Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk "Kıraat ilmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi", kıraat-ı aşere, takrip ve birçok alandaki geniş hizmet ağıyla Kur’an hizmetine devam ediyor.
Merkezde kadın ve erkek öğrenciler burada kıraat ilmi noktasında eğitim alırken aşere ve takrip eğitimlerinin yanı sıra, genel anlamda Kur’an’ı yüzüne okuma ve hafızlık, hafızlığa hazırlık, ezber pekiştirme ve kıraata dair birçok alanda eğitim veriliyor.
Lisans öğrencilerinin yanı sıra imamlar, müezzinler ve öğretmenler de eğitimlerde yer alıyor. Kıraat enstitüsünde ise daha çok yüksek lisans ve doktora programları noktasında eğitimler verilmektedir.
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Gör. Fatih Küçük; “Sınıfımızda kıraat-i aşere ve takrip eğitimi görülmekte. Derse katılan kursiyerlerimiz imam-hatip, müezzin-kayyım ve milli eğitimden öğretmen arkadaşlarımız var. Burada kıraat-ı aşere ve takrip okunmaktadır. Bu eğitimi öğretim görevlisi İsmail Kaya ile beraber takip etmekteyiz. Hocalarımız hafızlıktan sonra kıraat ilminde kendilerini daha ileri bir seviyeye ulaştırmak için bu ilmi tahsis etmek için burada bulundular. Kıraat-ı aşere ilmini hocalarımız tamamladı, şu anda takrip eğitimine devam ediyoruz.” dedi.
“Bingöl’de ilk aşere takrip mezunları olacaklar”
2015’te Hırvatistan’da yapılan Dünya Kur’an okuması yarışmasında birinci olan Bingöl Üniversitesi İslami ilimler Fakültesi Kıraat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İsmail Kaya,” Yaklaşık üç yıldır üzerinde durduğumuz kıraat-ı aşere ve takrip kurslarımız devam etmekte. Şu an takrip kursundayız. Öğrencilerimizle, kıraat ilminin pratik yönünü periyodik olarak haftalık derslerimizle icra etmekteyiz. Daha önce şu aşamada kurra olmadığını biliyoruz. İnşaallah yakın zamanda Bingöl’de ilk aşere takrip mezunu öğrencilerimizi mezun edeceğiz. Bu motivasyon ve bu hedefle Kur’an’a hizmet yolunda çalışmaya ve gayret etmeye devam edeceğiz inşaallah.” şeklinde konuştu.