Gözün çok hassas bir organ olduğunu ve ufak sorunların bile göze ciddi zararlar verebileceğini belirten uzmanlar, kızarıklık, göz kuruluğu ve diğer sorunların oluşması durumunda mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini ifade ediyor.
Evde geçirdiğimiz süre ve uzaktan eğitime bağlı olarak televizyon ve internet kullanımında artış olduğunu, buna bağlı olarak ekran karşısında geçirdiğimiz sürede de artış olduğunu hatırlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Tomurcuk Harbigil Sever, bu durumun gözde bir takım olumsuz semptomlara yol açtığını belirtti.
Sever, "Gözde yanma, batma, kaşınma, kızarıklık, kuruluk gibi sıkıntılar da olabiliyor. Göz ve baş ağrısı gibi semptomlar görülebiliyor. Biz bunların hepsine dijital göz yorgunluğu ya da ekrana bakma sendromu diyoruz. Bunların oluşmasında ekstra nedenler var. En sık karşılaştığımız durum Okiler düzeyine bağlı nedenlerdir. Bunlar da göz kuruluğu yapıyor. Ekrana baktığımız zaman göz kırpma süremiz normalden yarıya düşüyor. Ayrıca her iki göz arasındaki mesafe de açık kaldığı için göz kuruluğu oranımız artıyor" dedi.
"Her 45 dakikada bir 15 dakika dinlenme olmalıdır"
Göz kuruluğu sendromu görüldüğünde nemlendirici ve suni göz yaşının kullanılması gerektiğine değinen Sever, "Göz yorgunluğumuzu azaltmak için baktığımız ekranın uzaklığı bizim için çok önemli. Eğer televizyona bakılıyorsa en az 70-90 santim uzaktan bakılmalı ve televizyonun orta kısmı göz hizasının 15 santim altına getirilmeli ki hem göz yorgunluğu hem de kuruluğumuz azalsın. Her 45 dakikada bir 15 dakika dinlenme şeklinde olmalı. Uzaktan eğitimde de Millî Eğitim Bakanlığının öğrenciler için düzenlediği program da bu şekilde göz sağlığı düşünülerek yapılmış. Bir de 3/20 kuralımız var. Yani her 20 dakikada bir 20 fit uzaklıkta bir yere 20 saniye boyunca bakarak göz kaslarımızı dinlendirebiliriz. 20 fit dediğimiz yaklaşık 5/6 metredir. Oturup ders çalışırken ya da ekrandan herhangi bir şey izlerken 20 dakika sonra pencereden 5/6 metre uzaklıkta bulunan bir şeye 20 saniye boyunca odaklanarak göz yorgunluğumuzu azaltabiliriz." ifadelerini kullandı.
"Gözlüklerde mavi ışık filtresi olmalı"
Gözlük kullanan çocukların da ekran karşısında mutlaka gözlüklerini takmaları gerektiğini vurgulayan Sever, "Gözlük kullanan çocuklarımızda da bilgisayar kullanırken gözlüklerini mutlaka takmalılar. Bilgisayarın veya ekranın mavi ışık dediğimiz zararlı ışığı var. Gözlük camı yaptırırken mavi ışık filtreli gözlük camı ya da antirefle camlar tercih edilmelidir." şeklinde konuştu.
"En ufak rahatsızlık bile göze ciddi zararlar verebilir"
Sever, "Göz çok farklı ve hassas bir organdır. En hafif bir kızarıklık, kuruluk gibi bir problem de göze ciddi zararlar verebilir ve görme kayıpları olabilir. Çok önemli bir organ olduğu için bütün sistematik hastalıkların etkisi göze vurarak kendini gösterir. Gözde en ufak bir şikâyet olduğunda göz hekimine başvurulmasını tavsiye ederim. Her ne kadar pandemi sürecinde de olsak gerek Sağlık Bakanlığı gerek başhekimliğimiz tarafından bizim göz polikliniğimiz her zaman açık ve hastalar istedikleri zaman bize başvurabilirler." diye konuştu. (İLKHA)