Bingöl Kuruca Köy Yaşam Merkezi Açılış Töreni Yapıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yoluyla iştirak ettikleri ve Bingöl valisi Kadir Ekinci, Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, protokol üyeleri ve vatandaşların katılımı ile ‘Kuruca Köy Yaşam Merkezi’ açılış töreni gerçekleştirildi.
Bingöl Kuruca Köy Yaşam Merkezi Açılış Töreni Yapıldı

‘2 Bin Köy Yaşam Merkezinin Açılış Töreni’, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, açılışı yapılan Köy Yaşam Merkezlerini, "Eğitimde gelenekle geleceği buluşturan" stratejik hamlelerden birisi olarak gördüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Köy Yaşam Merkezlerimizle sadece eğitime yeni bir soluk kazandırmıyor, aynı zamanda evlatlarımızı yarının Türkiye'sine de hazırlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Köy Yaşam Merkezlerinde verilecek mesleki ve teknik kurslar ile kültür ve sanat faaliyetlerinin de köylere yeni bir dinamizm katacağına inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmalarında şu hususlara dikkat çekti.

"20 yıl önce Türkiye'yi dört ana sütun üzerinde inşa etme sözünü verdik ve ilk sıraya da eğitimi yerleştirdik"

Elde ettikleri hiçbir kazanımın kendilerine altın tepside sunulmadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Millet ve memleket olarak hangi başarıya imza attıysak, hepsi için mücadele ettik, ter döktük, gerektiğinde bedel ödedik. Yoklukların, ekonomik krizlerin ülkesinden; sanayisiyle, ihracatıyla, turizmiyle, tarımıyla ekonomisi göz dolduran bir Türkiye'ye işte bu şekilde kavuştuk. Vesayetin adeta kol gezdiği bir ülkeyi, demokrasisi parmakla gösterilen bir seviyeye bu şekilde taşıdık. Üniversiteden iş hayatına yasakların hüküm sürdüğü bir Türkiye'den, hak ve özgürlüklerin her alanda korunduğu bir ülkeye bu şekilde geldik." diye konuştu.

"Tüm bütçelerde en büyük payı, eğitim ve öğretime verdik" 

20 yıl önce ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstelendiklerinde, Türkiye'yi dört ana sütun üzerinde inşa etme sözünü verdiklerini ve ilk sıraya da eğitimi yerleştirdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Ardına sağlığı koymuştuk. Ardından adalet ve emniyet demiştik. Bu dört sütunun da tamamını gerçekleştirdik. Ardından ulaşım dedik, enerji dedik, tarım dedik, diplomasi dedik. Bunların hepsini teker teker hayata geçirdik. Aradan geçen 20 yıllık süre zarfında milletimize verdiğimiz her söz gibi hamdolsun bunları da hayata geçirdik. Tüm bütçelerde en büyük payı dikkat edin, geldiğimizde savunmadaydı. Ama sonra birinci sıraya hangi birimi yerleştirdik? Eğitim öğretimi yerleştirdik. Çünkü eğitim güçlenmeden, eğitim öğretim evlatlarımıza gerekli olan yolu açmadıktan sonra o ülkede gençliği yetiştiremezsiniz. Öğrencileri formatlayan ideolojik eğitim müfredatı yerine evlatlarımızın yeteneklerini keşfetmeyi amaçlayan özgürlükçü bir modeli hâkim kıldık. Kur'an-ı Kerim ve Siyer-i Nebi'nin aralarında olduğu seçmeli derslerle evlatlarımıza erken yaşlardan itibaren kültürünü, inancını ve medeniyet değerlerini öğrenme imkânı getirdik. Birileri buram buram faşizm kokan sebeplerle kız çocuklarımızın okula gitmesine mani olurken, biz tüm kademelerde bu engelleri kaldırdık."

"Ortaöğretimdeki kız çocuklarımızın okullaşma oranı yüzde 90"

Okul öncesi eğitime yönelik yatırımlarla 5 yaş okullaşma oranının yüzde 11'den yüzde 97'ye çıktığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizden önce yüzde 39 olan ortaöğretimdeki kız çocuklarımızın okullaşma oranı ise yüzde 90'ları buldu." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, örgün eğitim çalışmalarıyla çocuk ve gençlere ulaşırken, yaygın eğitim faaliyetleriyle de 85 milyona eğitimin kapılarını açtıklarını söyledi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Köy Yaşam Merkezleri, bu çabaların geçmişle geleceği mezcetme irademizin bir ürünüdür. Burada gaye, tek parti döneminde yapıldığı gibi milletimizin inancına, kültürüne, değerlerine aykırı hayat tarzı dayatması asla değildir. Büyüklerimizden dinlediğimiz, insanımızın yüreğine adeta bir hançer gibi saplanan o utanç sahnelerinin tekrar yaşatılmasına izin vermeyiz. Köy kültürünü aşağılayan, köylüyü zulüm ve zorbalıkla tedip etmeyi amaçlayan eski örnekler, artık birer acı hatıradan ibarettir. "

Kapalı durumdaki 6 bin 970 köy okulun tamamı açılacak

Aktif olarak kullanılmayan köy okullarının tekrar açılarak ilkokul, anaokulu, halk eğitimi merkezi gibi hem çocukların hem ebeveynlerin bir arada eğitim alacağı mekânlar olarak tasarlanan köy yaşam merkezlerinin sayısı 2000'e ulaştı.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmaları sonrasında, Aydın Yenipazar Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi, Sakarya Serdivan Uzunköy Köy Yaşam Merkezi, Bingöl Merkez Kuruca Köy Yaşam Merkezi, Trabzon Akçaabat Toprak Ana Köy Yaşam Merkezine canlı bağlantılar gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç'in ettiği dua sonrasında köylerin kalbi olacak 2000 köy yaşam merkezinin açılış kurdelesi kesildi. (İLKHA)

 



Kategori: Ekonomi
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-