Kuraklıktan arıcılar da olumsuz etkilendi
Yaşanan kuraklık sebebiyle otların erken kuruduğunu belirten arıcılar, arıların yeteri kadar polen alamadığını ve bu durumun da arı döngüsünün azalmasına neden olduğunu söyledi.
Kuraklıktan arıcılar da olumsuz etkilendi

Bu yıl Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Bingöl'de de bahar mevsiminde yağışların yetersiz olması ve havanın bir anda aşırı ısınmasının yanında rüzgârın etkisiyle doğada çiçekler tam açmadı.

Açan çiçekler, kuraklık nedeniyle kururken yaşanan sıkıntı, tarım alanlarında olduğu gibi arıcıları da olumsuz etkilemeye başladı.


Kovanından çıkan ancak yeteri kadar polen ve nektar toplayamayan arılar aç kalmaya başladı. Buna bağlı olarak arı çoğalmıyor, bal üretimi de paralel olarak azalıyor.

Konuyla ilgili konuşan Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Özer, yıllardır çeşitli fuarlarda Bingöl Balının tanıtımını yaptığını belirtti.


Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Özer

Özer, 120 ülke ve 600 yarışmacı arasında Bingöl Balının, Türkiye'de birinci, dünyada ise ikinci seçildiğini söyledi.

Bu başarıların ardından Bingöl Üniversitesinin Bingöl Balı üzerine çalışmalar yaptığını belirten Özer, Bingöl Balı ile ilgili hedeflerinden söz ederek yaşanan kuraklık hakkında kısaca değerlendirmede bulundu.

Özer, "Bu sene mevsim kurak geçtiğinden dolayı Güneydoğu genelinde arıcılar olumsuz etkilendi. Özelde ise Bingöl'deki arıcılar da bu durumdan olumsuz etkilendi. Normalde ocak ayından başlayıp temmuz ayına kadar arılarımız yaylada kalıyordu. Fakat yaşanan kuraklıktan dolayı bu sene arı mevcudu çoğalmadı ve şu anda büyük bir kayıp söz konusu." şeklinde konuştu.


Arı yetiştiricisi İsmail Berk

"Devletin kovan başına yılda verdiği 15 liralık destek yeterli değil"

Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yiğitbaşı köyünde 14 yıldır arıcılık yaptığını söyleyen İsmail Berk, yaşanan kuraklığın arıcıları olumsuz etkilediğini ve bu konuda devlet desteğinin yetersiz olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Arıcılık mesleğinin zaten çok fazla bir geliri yoktu. Bu sene de mevsim kurak geçtiğinden dolayı ancak giderlerimizi karşılayabiliyoruz. Arıcılığın yanında kişinin yan geliri olmazsa geçimini sağlaması zordur. Devlet yılda kovan başına 15 lira veriyor, fakat yeterli değil. Geçen sene arı çok vardı ama bal akımı iyi olmadığından pek bir verim alamamıştık. Bu sene ise bal akımı iyidir fakat arı sayısı az olduğundan yine pek bir verim alamadık. Yani 2 senedir arıcılıktan kar edemiyoruz." (İLKHA)

Kategori: Ekonomi
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-