Bankaların maaşlar üzerinden verdiği promosyonların İslam'daki hükmü konusunda açıklamada bulunan Molla Sahap Korkutata, promosyonun haram olduğunu, almaya mecbur olan kişinin ise bu parayı kendisi ve ailesinin tasarrufunda kullanamayacağını söyledi.
Promosyon hakkında İLKHA mikrofonlarına açıklamalarda bulunan İTTİHAD'ÜL ULEMA Üyesi Molla Sahap Korkutata, promosyonun para üzerinden para kazanma işlemi olduğunu ve bu sebeple faize bulaşıldığını belirtti.
Bankalardan alınan paranın anne, baba, eş çocuk ve torunlarına veremeyeceğini ifade eden Molla Sahap, bankaların sözleşmesiz bir şekilde kendi bankaları üzerinden maaş alanlara para vermesinin faiz olmadığını söyledi.
Promosyonun Müslümanları faize alıştırma olduğunu belirten Korkutata, kişinin maddi durumunun kötü olması durumunda kullanmasının caiz olmadığını, kişinin promosyonu yememe konusunda gösterdiği gayreti sevabını alacağını dile getirdi.
"Promosyon bankaların insanları faize çeken adımlarıdır"
Promosyonun zamanımızda Müslümanları sınayan bir müptela, bir bela ve bir imtihan olduğunu belirten İTTİHAD'ÜL ULEMA Üyesi Molla Sahap Korkutata, "Promosyon şu anda bankalar tarafından genel olarak insanları faize doğru çeken bir adımdır. Bankalar şu şartlarda promosyon veriyor, diyor ki 'Dilekçe ver, sözleşme yap, ben şu kadar süre senden maaşımı alacam, maaşın bizde bir iki gece kalacak onun farkını vereceğiz.' Bu işlemi yapan kişi verdiği imza ve dilekçe ile faizli bir işlem yapmış olur. Kişi burada rızasıyla imza ve dilekçe karlılığı maaşı karşılığında bir miktar para almış oluyor. Bu işlem paradan para kazanma işlemi olup faizdir. Bundan dolayı Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de 'Kim Rabbinin öğüdünü dinler ve hemen faizden vazgeçerse, artık geçmişteki günahları veya ana sermayesi veya geçmişte aldığı faizler kendisine aittir.' buyuruyor. İnsan faiz muamelesini yaparsa ister eline geçsin ister geçmesin mutlaka haramdır. Promosyon bundan dolayı haramdır." dedi.
"Banka ve şahıs birlikte sözleşme yapıyorsa bu işlem faizdir ve haramdır"
Korkutata, "Bankalar deselerdi ki 'sözleşmesiz bir şekilde bankamızdan şu kadar süredir maaş aldığın için ben sana bu kadar parayı veriyorum' derse onun bir sakıncası yoktur. Lakin banka kişiden sözleşme aldıktan sonra kişi resmen orada bir faizli sözleşme yapmış olur. Kişi kendi rızasıyla, örneğin bankayla üç yıllığına sözleşme yapıp paramı buradan alacam deyip banka da şahsın sözleşmesine binaen karşılığında promosyon veriyorsa bu resmi bir faiz işlemidir. Bu durum bir faiz muamelesidir ve İslam dininde haramdır." ifadelerine yer verdi.
"Promosyon parası her ne sebeple olursa olsun aileye yedirilemez"
Promosyonun kimlere verilebileceğine değinen Korkutata, "Alimler şöyle demişler, 'İslam ile yönetilmeyen yönetimlerde veyahut da faiz işlemi yapılan müesseselerde çıkan parayı kişi bankada bırakmamalıdır. Kişi o parayı alacak ve fakir fukaraya verecek.' Fakir fukara şartı da şöyle, kendi oğlu, torunu, eşi, babası, annesine verilmeyecek şartıyla bu parayı yabancıya verebilir. Şahsın kendisi veya bakmakla hükümlü olan aile fertlerine veya birinci dereceden yakınlarına harcarsa bu faizi almış ve kendisi işlemiş gibi faiz yemiş olur." şeklinde konuştu.