Toplu taşımada sorun yaşayan engelli derneklerinden ikinci açıklama geldi
Altı Nokta Körler Derneğinden toplu taşımada ile alakalı ikinci bir açıklama yaptı. Açıklamada ‘yasal haklarımız gasp edilemez’ denildi.
Toplu taşımada sorun yaşayan engelli derneklerinden ikinci açıklama geldi

Altı Nokta Körler Derneği Ankara Genel Merkez Başkan Yardımcısı Mücahit Korkutata tarafından yapılan açıklamada, “SS.18 Motorlu taşıtlar kooperatifi başkanı Nihat Kaya'nın açıklamalarına istinaden açıklama gereğinde bulunmaktayız.” dedi.

“Dernekler kanunundan haberdar olunmalıdır”

Korkutata, “Dernekler kanunundan haberi olmayan Nihat KAYA’ 657’li devlet memurunun sivil toplum örgütü öncülüğünde hak mücadelesi yürüteceğini bilmesi gerekiyor. Tabi söz konusu şahsın sivil toplum geçmişi olmadığı yaptığı talihsiz açıklamadan anlaşılıyor. Şahsımızı engellilerin arkasına sığındığını iddia eden Kaya, 9 Yıllık altı nokta körler derneği Bingöl şube başkanlığı 2 dönem ise hala görevde bulunduğum Altı Nokta Körler Derneği Ankara genel merkez genel başkan yardımcısı, Bingöl engelliler Spor kulübü başkanlığı, Türkiye engelliler platformu başkanlığı, Türkiye körler federasyonu Bingöl il Temsilciliği, Engelsiz Sağlık Sen il başkanlığı ve önümüzdeki hafta şahsıma tebliğ edilecek Sağlık MİL-SEN Bingöl il başkanlığı bizlerin sivil toplum kuruluşu olarak yeterliliğimizi ortaya koymuştur.” ifadelerine yer verdi.

“Hangi yasaya dayanarak engelli kartlarını iptal ediyorsunuz”

Korkutata, “Diğer bir husus ise bazı sivil toplum örgütleri diyerek bağımsız sivil örgütlerinin yanlı davranmadığından ötürü hakikati söylemesi kendisini rahatsız etmiştir Bingöl gündeminde haklı mücadelemize desteğin verilmesi sayın Kaya'nın iddialarının ve söylemlerinin yetersiz olduğunu göstermektedir. Sayın Nihat Kaya şunları sormak istiyorum siz engelli vatandaşların katlarını hangi yasaya dayanarak iptal ediyorsunuz? Resmi Gazete Tarihi: 04.03.2014 Resmi Gazete Sayısı: 28931 Sayılı yasayı okumasını öneririm. Sağlık kuruluşları olmamalarına rağmen engelli vatandaşlardan hangi hakla yeniden rapor talebinde bulunuyorlar. Yıllık vizeleme ücreti bazı şehirlerde ücretsiz iken ve bazı şehirlerde 20-30 TL iken kendileri hangi kararla 50 TL alıyorlar?” dedi.

“Toplu taşımada kota koymak yasa dışıdır ”

Korkutata, “Toplu taşımada herhangi bir kota sınırlaması olmaz iken kendileri hangi kanun ve yasayla aktarma dair 4 biniş hakkı sunuyorlar? 4'ten fazla binanın engelli vatandaşın kartını hangi hakla iptal ediyorlar? İptal edilen kartları açmak için ikili ilişkiler sayesinde açtıkları kartlardan neden 50 TL alıyorlar hangi gerekçeyle? Pozitif ayrımcılık niteliğini çiğneyerek araçlarda konuşma sesiyle ücretsiz sesinin çıkması engeli vatandaşları rencide etmek amaçlı tasarlanan bir uygulamadır neden insan hukukuna saygı göstermiyorlar? Duraklarda yalnız bekleyen engelli vatandaşları neden araçlara almıyorlar?” dedi.

“Bu hukuksuz uygulamanın arkasında hangi güç var, Belediye neden sessiz?”

Korkutata, “Sayın Nihat Kaya bu hukuksuz yaptırımları uygularken bu gücü nereden alıyor? Bu tip süre gelen konuların çözümleyici olması için belediye otobüslerinin alınması talebimizi desteklemeyip karşısında neden duruyorlar?’ Bingöl halkı otobüs istiyor’ kampanyası kendilerini bu kadar rahatsız etmemeli. Oysa ki belediye otobüsünün alınması ile beraber kendilerinin yükünün de hafifleyeceğinin farkında değiller mi? Ayrıca Belediye bu talebe karşı neden sessiz anlamış değiliz. Sayın Nihat Kaya destek vereceği yerde karşı durmayı adet edinmeyi bırakıp Bingöl belediyesine araçların alınması yönünde destek vermesi gerekiyor.” dedi.

Korkutata, “Bizim bahsettiğimiz hususlar sadece engellilerin yaşamış olduğu sorunlar Bingöl halkının yaşamış olduğu bireysel sorunları anlatmaya gerek yok sanırım bunları tüm medyada vatandaşlar paylaşıp ve yorum yapıyorlar. Sayın belediye başkanı ve yardımcıları ile yapmış olduğumuz görüşmeler ve sunmuş olduğumuz kent raporları Bingöl halkının belediye otobüsü hizmetine ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Sayın belediye başkanının bu noktada çözümleyici olarak otobüsleri alıp ilimize kazandırması gerekmiyor mu asıl bizim hedefimiz kamu kaynaklarından yararlanıp tekelcilik anlayışından sıyrılıp sosyal devlet gereksinimlerini yerine getirilmesini talep etmektir.” ifadelerine yer veridi.

“Aynı gün ve saatte program yapılmayacağını bilmiyorlar mı?”

Korkutata kendileriyle aynı gün ve saatte program yapmalarına tepki göstererek, “Kooperatif aynı gün ve aynı saatte yasal olarak açıklama yapamayacağını sayın başkanım bilmesi gerekiyor öyle anayasal bir hakları varsa buyursunlar hep birlikte yapalım karşılıklı söyleşiye de varız. Kendim de bir engelli olduğum için kimsenin arkasına sığınma gereğinde bulunmuyorum çünkü yaşananları birebir yaşayan, her gün toplu taşıma hizmetlerinden yararlanan bir vatandaş olarak davamın peşindeyim ve olmaya da devam edeceğim.” dedi.

“Bundan sonraki süreç hukuk süreci olacaktır”

Korkutata, “Bundan sonraki süreç hukuk süreci olup hiçbir şekilde geri adım atılmayacağını buradan beyan ediyorum konunun muhatapları kim ise hukuk sürecini de onlarla başlatmış bulunacağız şahsımızı yanıltıcısı ve kışkırtıcı haberlerle suçlayan Nihat Kaya hakkında da hukuki süreç başlatacağımı beyan ediyorum. Kooperatif kar marjinalli çalışmasının sekteye uğradığını iddia ediyor haklı bir gerekçeleri varsa ki var olduğuna inanıyoruz, buyurun hukuk önünde gerekli mücadeleyi versinler hukuksuz mücadelelerini engeli vatandaşlara karşı yapmasınlar. Bingöl valiliği tarafından erişebilirlik komisyonu üyesi olarak görevlendirildiğimi her çarşamba denetim yaptığımı bilmesine rağmen devlet memurluğumuzla bizi terbiye etmesini ahlaki bulmuyorum varsa öyle bir kuşkusu kamu yöneticilerimiz şeffaf bir şekilde gerekli bilgiyi kendisine verebilir.” dedi.

“Bize destek veren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz”

Sayın vali yardımcısı Fatih Kaya'nın oluru ile almış olduğumuz görevlendirme yazımızı da aile sosyal çalışma politikalar müdürlüğünden alabilirler buna müsaade ediyorum. Son 4 yıl boyunca sivil toplum örgütlerimizin desteğini alarak yürütmüş olduğum Bingöl sosyal yardımlaşma vakfı mütevelli heyeti üyeliğim kayıtları da mevcuttur bizleri kendi çevresindeki bankamatik memurlarına benzetmesinler. Devletimizin vermiş olduğu tüm görevleri laiki ile yerine getirmeye devam edeceğiz. Twitter üzerinden başlatmış olduğumuz etkinliğimize destek veren vatandaşlar bizim haklılığımızı bildikleri için yanımızda olmuşlardır buradan tüm Bingöl halkına ve bizi çevre illerden destekleyen tüm gönüldaşlarımıza şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

Korkutata, son olarak, “Yaralanma hadisesinde ortaya çıkan kamera görüntülerini değerlendiren Kaya’ya cevap olarak yönelteceğim sorular şunlardır;

Yolcu taşıma yönetmenliğine göre araca binen bir vatandaşın yerine oturana kadar aracın hareket etmemesi gerektiğini bilmiyorlar mı?

Vatandaşın hareket eden araca bindiği söyleniyor lakin aracın kalkış haline geçtiğini ve şoförün kamera görüntülerinden kapıyı dikkatli bir şekilde izlediğini görmemiş olmalı kendisini derneğimize üye olmaya davet ediyorum.

Madem kasıt yok görüntüleri verem kooperatif vatandaştan gelen tepkiyi gözlemleyen ses kayıtlarını neden yayınlanmadı?

Vatandaşların tepkisi üzere aracı hareket ettirip tekrar durup sonradan aracın kapısını kapatarak devam ettiren şoför insanlığın gereği olarak neden araçta inip vatandaştan özür dileyip kastın olmadığını söylemedi.

Her ne olursa olsun yaralanan vatandaşın bir insan olduğu unutulmamalıydı sayın Kaya kooperatif başkanı olarak engelli vatandaşı neden evinde ziyaret edip de gönlünü almadı oysa ki bizleri arayıp olayla ilgili önceden bildirimlerimize cevap vererek yanımızda durup gönlümüzü hoş edip engelli vatandaşımızın yanında olduğunu neden göstermedi?

Bir telefon edip vatandaşımızdan özür dilemeyerek kamuoyundan kasıt olmadığını söyleyerek özür dilemesini samimi bulmuyoruz.

Aynı gün ve saatte belediye otobüsü için yapacağımız eyleme tüm Bingöl halkını davet edip Bingöl adına hizmetin yapılmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

(Ömer Aşkın-Bingöl Basın)

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-