HÜDA PAR Bingöl il başkanı Alpaya’dan Bingöl İl müftülüğüne ziyaret
HÜDA PAR Bingöl il başkanı Refik Alpaya ve beraberindeki heyetle Bingöl İl müftüsü Mustafa Topal’ı ziyaret etti.
HÜDA PAR Bingöl il başkanı Alpaya’dan Bingöl İl müftülüğüne ziyaret

Alpaya’nın il müftülüğü ziyaretinde müftülüğün faaliyetleri konuşulup bazı önerilerde bulunuldu. Karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı programda müftülük hizmeti dahilinde bulunan Cami, Kuran Kursu ve çeşitli hizmet alanları ile ilgili eksiklikler ve bununla ilgili tavsiyeler ele alındı. Alpaya ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, “Bingöl il müftülüğümüzü ziyaret ettik. Ziyarette güler yüzü ve hoş sohbeti bizi ağırlayan İl müftümüz Mustafa Topal beye teşekkür ederiz. Kendisiyle bazı konuları istişare ettik. Özellikle ilimizde öncülük edip yaptığı hayırlı etkinliklerden dolayı kendisine teşekkür ederiz. Allah razı olsun ve

hizmetlerini ziyade etsin. Din hizmetleri her ne kadar görünürde Diyanet işleri başkanlığı bünyesinde olsa da her Müslümanın din hizmetleri konusunda hassas olması gerekir ve elinden geleni yapmasıyla mükelleftir. Bu anlamda bizler de HÜDA PAR olarak din hizmetlerinde ve diyanete bağlı kurum ve kuruluşlarda tespit ettiğimiz bazı konuları müftü beyle masaya yatırıp bazı tavsiyelerde bulunduk. Kendisi de önerilerimize sıcak bakıp gerekenin yapılacağı konusunda adım ataklarını ifade ettiler. “Ifadelerini kullandı.

 

Alpaya ziyarette camilere bağlı kütüphane ve oyun alanlarının oluşturulması, engelli vatandaşların camilere rahat girip çıkması için fiziki şartların olgunlaştırılması, WC ve abdesthanelerin temizliği, bakımı ve bu alanların halka ücretsiz sunulması gibi konuları ele aldıklarını söyledi.

 

“Gençlere yönelik faaliyetler arttırılmalı”

 

Alpaya, ziyarette toplumun dinamikleri olan gençler konusunda da tavsiye bulunduğu ifade ederek, İl müftüsü Topal’a öğrencilerin cami ile buluşması noktasında yeni etkinliklerin yapılması ve var olan programların artırılması konusuna da değindiğini, imam hatiplerin görevli oldukları camilerde gençlere yönelik özel programlar yapması gerektiğini, 4-6 yaş grubu çocuklara yönelik yapılan çalışmaların yaygınlaştırılması ve öğrencilerin camiyle buluşturulması etkinliklerinin gerektiğini dile getirdiklerini belirtti. Alpaya, kış şartlarından dolayı kapalı olan ve özellikle cami potansiyelinin olmadığı köylerde görev yapan imam hatiplerin de aktif rol alması adına kış aylarında merkezde görevlendirilmeleri yapılarak tebliğ ve irşad faaliyetlerine katkı sunmaları gerektiğini söylediklerini ifade etti.

 

“Özel Kur’an Kurslarında yetişen talebeler resmi statüye alınmalı”

 

Görüşmede en önemli konulardan biri olan STK’lara bağlı özel Kuran Kurslarının resmi tanınırlığı konularına da değinildi. Diyanete bağlı olan Kuran kurslara tanınan hakların STK’lara bağlı özel Kuran kurslara tanınması için gerekli düzenlemenin yapılması konularının da görüşüldüğü programda, özel Kuran kursları ve medreselerden icazet alan öğrencilerin de resmi tanınırlığı ve belgelerinin geçerliliği konusunda adım atılması gerektiğine vurgu yapıldı.

 

Alpaya, görüşülen konular arasında Camilerde çocuklara karşı bazı hocaların sert davranma hususuna

değindiklerini ifade ederek bu konuda hocaların daha sabırlı ve şefkatli olması gerektiğini hatırlatarak ayette belirtildiği gibi yumuşak tavır ve tatlı dil ile davranılıp Resulullah’ın davet metodunun uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

 

Alpaya, ziyaret görüşmesinde konuşulan konular arasında taziye yemeklerinin kaldırılması gerektiğini, özellikle merkezi ezan sisteminin kaldırılması gerektiğini söyleyerek, teknik arızalardan dolayı ezanı Muhammediyye’nin mürüvvetine halel geldiğini, farklı seslerden insanların mahrum olduğunu ve merkezi ezan sistemi ile bazı cami görevlilerinin camilerine gitmediklerini hatırlatarak bu uygulamanın gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulandı.

Alpaya, son olarak uyuşturucuyla mücadele de müftülüğün sahada aktif rol alması gerektiğini hatırlatarak nesillerin korunması adına bunun şart olduğunu söyledi. Alpaya, içmeler TOKİ’nin aşağı mahallesinin cami ihtiyacının giderilmesi gerektiğini hatırlattı.

 

“Hutbeler halkın yarasına merhem olmalı”

 

Cuma hutbelerine de değinen Alpaya, hutbelerde halkın İslami ve içtimai yaralarına merhem olacak konuların işlemesi gerektiğine vurgu yaparak, merkezi hutbeden ziyade her ilin sorunlarının konu edinildiği hutbelerin hazırlanması gerektiğinin daha faydalı olacağını söyleyerek hutbelerde ayrıştırıcı dil ve toplumun sinir uçlarına dokunacak konulardan kaçınılması gerektiğini ve hutbelerin siyasetten uzak tutulması gerektiğini önemle vurguladı. (Ömer Aşkın-İLKHA)

 

 

Kategori: Güncel
YORUM YAPIN(üye olmadan da yorum yapabilirsiniz)
Yorumla
İptal

KATEGORİ HABERLERİ

-