Bingöl Valisi Kadir Ekinci ‘Ahilik Haftası’ Mesajı yayınladı
Bingöl Valisi Kadir Ekinci Ahilik haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı. Ahiliğin tanımının yapıldığı mesajda Ahilik hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Bingöl Valisi Kadir Ekinci ‘Ahilik Haftası’ Mesajı yayınladı

Yapılan açıklamada, “Ahilik, ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, alçak gönüllülük, kardeşlik, yardımseverlik, herkesin kendi sanatında yükselmesi ve gelişmesi gibi değerleri esas alan köklü bir müessesedir.

Bir meslek örgütü olarak Ahilik müessesi, bir yandan kendi iç dinamikleri ile ticarî alanda bir kontrol mekanizması sağlarken, diğer yandan da müntesiplerinin ahlâkî açıdan temel değerleri öğrenmesine ve bunları hayata geçirmesine yardımcı olan bir sivil toplum kuruluşu karakterine sahiptir.” denildi.

“Ahilik yapısında diğerkâmlık ve yardımseverlik işlenmektedir”

Açıklamada, “Esnaf ve sanatkârlara iş yerinde çırak, kalfa ve usta hiyerarşisini öğreten Ahilik yapısında diğerkâmlık, yardımseverlik, iyilikseverlik gibi duygular da temel parametreler olarak işlenmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun dünyanın en büyük güçlerinden biri olmasında ve 724 yıl hüküm sürmesinde Ahilik Teşkilatı önemli bir paya sahip olmuştur.

Bugün de aziz milletimiz, hak, emek ve ahlak gibi kavramların beslediği aynı düşünceyi sürdürmektedir. Kazanırken de harcarken de sınırlar gözeten, alırken de satarken de ölçü ve tartıyı adaletle yapan, daima cömert ve iyilikten yana duran, toplum menfaatini kendi menfaatinden önce bilen bu anlayış hamdolsun Anadolu’nun mayası olarak devam etmektedir.” şeklinde ifade edildi.

“Her yeni Ahilik haftasında esnaflarımızın sorunlarının azaldığını temenni ederiz”

Açıklamada son olarak, “Her yeni Ahilik Haftası’nda esnafımızın sorunlarının azaldığı, toplum içerisindeki saygın konumlarının daha da yükseldiği, ekonomik durumlarının daha da iyi olduğu, tüm şartlarının da belli bir düzeyin üzerine çıktığını görme temennisi içindeyiz.

​‘Elini açık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut.’ düsturu ile kurulan ve işleyen Ahilik’in, 12-18 Eylül tarihleri arasında kutladığımız 35. Ahilik Haftası münasebetiyle,

​‘Hâk ile sabır dileyip bize gelen bizdendir,  Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.’ diyen Ahi Evran-ı Veli'yi rahmet ve minnetle yâd ederken başta tüm esnaf ve sanatkâr hemşerilerimiz olmak üzere Bingöllü hemşerilerimin Ahilik Haftası'nı kutluyorum.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

 

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-