SÜTAŞ’ın bölge ekonomisine faaliyetin toplamı yıllık 2 milyar 945 milyon TL olacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,, yoğun geçen Bingöl programında, Yeni sanayi sitesi, Ticaret ve Sanayi Odası Yeni Hizmet Binası’ inşaatı, Sütaş Bingöl Etki Analizi Tanıtım Toplantısına katılarak önemli açıklamalarda bulundular.
SÜTAŞ’ın bölge ekonomisine faaliyetin toplamı yıllık 2 milyar 945 milyon TL olacak


“Yeni sanayi sitesini bu yıl bitirmek istiyoruz”

Burada yaptığı açıklamada Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önemli işler için Bingöl'e geldiklerini, kentte sanayi sitesinin yapımının hızla devam ettiğini, 501 dükkanlık binlerce kişiye istihdam sağlayacak, şehir içerisindeki siteyi şehir dışına taşıyacak çok önemli bir yatırım olduğunu, bu yıl bitirmek istediklerini söyledi.

Mevcut OSB'deki alanların yüzde 90'ın üzerinde doluluğa ulaştığını, ilave alanlara ihtiyaç olduğunu, OSB'nin genişleme alanı talebini de kısa sürede yerine getireceklerini bildiren Varank, genç nüfusun yoğun olduğu yerlerde tekstil kentleri inşa ettiklerini, yatırımcıları yönlendirdiklerini aktardı.

“Bingöl'ü tekstilde cazibe merkezine dönüştürmek istiyoruz”

“Tekstilcilere diyoruz ki, bakın batı illerinde yeterince vakit kaybettiniz gelin yatırımlarınızı buraya taşıyın. Teşviklerden faydalanın, buralarda istihdam oluşturun. Şu anda bu program çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Yatırımını taşıyan fabrikalarımız var. 3 yeni fabrikanın inşaatı devam ediyor. Yeni talepler var. İnşallah bunları da karşılayacağız." diyen Varank, Bingöl'ü bu manada bir cazibe merkezi haline getirmek istediklerini, tekstil kent taleplerini de en kısa sürede karşılayacaklarını bildirdi.

Ayrıca, Varank, 2021 yılı sonunda tamamlanması planlanan Bingöl ‘3. Kısım Sanayi Sitesi’ yatırımı hizmete girdiğinde 4500 vatandaşımıza istihdam sağlaması planladıklarını söyledi.

Bakanlar Varank ve Pakdemirli’nin programı ‘Sütaş Bingöl Etki Analizi Tanıtım Toplantısı" ile devam etti.

Sütaş Bingöl Entegre Tesislerinde yapılan lansman programına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TMBB Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Valimiz Kadir Ekinci, Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Bingöl Eski Milletvekillerinden Yusuf Çoşkun, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Elazığ Bölge Orman Müdürü M.Salih Çetiner, ilgili kurum müdürleri ve birçok işadamı ile STK temsilcisi katıldı.

Program Prof. Dr. Erinç Yeldan ve Kamil Taşçı tarafından hazırlanan "Sütaş Doğu Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi - Bingöl Entegre Tesisleri Yatırımının Sosyo-Ekonomik Etkileri: Bölgesel Dinamik Girdi-Çıktı Analizi (2018-2033)" raporuna dair slayt sunumu ile başladı

Slayt sunumunda özetle şu bilgiler işlendi:

-Sütaş Entegre Tesisleri 2033'e kadar şehirde kişi başı GSYH'yi 2 bin 900 dolar artırıp 10 bin 221 dolara çıkaracak.

-Göçü de tersine çevirecek bu yatırımla Bingöl, fert başı GSYH'de 35 basamak yükselerek 38'inciliğe çıkacak.

- Geçen yıl 597'si doğrudan 3.663 kişiye istihdam sağlayan yatırımla bu yıl 778'i doğrudan 4.524 kişiye iş sağlanacak.

-2019'da Bingöl ekonomisinde tarımın payı yüzde 14 iken 2033'te 2.5 kattan fazla artarak yüzde 36.8'e yükselecek.

-Sütaş yatırımının doğrudan ve dolaylı toplam istihdama etkisinin 2033 itibarıyla 8 bin 611 kişi olacağı tahmin ediliyor.

Programın açış ve selamlama konuşmasını yapan Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz fabrikanın günde 1000 ton kapasiteyle çalışacağını belirterek tesis tam kapasite ile çalıştığında bölgede, yıllık 1 milyar 22 milyon TL süt hasılası sağlanacağını söyledi. Personel ücretleri, taşıma, dağıtım giderleri ve diğer mal, hizmet alımlarıyla beraber Sütaş’ın bölgede yaratacağı doğrudan ekonomik faaliyetin toplamının yıllık 2 milyar 945 milyon TL olacağını aktardı.

Muharrem Yılmaz, sütçülük etrafında oluşan değer zincirinin bereketli ve birçok sektörü harekete geçiren bir iş olduğunun altını çizerek, Sütaş’ın “çiftlikten sofralara” iş modelinin; ekonomik, sosyal etkileri ve kapsayıcı özellikleri   ile bir “Bölgesel Kalkınma Modeli” niteliğinde olduğunu bu model ile hayata geçirilen “Sütaş Güney Marmara Sütçülük Projesi - Karacabey Entegre Tesisleri”, “Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi - Aksaray Entegre Tesisleri”  ve “Sütaş Ege Sütçülük Projesi - Tire Entegre Tesisleri”nin, kendi  bölgelerinde yarattığı ekonomik ve sosyal  etkilerle bölgelerinin kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı.

Yılmaz, 8 yıldan beri Bingöllü gençlerin Karacabey Meslek Yüksekokulu’nda eğitim gördüğünü, şimdi Bingöl’e döndüklerini ve bu tesislerde görev yapacaklarını belirtti. Tesiste, süt hayvancılığı eğitim merkezi, damızlık süt sığırı çiftlikleri, düve yetiştirme çiftliği, besi çiftliği, yem bitkileri tarımı, yem fabrikası, süt ürünleri fabrikası, biyogaz elektrik üretim tesisi yer alıyor.

Bingöl’deki tesisin enerjisinin tamamının atık gübrelerden elde edildiğini ifade eden Muharrem Yılmaz, “Buradaki inekler sadece süt üretmiyor, elektrik enerjisini de üretiyor” dedi. Sütaş’ın 3 tesisinde 16 bin 600 hayvan sayısına ulaşıldığını, Bingöl’deki tesiste üretilecek ürünlerin pandemi sonrası Arap ülkeleri ve zengin pazarlardan ilgi göreceğini anlattı. Yılmaz, ürünlerin fiyatlarına ise 14 ay aradan sonra Ocak 2021’de yüzde 20-25 zam yaptıklarını belirterek çiğ sütte fiyatın 3 lira 20 kuruşa çıktığını açıkladı.

Daha sonra konuşan Bingöl Milletvekili Feyze Berdibek, bu büyük ve önemli yatırımın ilimize hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz da yaptığı konuşmada Bakanlar Varank ve Pakdemirli'nin kentin geleceği adına çok önemli çalışmalar yapmak üzere Bingöl'de bulunduklarını kaydederek, "Onların bereketiyle inşallah hem ekonomide hem siyasette çok üretken bir dönem yaşarız." dedi.

Yılmaz Bingöl'ün Sütaş'ın yatırımı ile sıçrama yapacağını söyleyerek "Buraya uzay üssü kurulsaydı yerel kalkınmaya bu kadar destek sağlayamazdı" dedi.

Daha sonra konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise şunları söyledi:

“Bu dev yatırım Bingöl için bir dönüm noktası olacak. Burası bu yatırımla göç veren değil alan Anadolu kaplanı bir şehir olacak.”

“SÜTAŞ'la birlikte Bingöl'ün nüfusu 48 bin kişi artıracak”

Kentte SÜTAŞ'ın devasa yatırımının devam ettiğini, bu yatırımla Bingöl'ün çevresindeki bütün illerle gıda alanında önemli bir oyuncu haline geleceğini anlatan Varank, bin kişinin, dolaylı olarak da 7 bin kişinin istihdam edileceğini vurguladı.

SÜTAŞ'ın yatırımının çiftçiye sağlanan imkânlarla tam bir kalkınma projesi olduğunu ifade eden Varank:

“Bugün bu yatırımın etki analizini tüm Türkiye'ye tanıtacağız. Ne demek bu, bizi zaman zaman muhalefet eleştiriyor. Diyorlar ki, siz yatırımlar yapıyorsunuz ama bunların ne etkisi, bölgelerine ne katkısı oluyor? Bakanlığımızdan uzmanların hazırladığı etki analizini bugün inşallah kamuoyu ile paylaşacağız. Bu proje 12 yıllık projeksiyonunda Bingöl'ün ekonomisini yıllık 1,3 milyar dolar artıracak sadece bu proje ile. İnşallah göçün önüne geçerek, Bingöl'ün nüfusunu 48 bin kişi artıracak. Artık göç olmayacak. Artık Bingöl göç alan bir şehir konumuna gelecek. Ve kişi başına milli gelirin Bingöl'de sadece bu projenin etkileri ile yüzde 40 artmasını bekliyoruz. Bu projenin mimarı Sayın Cumhurbaşkanımızın bu projeyi uğurlu elleri ile açmasını istiyoruz. Biz teklifi götüreceğiz inşallah mayıs ayında proje tamamlandığında üretime geçtiğinde Sayın Cumhurbaşkanımızın gelip bizzat açmasını istiyoruz. Bingöl de bunu istiyor." dedi.

“Artık terör değil, yatırımı, istihdamı konuşuyoruz”

Hükümet olarak 19 yılda çok önemli işlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde imza attıklarını dile getiren Varank, "Bingöl'ün geldiği durum ortada. Bu bölgeler sadece terörle, ölümle, kanla anılan şehirlerdi. Ama şimdi hamdolsun görüyorsunuz sağlıklı sıhhatli huzurlu şehirlerimiz var. Artık terörü, ölümü, şehitleri konuşmuyoruz, yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı konuşuyoruz. Hamdolsun ülkemizde özellikle yatırım alanında çok büyük bir ivme var." ifadelerini kullandı.

"2020'de 40 milyar liradan fazla nakit hibe desteği verdik"

"Biz bunları anlatırken muhalefet bizleri, 'Güllük gülistanlık bir Türkiye imajı çiziyorsunuz.' diye eleştiriyor. Elbette biz de her şeyin güllük gülistanlık olduğunu iddia etmiyoruz. Elbette ki sıkıntılar var. Elbette salgının getirdiği zorluklar var. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın, 'Vatandaşa sıkıntıyı hissettirmeyecek şekilde çalışacaksınız.', 'Vatandaşın sıkıntılarını giderecek şekilde çalışacaksınız.' diye talimatı var." ifadelerini kullanan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2020 yılında 40 milyar liradan fazla nakit hibe desteği verdik. Şu anda esnafımızı karınca kararınca desteklemeye çalışıyoruz. Dolayısıyla yaptıklarımızdan gurur duyuyoruz. Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu söylüyoruz. Ama sıkıntıda olan vatandaşımız varsa geçmiş dönemler gibi onları da ihmal etmiyoruz. Bugün Türkiye'nin sosyal yardımları 80 milyar lirayı bulmuş durumda. Valilerimize, kaymakamlarımıza, 'Yerinizde oturmayacaksınız, eğer bir fakir, fukara, ihtiyaç sahibi varsa gidip bulacaksınız, onları destekleyeceksiniz.' diye talimat veriyoruz. 19 yılda yaptıklarımızdan gerçekten gururluyuz.

"Bingöl, Muş, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Diyarbakır tarımsal üretim bakımından çok büyük bir potansiyele sahip"

Bingöl'de faaliyete geçecek olan tesisin yatırımda en büyük somut örnek olduğunun altını çizen Varank, "Gelin bu örnekleri hep birlikte çoğaltalım ve hep birlikte üreterek büyüyelim. Bugün burada tanıtımını yaptığımız ve inşallah yakın zamanda Cumhurbaşkanımızın bizzat açılışını yapmasını istediğimiz bu dev yatırım, Bingöl için bir dönüm noktası olacak. Tarımla sanayinin buluştuğu bu modern yatırımla Bingöl artık göç veren değil, göç alan bir Anadolu kaplanı şehir olarak anılacak.1.1 milyar lira değerindeki bu entegre yatırım, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinden süt işlemeye, yem üretiminden elektrik üretimine kadar birçok sektörü doğrudan ya da dolaylı harekete geçirecek. Sadece Bingöl'ün değil çevre illerin yani bölgenin ekonomisini de canlandıracak. Bu nedenle, biz bu projeyi çok önemli bir “Bölgesel Kalkınma” projesi olarak değerlendiriyoruz. Bölgesel Kalkınma politikamızdaki temel vizyonumuz, daha dengeli ve topyekûn kalkınmış bir Türkiye oluşturmak. Bu vizyonu gerçekleştirmek için de bölgelerimizin sahip olduğu potansiyellerin azami düzeyde değerlendirilmesine ve rekabet güçlerinin artırılmasına odaklanmış durumdayız. Bölgelerimiz ne kadar güçlü olursa ülke ekonomimiz de o derece güçlü olur. Bingöl ve komşu illeri Muş, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Diyarbakır'ın tarımsal üretim bakımından çok büyük bir potansiyele sahip olduğu hepimizin malumu. Bu şehirlerin toplam gayrisafi yurtiçi hasılasında tarımın payı yüzde 16.Kişi başına canlı hayvan değeri ve hayvansal ürün üretiminde de bu illerimiz 81 ilimiz arasında en üst sıralarda yer alıyor. Bingöl'e ve 250 kilometre çapındaki tüm bölgelere hizmet edecek bu tesis, yerel üreticilerimizin ürünlerini kullanacak ve katma değerini yükselterek ekonomiye kazandıracak. Bu tesis, bin 12 kişiye doğrudan, 7 bin 600 kişiye dolaylı ilave istihdam sağlayacak. Çiftçilerimize oluşturduğu düzenli gelir modeli ile birlikte birçok aile artık geleceğe daha güvenle bakacak. Oluşturacağı taleple bölge halkının gelirini yükselterek göçün önüne geçecek ve bölgesel gelişmişlik farklarını azaltacak. Tesisin Etki Analizi raporu da bu beklentiyi doğrular nitelikte sonuçları ortaya koyuyor. Rapordaki tahminlere göre 12 yıllık projeksiyon sonunda bu tesis, pozitif dışsal etkileriyle birlikte Bingöl ekonomisine yıllık ilave 1 milyar 375 milyon dolar katkı sağlayacak. Dışarıya verilen göçün azalmasıyla il nüfusunu 48 bin kişi artıracak. İl düzeyinde kişi başı gelirin yüzde 40 daha fazla artmasına ve bu sayede ülke ortalamasına yakınsamasına vesile olacak" şeklinde konuştu.

"192 projeye 131 milyon lira kaynak aktardık"

Sözlerini sürdüren Varank,"Hükümet olarak bu topraklara değer katan tüm yatırımcılarımızın her zaman yanında olduk, olmaya devam ediyoruz. SÜTAŞ'ın bu yatırımını 2018 yılında proje bazlı teşvik kapsamına aldık. Düzenlediğimiz teşvik belgesi ile vergi, enerji, altyapı, nitelikli personel ve yatırım yeri konularında destekler sağlıyoruz. Biraz önce değindiğim etkileri dikkate alındığında, bu yatırımın sağladığımız destekleri sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Yatırım Bingöl ve çevresi için çok önemli. Ama bizim Bingöl'e sağladığımız destekler bununla sınırlı değil.2007 yılında 16,3 Milyon Lira kredi desteği sağlayarak Bingöl OSB'yi tamamladık. 53 parselin 50'sinin tahsis edildiği Organize Sanayi Bölgesi şu anda 858 kişiye istihdam sağlanıyor.2021 yatırım programına dahil ettiğimiz 92 hektar büyüklüğündeki ilave alan projesi ile OSB'nin kapasitesini artırıyoruz. Tamamlandığında inşallah 2 bin kişilik ilave istihdam sağlayacak. OSB'lerin yanında 60 milyon lira kredi desteği ile Genç ve Solhan ilçelerimizde küçük sanayi siteleri kurduk, Bingöl merkez 3. Kısım küçük sanayi sitemizin yapımı da tüm hızıyla devam ediyor. 501 işyerine sahip olacak olan bu sanayi sitesi 2 bin 500 kişilik ilave istihdam sağlayacak. Sanayi altyapısına verdiğimiz desteklerin yanında, Bingöl'deki işletmelerimize ve Bingöl'e yatırım yapmayı planlayan yatırımcılarımıza da önemli kolaylıklar sağlıyoruz. 2002'den bu yana 5.4 milyar TL değerinde ve yaklaşık 7 bin vatandaşımıza istihdam sağlayan 186 yatırım projesine teşvik belgesi düzenledik. Aynı dönemde, KOSGEB aracılığıyla Bingöl'ümüzdeki bin 564 işletmeye yaklaşık 48 milyon hibe desteği, bin 263 işletmeye de 19.5 milyon lira faiz desteği sağladık. TÜBİTAK'ın sanayiye, akademiye ve bilim insanlarına yönelik destekleri kapsamında 23 proje ve 54 bilim insanına yaklaşık 6 milyon lira katkıda bulunduk. Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaremiz aracılığıyla tarım, hayvancılık, sanayi ve kültür konularında 192 projeye 131 milyon lira kaynak aktardık. Fırat Kalkınma Ajansımız ile Bingöl'deki kamu, özel sektör ve sivil toplum kurumlarının 160 projesine 92 milyon TL katkıda bulunarak, bin kişilik ilave istihdamın önünü açtık. Kalkınma ajansımız ve Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaremiz aracılığıyla geliştirdiğimiz projelerle modern hayvancılık, yem bitkilerinin üretimi ve süt toplama tesislerinin kurulmasına ön ayak olduk. Tarım ve hayvancılık ürünlerinin sanayileştirilmesi, sahip olduğu ileri ve geri bağlantılar nedeniyle bölgesel kalkınma açısından kritik bir öneme sahip. Dolayısıyla yapılan 1 birim yatırım, ekonomiye misliyle katma değer olarak geri dönüyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ise yaptığı konuşmada "Bu yatırım hem Bingöl'de hem de bölgede farklı bir iklim yaratacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Pakdemirli, "Üç kuşaktır, hayvancılık sektörüne hizmet eden SÜTAŞ'ın Bursa, İzmir ve Aksaray'dan sonra Bingöl'de gerçekleştireceği Hayvancılık Entegre Tesisi, Etki Analizi Lansmanında, sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bingöl başta olmak üzere, bu bölgeye önemli katkılar sağlayacak, hayvancılık sektörümüze değer katacak bu projenin ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.1,1 Milyar Lira gibi büyük bütçeli bu yatırımın, istihdam başta olmak üzere, tarımsal sanayinin gelişmesine, göçün önlenmesine ve bölgenin kalkınmasına büyük bir ivme kazandıracağına yürekten inanıyorum. Bildiğiniz gibi hayvancılık, bizim en eski uğraşlarımızdan birisi. Orta Asya'dan başlayan, Anadolu'da zenginleşip büyüyen köklü bir meslek. Bizler de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, yetiştiricimizin emeğini, özel sektörün yatırım gücüyle birleştirerek bu sektörü daha çok üretime ve daha çok katma değere dönüştürmeye gayret ediyoruz. Son 18 yılda, hayvancılığa reel rakamlarla 73 Milyar Lira destek verdik. Son 2,5 yılda ise Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte hayvancılıkta, yerli, yeterli ve kaliteli üretim anlayışıyla çalışmalarımıza hız kattık. Son 3 yılda hayvancılığa verdiğimiz desteği 2 kattan fazla artırarak 7,8 Milyar Liraya çıkardık. Hâlihazırda kaliteli süt temini için, çiğ süt üretimine önemli miktarda destek sağlıyoruz. Son 3 yılda, çiğ süt prim desteğini 2,3 kat artışla 695 milyon liradan 1,6 milyar liraya çıkardık. Yine, 25 Ocak 2020'de, Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ yayımlandı. Bu kapsamda, sanayi için önemli olan sınıflandırılmış çiğ süte ilave pirim veriyoruz. Geçen yıl pilot olarak 3 ilimizde başlattığımız bu çalışmayı, önümüzdeki yıl 81 ilimize yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Ayrıca, geçen yıl sonbahar döneminde çiğ süt fiyatını yüzde 22 artışla litre başına 2,8 liraya yükselttik. Süt üretiminin yanında, kırsal kalkınma hibeleriyle ülkemizdeki modern hayvancılık tesislerinin artmasını da teşvik ediyoruz. Bu kapsamda son 2,5 yılda, toplam 160 milyon lira hibe ödedik" dedi.

"Türkiye küçükbaş hayvan sayısında Avrupa'da birinci, büyükbaş sayısında ikinci sırada"

Tüm destekler ve etkin politikalar sayesinde, son yıllarda hayvan varlığında çok ciddi artışlar yaşandığına değinen bakan Pakdemirli, "Son iki yılda büyükbaş hayvan varlığımızı yüzde 8 artışla, 18,6 milyon başa, küçükbaş hayvan varlığımızı ise yüzde 20 artışla 55,1 milyon başa çıkardık. Gururla söylüyorum, bugün Türkiye küçükbaş hayvan sayısında Avrupa'da birinci, büyükbaş sayısında ikinci sırada. Yürüttüğümüz etkin ıslah projeler ile verimi yüksek kültür ırkı sığır sayısının, toplam sığır varlığı içerisindeki payı yüzde 19'dan yüzde 48,4'a yükseldi. Geçen yıl büyükbaş damızlıklarımızdan 250 bin ilave buzağı aldık. Tabi, verim artışına yönelik bu çalışmalar, hayvansal üretime de doğrudan yansıyor. 2020'nin ilk 11 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplanan inek sütü miktarı yüzde 4, içme sütü miktarı yüzde 11 artış gösterdi. Süt ürünleri bazında ise inek peyniri yüzde 10, kaymak yüzde 8, tereyağı miktarı yüzde 6 arttı. 2019'da 23 milyon tona yükselen toplam süt üretimimiz de, 2020 verileri açıklandığında bu rakamın üzerine çıkacaktır. Elbette hayvancılıkta bu gelişmenin yanında, sektöre yem anlamında büyük girdi sağlayan bitkisel üretimdeki gelişmeyi de söylemeden geçemeyeceğim. 2020'de toplam bitkisel üretimimiz, bir önceki yıla göre 7 milyon ton artışla 124 milyon tona ulaşarak, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Bu vesileyle, buradan bütün üreticilerimize, çiftçilerimize, yetiştiricilerimize teşekkür ediyor, ellerine emeklerine sağlık diyorum" ifadelerini kullandı.

"Aldığımız tam 101 tedbir sayesinde gıda arzı ile ilgili hiçbir sorunla karşılaşmadık"

Pandeminin geçen yıl tüm dünyada tarım ve gıda sektörünü olumsuz etkilediğine değinen Pakdemirli, "Avrupa ve Amerika'daki birçok ülkede, market kuyruklarını ve boş rafları hepimiz hatırlıyoruz. Türkiye olarak, pandemi sürecini Sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde başarıyla yürüttük ve yürütmeye de devam ediyoruz. Bakanlık olarak aldığımız tam 101 tedbir sayesinde gıda arzı ile ilgili hiçbir sorunla karşılaşmadık. Gıda tedarik ve lojistik zincirlerini doğru yönlendirdik, tarımsal üretimin kesintisiz devamını sağladık. Ve pandeminin bu olumsuz atmosferine rağmen, sağladığımız destekler ve yeni projelerimizle tarım ve hayvancılık sektörümüz büyümeye ve gelişmeye devam etti.2020 yılı ilk 3 çeyrek ortalamasında yüzde 5,3 büyüyen tarım sektörü, ekonomimize önemli katkılar sağladı.2020 yılı ilk 11 ayında, tarım ve gıda ürünleri ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış gösterdi. Canlı hayvan ve hayvansal ürün dış ticaret fazlası 2019 yılında 585 milyon dolar iken, 2020 yılının ilk 11 ayında 2019 yılının tamamını geçerek 712 milyon dolara ulaşmıştır. Ayrıca geçtiğimiz yıl, Çin'e süt ve süt ürünleri ihracatını başlattığımızı da hatırlatayım. Hatırlanacağı gibi, 2019'da,Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 15 yıl aradan sonra 3. Tarım-Orman Şurası'nı düzenledik. Tüm paydaşların görüşlerini alarak, 5 yıllık planlarımızı oluşturduk ve 25 yıla ışık tutacak bir yol haritası hazırladık. Ardından vakit geçirmeden Eylem Planımızı hazırladık ve uygulamaya geçtik. Hayvancılık bu Şura'nın ana konularının başında geliyor. Geçen yıl pandemiye rağmen Şura sonucunda belirlediğimiz projeleri bir bir hayata geçirdik. İlk olarak Nisan ayında Dijital Tarım Pazarı'nı uygulamaya aldık. DİTAP, sözleşmeli üretim, fiyat istikrarı,maliyetlerin düşürülmesi gibi çok sayıda unsuru içeren önemli bir proje. Hayvansal ürünleri Eylül ayı gibi sisteme dâhil etmeye başladık. Cumhurbaşkanımızın imzası ile yayımlanan kararda artık DİTAP da, tarımsal destekleme kalemleri arasına alınmıştır. Yani bakanlığımızın belirlediği hayvan ve hayvansal ürünleri, DİTAP üzerinden sözleşmeli usulde pazarlayan yetiştiricilerimize destek veriyoruz. Bu vesileyle sizleri de DİTAP'a davet ediyorum. Yine, geçen yıl Mayıs ayında Dijital Tarım-Orman Akademisini, çiftçimizin ve tüm vatandaşlarımızın hizmetine açtık.Ayrıca, hayvancılığı daha fazla teknoloji ve inovasyonla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, geçen yıl pilot olarak büyükbaşta başlattığımız 'Dijital Kulak Küpesi'ni inşallah önümüzdeki dönemde giderek yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Bu sistem sayesinde, ülkemizdeki hayvan varlığı, online olarak denetlenebilecek ve olası verim kayıplarının önüne geçilerek ekonomiye katkı sağlanmış olacaktır" şeklinde konuştu.

"Bingöl'e 18 yılda 6.8 milyar liralık destek verdik, Bingöl'de üzerine düşeni yaptı"

Bingöl ile ilgili tarım ve hayvancılığı geliştirmek için yaptığımız çalışmalara değinen Pakdemirli," Bingöl'e son 18 yılda, 6,8 milyar lira tarımsal destek verdik. Kırsal Kalkınma desteklerimiz kapsamında, 69 milyon lira hibe desteği ödedik. Yetiştiricilerimizin, yem girdi maliyetlerini düşürmek için mera ıslah çalışmalarımıza hız vererek gerekli önlemleri aldık. Bu kapsamda 188 bin dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladık. Yine son 18 yılda, Bingöl'de 6,5 milyon lira yem bitkileri desteği ödedik.Yani biz Bingöllüyü, üretimin hiç bir aşamasında yalnız bırakmadık, Bingöllü de üzerine düşeni yaptı. Bingöl son 18 yılda bitkisel üretim değerini 5 kat artışla 136 milyon liraya, hayvansal üretim değerini de 13 kat artışla 2 milyar liraya çıkardı. Tabi bu gelişmeler, SÜTAŞ'ın Bingöl'e yaptığı Entegre Hayvancılık yatırımından önceki veriler. Bu büyük yatırımının hem Bingöl'de hem de bölgede tarım ve hayvancılık alanında farklı bir iklim oluşturacağından eminim. İnşallah, Bingöl bu sayede bölgenin parlayan yıldızı olacaktır. Tabi bakanlık olarak biz de, sektörümüze yapılan her yatırımı, ilk kazmanın vuruluşundan üretim sonrasına kadar titizlikle takip ediyoruz. SÜTAŞ'ın Bingöl'de yapacağı 1,1 milyar liralık entegre tesis yatırımı kapsamında, birçok birim, çiftlik ve tesis yer alıyor. İnşallah Mart'ta faaliyete geçecek olan bu büyük tesis ile günlük bin 63 ton süt işlenecek ve günlük 600 ton yem üretilecektir. Bütün tesislerin tam kapasite üretime geçmesiyle birlikte de, bölge hayvan varlığına ilave 95 bin baş katkı sağlayacaktır. Bingöl ilimiz merkez olmak üzere, 250 kilometre çapta yer alan Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Muş, Erzurum, Tunceli ve Erzincan illerinden çiğ süt tedarik edilecek ve bu illerdeki yetiştiricilerle sözleşmeli bitkisel üretim yapılacaktır. Dolayısıyla, Bingöl ve çevresinde yem bitkileri üretimi ve hayvancılık faaliyetleri açısından önemli bir dönüşüm sağlanacaktır.Ayrıca, bu yatırım bünyesindeki arıtma ve biogaz tesisinde, çiftliklerden ve fabrikadan çıkan organik atıklar işlenerek ve 6,4 MegaWatt elektrik üretilecektir. Üretilen elektrik enerjisi, 50 bin kişinin günlük elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. Doğrudan bin kişiye, dolaylı olarak yaklaşık 18 bin kişiye istihdam sağlanmış olacaktır. Ayrıca, yatırım kapsamında Ar-Ge, inovasyon ve eğitim faaliyetleri de gerçekleştirilecektir. Ülkemiz büyüyor, gelişiyor, güçleniyor. Tarım ve hayvancılık, bu kalkınmanın ana lokomotifi konumunda. Ülkemiz bundan sonra da, kaliteli üretimi ve artan ihracatıyla, tarım ve orman sektöründe dünyada lider ülkeler arasında yer almaya devam edecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Program plaket takdimi ve tesislerin ziyareti ile sona erdi.


Kategori: Ekonomi
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-