin ardından zemin etüdü araştırmalarının yapılması gerektiğini belirtti.
Deprem mastır planının acilen uygulamaya konması gerekmektedir

BİNDAG Yönetim Kurulu Başkanı Karaaslan, "'Deprem mastır planının acilen uygulamaya konması gerekmektedir. Çürük binaların kiraya verilmesi veya satılması yasaklanırsa bina sahipleri zorunlu olarak binalarının yıkımını, güçlendirmesini ve yeniden yapımını gerçekleştirecektir."dedi. 

Karaaslan, şunları söyledi:
“Bingöl'de de geçtiğimiz hafta 4 şiddetinde 2 deprem yaşadık. Ve biz BİNDAG (Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri) Derneği arama-kurtarma ekibimiz ve yönetim olarak hem Bingöl ve hem de İzmir depremi için teyakkuz halinde olup Bingöl AFAD'la sürekli iletişim halindeyiz. Zira biz STK'lar Afet Koordinasyon Merkezine destek olmak durumundayız. Verilen tüm görevleri gönüllü profesyonel ekibimizle yerine getirmek durumundayız.
Deprem farkındalığını yaratmak için yaptığımız çalışmalarda “Hocam depremi konuşmayalım. Depremi konuştukça deprem geliyor” diyorlar bana. Ben de onlara “deprem oldukça konuşuyoruz ve deprem gerçeğini alacağımız önlemlerle korkmadan konuşmalıyız” diyorum. 1971 ve 2003 depremini yaşayan bizler yaşayarak deneyim sahibi olduk. Öncüler, artçılar, fay hatlarını öğrenir olduk uzmanlarından dinleyerek ve eğitimler alarak...
Deprem öldürmez, yapılar öldürür diyordu bir sohbetimizde rahmetle andığım Deprem Baba Ahmet Mete Işıkara… Uzmanlar “Yapı Stokuna ve Yapı Yönetmeliğe göre yapıldığı taktirde can kayıpları olmayacaktır” diyor. Bürokraside bu konuyla ilgili çok ciddi çalışmalar var. 1999 Depremi sonrası hazırlanan deprem yönetmeliğiyle afet miladı yaşandı. Bu tarihten sonra birçok adımlar atıldı. Bilimsel veriler ortaya kondu. Uygulamaya gelince yeterli mi? Bunu sorgulamamız gerekiyor kendimize… Kullandığımız demir, malzeme ve temele gerekli önem veriyor muyuz? Zemin etüdü yaptırıyor muyuz? Bir afet yaşayınca zemin etüdü yaptırmaya karar veriyoruz. Ertesi gün unutuyoruz binamızın sağlam mı, çürük mü olduğu konusunu… Bir bina yerle bir olurken, yanındaki binanın bir çatlak almadığını görüyoruz ama bizim binamız sağlam mı diyenimiz sadece afeti yaşarken düşünülüyor. Yapı Denetimlerini sıklaştırılması, bina yapılırken malzemelerin yönetmeliğe uygun olması, 10 cm'lik bir değişimin bile binanın dayanıklılığını bozduğunu biliyor muyuz? Kolonların dayanıklılığı, güçlendirme yapılmışsa güçlendirmenin doğruluğunu biliyor muyuz?
Deprem mastır planının acilen uygulamaya konması gerekmektedir. Ekonomiyi sarsmamak için uygulamaların yapılması, binaların yapımında özellikle farklı döşeme yüksekliğinin olmamasına dikkat edilmesi, güçlendirmesi tespit edilen mevcut binaların acil güçlendirilmelerinin yapılması, yeni yapılacak binaların deprem yönetmeliğine göre yapılması tek çaremiz. Evlerimizin değeri düşecek, emlakçılarda düşük değer gösterilecek diye bina etüdü yaptırmaktan kaçınıyoruz. Çürük binaların kiraya verilmesi veya satılması yasaklanırsa bina sahipleri zorunlu olarak binalarının yıkımını, güçlendirmesini ve yeniden yapımını gerçekleştirecektir. Bunun için de kolaylaştırıcı şartlar uygulanmalı diye düşünüyorum.
Deprem olunca konuşuyor, birkaç gün sonra unutuyoruz. Oysa Japonya'da olduğu gibi ayda bir kez olmak üzere halkla birlikte tatbikat yapılmalı. Deprem anında Afet Toplanma alanlarında toplanılmalı. Bu tatbikatlar her hafta ayrı bir mahallede ve ciddiyetle yapılmalı. Dolaplar duvara sabitlenmeli, herkesin cebinde veya çantasında minik bir düdük ve minik bir fener olmalı. Ve de Acil Afet Çantası... Bunların hepsi tatbikatlarda anlatılmalı. Zira ülkemizde bir deprem gerçeği var ve bizler korkmadan bu gerçek ve alacağımız önlemlerle yaşamak zorundayız. Depremin ne zaman olacağı belli değil ama alacağımız önlemler bellidir.
Ancak bir seferberlik ilan ederek toparlanabiliriz. Biz STK'lar korkutmadan, onları paniğe sürüklemeden, sürekli halka afet bilincini vermeliyiz. “Depremi konuşmayalım, deprem olur.” düşüncesini yıkmalıyız. Her an deprem olacakmış gibi önlem alıp, hiç olmayacakmış gibi hayata güle, söyleye devam etmeliyiz. Bilinçli olmak hem bizi ve hem de sevdiklerimizin hayatta kalmasını ve mutlu olmasını sağlayacaktır. Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri olarak pandemi felaketinin son bulduğu Afetsiz günler dileği ile en derin sevgi ve saygılarımızı sunuyorum."

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-