2021-2022 eğitim öğretim yılının sonuna gelinirken kimi öğrencileri karne heyecanı, kimini de hüznü sarar. Eğitimciler karne noktasında ebeveynlerin tavrının nasıl olması gerektiğine dair önemli tavsiyelerde bulundu.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Hüseyin Baran yaptığı İLKHA’ya yaptığı açıklamada, “2021-2022 Eğitim-Öğretim yılını hayırlısıyla geride bıraktık. Yarın cuma günüdür ve öğrencilerimize karnelerini dağıtacağız. Karne günü pek çok öğrenci için öğrencilik hayatının en önemli günlerinden birisi. Yarın üzülecek ve sevinecek öğrencilerimiz olacak. Karne günlerinin korkulu rüya olmasında ailelerin karneye gereğinden fazla anlam yüklemesi etkilidir. Ve bu nedenle aileler çocuklarıyla çatışmaya girebilir. Unutmamak gerekir ki okul başarısı pek çok etkene bağlı olarak gelişir. Bu etkenler öğrencinin motivasyonu, okuldaki öğretmenlerin öğrenciye yaklaşımı, ailenin öğrenciye yaklaşımı ve çevresel faktörler öğrencinin başarısını olumlu ve olumsuz etkiler. Bundan dolayı sadece çocuğu başarısız olarak nitelemek çok yanlış olur.” ifadelerini kullandı.
“Anne ve baba olarak çocuğunuzu tembel ya da başarısız olarak nitelendirmeyin”
Baran, “Çocuğun karnesine ailenin yaklaşımı farklı olmalıdır. Sadece kötü notlara değil, çocuğu karnesindeki iyi notlara da odaklanın ve onu ödüllendirin. Anne ve baba olarak çocuğunuzu tembel ya da başarısız olarak nitelendirmeyin. Bu öğrencinin tüm çalışma güdüsünü ortadan kaldıracaktır. Öğretmenlerle, rehberlik servisi ile ve okulla diyalogunuzu mutlaka arttırın. Sen yapamazsın, sen başaramazsın gibi ifadelerle çocuğu asla nitelendirmeyin. Çocuğunuzun başarılarını, kişiliğini ve davranışlarını arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle asla kıyaslamayın. İki kardeşten biri çok başarılı olabilir. Bu gibi durumlar da bak senin kardeşin çok başarılı gibi kıyaslamalara sakın başvurmayın. Ve mutlaka uzman yardımı alın ve bu süreci çocuğunuzla birlikte atlatmaya çalışın. Çocuğunuz düşük not almışsa çocuğunuzu yargılamaktan mutlaka uzak durun.” dedi.