Nevruz çiçeği, baharı erken karşıladı
.
Nevruz çiçeği, baharı erken karşıladı

 Bingöl’de, bu yıl kar yağışının az düşmesi ile  baharın simgesi olan nevruz çiçekleri açmaya başladı.
Bingöl’de genel olarak Mart ayının sonu ve Nisan ayının ilk haftalarına doğru karların erimesiyle, dağların topraklı yamaçlarında boy göstermeye başlayan nevruz çiçekleri, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde geçtiği bazı bölgelerde bu yıl erken açtı. Bazı Vatandaşlar her topladıkları nevruz çiçeklerini küçük vazolara koyarak evin bir köşesine koyarken, özellikle çocuklar Çiğ olarak Nevruz Çiçeğini tüketiyor.

Faydaları Saymakla Bitmiyor

Bu Haberimizde Nevruz Çiçeklerinin pek bilinmeyen faydalarını sizler için araştırdık. İşte Nevruz çiçeklerinin Faydaları;

 Nevruz Çiçeği için gerek ülkemizde gerekse yurt dışında kapsamlı bilimsel araştırma pek yapılmamıştır. Ama bilindiği kadarıyla, içeriğinde  beyin ve kalbin çalışmasında etki olan Cholin ( Kolin ) maddesi, Glikozit linarin, Formik asit ( karınca asidi ), sitrik asit ( limon asidi ) ve malik asit ( elma asidi ) vardır. İçeriğindeki Kolin maddesinin bazı etkileri aşağıdaki gibidir.

 Karaciğerin yağlanmasını engeller, Hormonal dengede rol alır,Merkezi sinir sistemi için fonksiyoneldir, Safra kesesinde taş oluşmasını engelleyebilir

Kolin eksikliğinde ise;

 Çeşitli karaciğer hastalıkları, Kalp ve  damar hastalığı ile yüksek kolesterole neden olabilir, Kaslarda ve iskelet sisteminde çeşitli sorunlar ortaya çıkar.

Halk Kültüründe Nevruz Çiçeği Faydaları: 

 Yabanisi kalbe kuvvet verir, Tohumları 4-5 gr yutulursa şişkinliğe ve sancılara iyi gelir. Kaynatılıp balla tatlandırılırsa balgam söktürür. Nevruz Otu, kekik ile kaynatılıp balla tatlandırılırsa kan temizleyici etkisi vardır. Bunların dışında Cilt Bakımında, Basur ve Mesane sorunlarında ekili olduğu söylenir.Çayının idrar söktürücü ve müshilaj etkisi vardır. Uyarıcı etkisi olduğu söylenmektedir.

Not: Bilgilendirme amaçlıdır, doktor tavsiyesi olmadan ilaç olarak kullanmayın. Ancak çay olarak tüketebilirsiniz.

Kategori: Sağlık & Yaşam
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-