“Yarım Elma” yayınlarından çıkan çalışmada Kuranda adı zikredilen Peygamberlerin hayatları ve hayat mücadelesini konu ediniyor.
Yetişkinlerin de istifade edebileceği çalışma özellikle gençler ve çocukların anlayabileceği bir üslupla kaleme alınmış.
Geçtiğimiz ay kitap dünyasına bir eser daha doğdu. Çok laleteyn meselelerin haber edilmesine karşın öznel gelişmelerin habersiz bırakılmasına üzüldüğümüz için böyle bir eserin sessiz sedasız kalmasına göz yummadık.
Bingöl Basın olarak "Hikâyeler" adıyla piyasaya Yarım Elma yayınlarından çıkan eserin müellifiyle kısa bir röportaj yaptık.
Eserin müellifi Yazar Serhat Bayram ile kendisini ve eserleri yakından tanıma adına samimi bir röportajın olduğu derlememizi siz değerli okurlarla paylaşıyoruz.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Adım Serhad Bayram. Bingöl doğumluyum. Uzun yıllar gurbette kalmış olsam da şu an ve halen Bingöl'de ikamet ediyorum. Bir bilişim firmasında çalışıyorum”
Mesleğiniz yazarlık değil yani.
(Gülerek) “Estağfurullah.. Yazarlık büyük bir iddia olsa da bana göre yazarlık meslek değil ideal olmalıdır. İmamlık gibi. Siz ona meslek derseniz geçim kaynağınız olur. Hayrı hasenatı maişetinizle ödenir. Ama idealiniz olursa maişetiniz mazeretiniz olur.
Diğer anlamda soruyorsanız çeşitli dergi ve gazetelerde yazmışlığım var.”
Bu ilk eseriniz mi?
“Yayınlanmış olarak, evet.”
Başka eserler de var yani?
“Öylece yazılmış kenarda bekleyen var ama onları kitap yazmış olmak için yazmadım. Zamanında farklı konularda çalışma ve araştırmalarım olmuştu. Notlarımı bir araya getirince kitap mesabesinde bir envanter ortaya çıktı.”
Bunları yayınlamayı düşünüyor musunuz ve içerikleri nelerdir?
“Yayınlamayı düşünmüyorum, çünkü hem kendi özel araştırmalarımın bir tasnifi hem de bir ihtiyacı karşılayacağını düşünmüyorum.”
Peki, biraz da eser hakkında konuşalım…
Bize kısaca çalışmanızdan bahseder misiniz?
“Allah'ın yardım ve inayetiyle bu çalışmaya başladığımızda zor olan şeylerden biri bu konuda yapılmış birçok çalışma ve yazılmış çok eser olmasıydı. Kardeşlerimiz Peygamber Tarihi konulu bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söylediklerinde ben şahsen bunu sıkıntısını yaşadım. Öyle ya çok kıymetli büyüklerimizin kalem dokundurduğu bir alanda eser ortaya kayacaksınız…
"Sıkıntı refaha (çözüme) kapıdır" meselince aklımıza Peygamberleri yalın bir anlatımdan ziyade sohbet ortamında anlatmak şeklinde bir fikir geldi.”
Bu sorunu nasıl aştınız?
“Dediğim gibi Peygamberleri sohbet ortamındaymış gibi anlattık. Bunun için de karakterler koyduk kitaba.
Bir Huseyn dedemiz var. Selahattin, Yusuf, Şüheda ve Hicret adındaki 4 torununa haftada bir sohbet edip Peygamberlerimizi anlatıyor.
Yaz geç monotonluğu olmasın diye ayrıca araya torunlardan gelen soru ve bu sorulara verilen cevapları yerleştirdik. Tabi Huseyn dede ve ailesinin günlük hayatları üzerinden günümüz nesillerine mesajlar olan pasajlar da yerleştirdik. Örneğin yalan konusu, sır saklama, ailevi mahremiyetler gibi…”
Konu peygamberler iken kitaba giren bu pasajlar sırıtmış olamayacak mı?
İNŞALLAH hayır! Çünkü bir peygamberi anlatırken o kitapta işlenen güncel tema doğal bir üsluba taşındı. Yani verilmek istenen mesaj için aile içi bir senaryo yazıldı. Ama bunu yaparken de güncel ara mesajın hayatı anlatılan Peygamber hakkındaki bilgileri gölgede bırakmamasına da özen gösterdik.”
Peki, neden böyle bir metodu seçtiniz?
“Birincisi piyasada hiç de bakir olmayan bir konuda yazacaksınız. Hem de tarih boyunca binlerce çok kıymetli eser varken. Bu metotla farklı belki de bakir bir üslup olsun istedik.
İkincisi, yeni nesillerin ardıl ve sıralı okuma alışkanlığı kalmadı gibi. Oysa ilim ve bilgi birikiminin tılsımı ardıl ve sıralı okumaktır. İnanıyoruz ki bu metotla okuyucu bir sonraki cildi iple çekecektir
Bu metoda bizi iten diğer sebep ise okumanın vereceği sıkılganlığı lezzete çevirmek oldu. Takdir edersiniz ki, okumak ya çok lezzetli ya da çok sıkıcı olabiliyor. Bu sadece kişilere göre değişmiyor. Kişinin ruh değişkenliğine göre de şekil alabiliyor. Okumayı çok seven biri bile bazı hallerde sıkılabiliyor. Biz istedik ki okumayı sıkıcı bulan biri bile bu eser ile okumayı sevsin.”
Eser kaç kitaptan oluşuyor?
“Toplamda 30 kitap. YARATILIŞ ve Peygamberlik konuları ayrıca işlendi.
Siz sormadan ben söyleyeyim ilk 10 cilt çıktı. Diğer 20 cilt yayın evindeki kardeşlerimizin uygun göreceği zamanda yayınlanır inşallah.”
Son olarak ne eklemek istersiniz?
“Şu meşhur dua söylenecek en güzel hatme olur: Gayret bizden. Başarı Allah Azze ve Celle'den. Rabbim rızası doğrultusunda kabul etsin. İhlas ve istikametten ayırmasın.”
Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Eserlerinizin hayırlara vesile olmasını dileriz.
“Teşekkür ederim. Sizlerde bu hayırlı yolculukta yoğun gündeminizden bana zaman ayırıp duyarlılık göstererek, İslami eserlere olan hassasiyetinizi gösterdiniz.”
“Hikayeler” adlı serinin İlk 10cilt aşağıdaki gibidir.
Peygamberlik Ve Peygamberler Tarihi
Hz. Âdem (As) Ve Şeytan
Hz. Âdem (As) Ve Hz. Havva
Hz. Şit (As)
Hz. İdris (As)
Hz. Nuh (As)
Hz. Hud (As)
Hz. Salih (As)
Hz. İbrahim (As) Ve Nemrud
Hz. İbrahim (As) Hicret olmak üzere ilk 10 cildi online satış sayfaları ve tüm seçkin kitap kırtasiyelerde. (Ömer Aşkın/Bingöl Basın)