Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulan Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Kur’an’a ve Kıraat İlmine gönlünü ve ömrünü vermiş önemli hocaların da katılımıyla gerçekleştirilen açılıştan sonra Kur’an’ı güzel okuma yarışmalarında dereceye giren okuyucular da açılışta Kur’an ziyafeti sundu.
Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin resmi açılışı gerçekleştirildi. Açılış programına Bingöl Valisi Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, İl Müftüsü Mecit Can, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Programın onur konukları ise Reisü’l Kurra Vekili Mustafa Demirkan, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Hamdi Arslan, TİYEMDER Onursal Başkanı Selahattin Yazıcı ile okuyucu olarak katılan Ferruh Muştuer, İsmail Kaya, Cihan Kodal ve Hakan Moral’di.
İlahiyat Fakültesi Camii altında bulunan Kıraat Merkezi’nin açılışı, konukların da katıldığı Reisü’l Kurra Vekili Mustafa Demirkan Hoca’nın dualarıyla gerçekleştirildi. Buradaki programın ardından Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezine geçildi.
“Kıraat İlmine elimizden gelen her türlü katkıyı sağlayacağız”
Saat 14:30’da başlayan programın açılış konuşmasını Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak yaptı. Merkez sayesinde 140 öğrenciye Kur'an eğitimi verildiğini aktaran Prof. Dr. Çapak, "Kıraat merkezimiz Üniversitemiz şehrimiz ve bölgemiz için çok önem arzediyor. Hepimizin bildiği gibi bölgemizde medrese geleneği çok güçlü ancak kıraat alanında arzulanan seviyede değiliz. Bölgemizde maalesef hafızlık dahil olmak üzere, kıraatla ilgili hedeflenen amaca ulaşmış değiliz. Merkezin hem üniversitemizde hem de bölgemizde bu amaca hizmet edeceğine ve arzulanan seviyeye ileriki zamanlarda gelebileceğini düşünüyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte hem Üniversitemizin içerisinde hem de dışında kıraat ile ilgili elimizden gelen her türlü katkıyı sağlayacağız. Üniversiteler bağlamında Türkiye’de sadece iki tane kıraat merkezi var. Bunlardan biri bizim, diğeri de Marmara Üniversitesi’nin. Onlarla birlikte kıraat eğitimine hizmet edeceğiz. Kıraat merkezimizin kurulmasını uygun gören YÖK Başkanlığımıza, program çerçevesinde Bingöl’e kadar gelerek bizi onurlandıran başta Reisü’l Kurra Vekili Mustafa Demirkan Hocamız olmak üzere tüm misafirlerimize ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“Bütün bölgeye hizmet edecek bir merkez”
Programda konuşan Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi de merkezin açılmasının çok önemli bir hizmet olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Bingöl Üniversitesi’nin böyle bir hizmeti vermesi bütün bölge için önemli olduğunu ifade eden Başkan Barakazi, merkezin Bingöl Üniversitesine değil, bölgeye ve ülkeye hizmet edeceğini belirtti.
“Bingöl'ün değerlerine değer katacak”
Türkiye'de iki kıraat merkezinin olduğunu ve bunlardan birinin de Bingöl'de hizmete açılmasının kendilerini çok sevindirdiğini belirten Bingöl Valisi Ali Mantı, merkezin Bingöl'ün değerlerine değer katacağını vurguladı. Merkezin açılışında başta Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ettiğini dile getiren Vali Mantı, "Müminler haysiyetli ve şahsiyetli olmak zorundadır. Sadece bir şeyin kıraatı çok mana ifade etmiyor, onu uygulamak önemlidir. İnşallah bu merkezler çoğalacak, bu merkezler bizim haysiyet ve şahsiyetimize büyük katkıda bulunacak. Özelikle istirham ediyorum, öğrendiklerimizi uygulayalım, bizi bir arada tutan, birliğimizi ve beraberliğimizi perçinleme, dayanışmamızı ve kaynaşmamızı daha ileri safhalara götürme, her türlü adaletsizliği ve zulmü önleme konusunda bizlere yardımcı olsun. Aksi takdirde öğrenip de uygulayamadıklarımızın hesabını çok ağır veririz. Bizlere düşen hem öğrenelim hem uygulayalım hem de uygulatalım. Merkezin açılmasına vesile olan herkese teşekkürlerimi iletiyorum" diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde medrese geleneğinin çok eskiye dayandığını ve medreselerde çok önemli eğitimlerin verildiğini ifade ederek; “Bingöl’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde olması gerçekten çok anlamlıdır. Gerçekten bu yörede çok güzel sesler var. Bu yörenin evlatlarını eğitmeye, o sesleri değerlendirmeye ihtiyacımız var. Ki milletimize hizmet olarak dönüversin” dedi.
Bingöl Üniversitesi bünyesinde açılan Kıraat Merkezinin kıraat ilmine çok önemli katkılar sunacağını söyleyen Şahin, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kur’an-ı Kerim, kendisine hizmet edenlere şefaatçidir
“ Yüce Allah yaratıcıdır” diye sözlerine başlayan Reisü’l Kurra Vekili Mustafa Demirkan Hoca, en büyük mucize olan Kur’an-ı Kerim’in, kendisine hizmet edenlere şefaatçi olacağını söyledi. Bingöl Üniversitesi bünyesinde açılan Kıraat Merkezinin önemli hizmetler vereceğini ifade eden Demirkan Hoca, “İnşaallah kuruluş gayesine uygun bir şekilde hizmet etmeye devam eder. Allah’ın insanı eşrefi mahluk ve ahseni takvim olarak yarattı. İnsanoğluna da bunu muhafaza etmesi için Kur’an’ı ve Peygamber’i gönderdi. Kur’an’ı tam manasıyla anlamalı ve hayatımıza tatbik etmeliyiz. Buranın kurulması bu açıdan da önemlidir. Buna vesile olan muhterem Rektörümüzden ve ilm-i kıraat merkezinin burada kurulmasını düşünen tasarlayan bil cümle mümin kardeşlerimizden rabbim razı olsun. Biz çocuklarımızı okutmaya başladığımızda onlara Kur’an’ı doğru okumayı öğretmeliyiz. İlmi kıraat merkezinin burada açılması diğer illerimizden çok daha önemlidir. Zira bu illerimizde ulumu arabiyye oldukça mevcuttur ama Kur’an-ı Kerim elfazını kavramak çok zayıftı. Bunu düşünen çok iyi düşünmüş ve Cenab-ı Allah da müyesser etmiş. İnşaallah bu kuruluş gayesine hizmet ederek ila yevmil kıyame devam edecektir” şeklinde konuştu.
Mustafa Demirkan Hoca’nın ardından TİYEMDER Onursal Başkanı Selahaddin Yazıcı konuşmasını gerçekleştirdi. Kur’an ile ilgili atılan her adımın Cenab-ı Allah’ın lütfuyla karşılık bulduğunu belirten Yazıcı, “Kur’an-ı Kerim bize gönderilen bir mucizedir. Bir rehberdir. O’nu anlamak ve doğru okumak da önem arzeder. Kur’an’ın en büyük mucizesi de onu hızlı öğrenmemiz ve kavramamızdır. O’nu tam manasıyla iyi öğrenmeli ve hayatımıza tatbik etmeliyiz. Çünkü Kur’an ile aşamayacağımız yoktur. Yeter ki O’nun ışığından ayrılmayalım. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun” dedi.
İyi ki Bingöl’e gelip yerinde görme fırsatı bulduk
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kıraat İlmi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Emin Maşalı da “Bingöl Üniversitesi ile beraber kıraat hizmeti vermek çok güzel. Biz Marmara Üniversitesi olarak Kıraat Merkezini kurarken neler yapabiliriz diye düşünürken Bingöl Üniversitesi de Kıraat Merkezini kurdu. Ve çok hızlı da bu aşamayı geçerek eğitim bile vermeye başladılar. Allah Razı olsun. Biz de baktık iyi gidiyor ve dedik bir bakalım onlar nasıl yaparlarsa biz de öyle yapalım. Biz de bundan feyizlendik. İyi ki Bingöl’e gelip Bingöl Üniversitesi’nde bunu yerinden görme fırsatı bulduk. Kıraat ilminin çok önemli olduğunu biliyoruz. İnşaallah güzel işler yapacağız. Başta Rektörümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Hamdi Arslan da konuşmasında; "Bu mübarek kitap nasıl gelmişse, kıraat farklılıklarıyla beraber aynen elimizde var. Bu kitap, bildiğiniz gibi Arabistan’daki bir medeniyetten uzak bir kavmi, kısa bir zamanda dünyanın en yüksek topluluğu haline getirdi. Yıllar geçecek, yüzyıllar geçecek, Kur’an ilimlerini bilen kimselerin adları yükselecek, şanları artacak ve kıyamete kadar isimleri dillerde dolaşacak. Dünya saadeti isteyen Kur’an-ı Kerim'e yapışsın. Ahiret hayatı isteyen Kur’an’a yapışsın. Hem dünya hem ahiret saadeti isteyen de Kur’an-ı Kerim'e sarılsın. Her aile, çocuklarını, Kur’an-ı Kerimle nasıl bir araya getirebiliriz ve nasıl ısındırabiliriz diye bütün yolları kullanarak Kur’an-ı Kerim'le barışmaya çalıştırmalı" diye ifade etti.
2016 yılı Dünya Kur’an okuma birincisi olan Eminönü Yeni Camii İmam Hatibi Ferruh Muştuer, Bıçakçı Alaattin Camii İmam Hatibi İsmail Kaya, Bafra Müftülüğü Din Görevlisi Cihan Kodal, KKTC Lefkoşa Hz. Ebubekir Camii İmam Hatibi Hakan Moral da okuyucu olarak katılacakları programımızda konuklara Kur’an ziyafeti sundular.