Belediye meclisinden kişiye özel karar çıkarılıyor
.
Belediye meclisinden kişiye özel karar çıkarılıyor

  Tasalı’’ Kişiye özel belediye meclisinden karar çıkarma, kaçak yapı ve yer işgallerin artmasına neden olmuştur. Hibe ve bağış adı altında rüşvet ve yolsuzlukların önünü açmıştır. Durum haksız kazanca, yeni yetme zenginlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

 Şehrimizin yeniden imar edildiği bu günlerde  imar ile ilgili çarpıcı bir rapor yayınlayan Hüda par Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı raporu basın ile paylaştı. Raporda irili ufaklı bir çok konuya temas eden Tasalı’nın raporunda öne çıkan hususlar şunlar oldu;

  Nüfus artışıyla beraber konutların yetersiz kalışı, emlak fiyatlarını, dükkân ve mesken kiralarını artırmıştır. Bu durum şehirde hayat pahalılığına neden olmaktadır. Trafikteki araç sayısının her geçen gün artması, mevcut yolların yetersizliği ve kalitesizliğinden dolayı şehir merkezinde trafik içinden çıkılmaz bir hal almıştır.

  Belediye tarafından hazırlanan “Revizyon İmar Planında “ gelecekte bazı sorunların ortaya çıkacağı öngörülememiş, İmar planında kimi değişiklikler sıklıkla yapılmıştır.  Yapılan bu değişiklikler ile kimi şahıslara haksız kazanç ve rant sağladığı iddia edilmektedir. Sık sık imar planı tadilatı yapmak da başka bir usulsüzlük biçimi, izlenimini vermektedir. Özellikle Belediye mücavir alanı içinde bulunan ‘kamuya ait, hazineye ait, yeşil ve park alanı olarak ayrılmış bazı yerlerin, yerleşim alanların yanında ek olarak ticari alanların yapılmasına izin verilmesi’ söz konusu iddiaları güçlendirmektedir. Kişiye özel belediye meclisinden karar çıkarma, kaçak yapı ve yer işgallerin artmasına neden olmuştur. Hibe ve Bağış adı altında rüşvet ve yolsuzlukların önünü açmıştır. Durum haksız kazanca, yeni yetme zenginlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

 İlimizde 5 kata kadar inşaatlar yapılabilir denilmektedir. Şehirde yaptığımız analiz ve gözlemlerde kimi yapılarda 6-9 arası kata kadar binaların yapıldığı tespit edilmiştir. Bu çok katlı binalar, 1.Derece deprem bölgesi kuşağında olan ilimizde ilerisi için risk taşımaktadır. Kentsel dönüşüm kapsamında Kültür mahallesinde 14 kat bina yapımına izin verilmememelidir.Özellikle İnalı Mahallesindeki tarım arazilerini imara açılarak, kat karşılığında ‘yap-sat’çılara verilmiş, şehirdeki tarım ve bahçe ürünleri yetiştiriciliğine ciddi darbe vurulmuş. Şehir adeta betonlaştırılmıştır. Zaten çok az olan üretimi bitirilmiş, halk arasında tembelliğe ve işsizliğe neden olmuştur.

  Kültür mahallesindeki eski deprem konutları kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı.Hak sahipleri evlerini terk ettiler, bize ulaşan bilgilere göre hala birçoğuna kira yardımı yapılmıyor. Üzerinden 2 yıl geçtiği halde buradaki muamma hala sürüyor. Hak sahipleri yetkililerden tatmin edici açıklamalar bekliyor. Ancak vurdumduymazlık devam ediyor.   

  İnşaat ruhsatları için belli bir standart yok. Kişiye özel, keyfilik burada da icra edilmektedir. Yeni inşa edilen yerleşim yerlerini ve yapılarını incelediğimizde bazı binaların ana caddeye yakın inşa edildiği, kaldırım paylarının kısıldığını görüyoruz.

  Eski Bingöl, Simani Mahallesi Elma Konutları yapı ve imar sorunlarından dolayı yıkılmış, dökülmüş eski evlerini yeniden yapmak için kimi engellerle karşılaşmaktalar.

 Bizler Hüda Par olarak bu şehirde yaşayan herkesin, şehir inşa edilirken duyarlı olmasını, yetkililerin daha çok hassasiyet göstermesini  istiyoruz.

Kategori: Bingöl
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-