‘Gastro Kültür Bingöl’ kitabı çıktı
.
‘Gastro Kültür Bingöl’ kitabı çıktı

Bingöl’ün geçmişten günümüze ulaşan gastronomik mirası göz önünde bulundurularak hazırlanan ‘Gastro Kültür Bingöl’ kitabı çıktı. Kitap, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetlerinde görev yapmakta olan Dr. Öğr. Üyesi Üzeyir Kement tarafından yazıldı.

Bingöl’ün yerel düzeyde var olan gastronomik kimliğin ortaya konması amacıyla hazırlanan ‘Gastro Kültür Bingöl’ kitabı Dr. Öğr. Üyesi Üzeyir Kement tarafından hazırlandı. Hem bölgesel gastronomi turizmini hem de yöresel yiyecek kültürünü detaylandırıldığı kitabı Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ı makamında ziyaret ederek kendisine hediye eden Dr. Öğr. Üyesi Kement ve beraberindekiler, Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın kitaba çok destek olduğunu ifade ederek, Prof. Dr. Çapak’a şükranlarını ilettiler.

Kitabın geleneksel Bingöl mutfağı adına çok önemli bir çalışma olduğunu belirten Prof. Dr. Çapak, Bingöl kültürü için atılan güzel çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kitapta Bingöl’de geçmişten beri hazırlanan yiyecek ve içecek türlerinin reçeteleri ve her bir reçete hakkında kısa bilgilendirmelerin yer aldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Kement, “Bu araştırmalarımızla özellikle yerel düzeyde var olan gastronomik kimliğin ortaya konmasını amaçladık. Yerel halkta da bu konuda farkındalığın oluşturulmasını hedefledik. Bu araştırmanın hem Bingöl hem de diğer bölgelerde yer alan şehirlerimiz için örnek teşkil etmesini umuyoruz” dedi.

Yiyecek içecek tüketimi turizm sektöründe önemli bir alanı kapsadığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kement, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca turizm sektörü için deneyim alanında önemli etmenlerden biridir. Yiyecek içecek kültürü toplumların yaşam ağının ortaya konmasında kullanılabilecek bir faktördür. Bu yüzden destinasyonların kültürel yapısını anlamak, turistik değerlerini ortaya koymak ve turizmde ürün farklılaşmasını sağlamak bakımından gastronomi bir araç olarak gösterilebilir. Bingöl ilinin geçmiş yıllardan günümüze ulaşan gastronomik mirasını göz önünde bulundurarak hazırlanmış olan bu kitap hem bölgesel düzeyde gastronomi turizminin temelini oluşturmakta hem de yörenin yiyecek ve içecek kültürünü detaylandırmaktadır. Bingöl mutfak kültürüne yönelik daha önce herhangi bir araştırmanın yapılmadığı göz önüne alınarak bu araştırma gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla bu araştırma ile birlikte Bingöl ilinde bütün ilçeleri de dâhil olmak üzere kapsamlı bir araştırma yapılmıştır. Gastro Kültür Bingöl kitabında, yörede geçmişten beri hazırlanan yiyecek ve içecek türlerinin tarifleri ve her bir yiyecek-içecek hakkında kısa bilgilendirmeler yer almaktadır. Bu araştırma ile özellikle yerel düzeyde var olan gastronomik kimliğin ortaya konması amaçlanmış olup; yerel sakinlerde de bu konuda farkındalığın oluşturulması hedeflenmiştir. Bu araştırmanın hem Bingöl ili hem de diğer bölgelerde yer alan şehirlerimiz için örnek teşkil etmesini de bekliyoruz. Öncelikle yerel düzeyde farkındalık oluşturulması, akabinde ise turistik nitelik taşıyacak ürünler haline getirilebilecek bir mutfak kültürü anlayışının oluşması temel beklentidir. Bu kitapta, Bingöl yöresinde geçmiş dönemlerden beri hazırlanan ve halen de sofralarda yoğun olarak tüketilmekte olan yiyecek ve içecekler yer almaktadır. Bu yiyecek ve içecekler kitapla birlikte sadece Bingöl yöresine atfedilmemekte olup, Bingöl’de tüketilenler olarak nitelendirilmektedir. Zira mevcut yiyecek ve içeceklerin başka destinasyonlarda da yoğun olarak hazırlandığı ve tüketildiği aşikârdır.”

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-